【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
遲啲會去歐遊 有4日未plan
波蘭定丹麥靚?
波蘭定丹麥靚?

唔同既靚,我無去過北歐,但我fd去完北歐話丹麥係北歐最靚,波蘭我覺得krakow幾靚但未去到話東歐最靚,warsaw就oldtown靚,市中心一d都唔靚(現代野黎)
巴打成個行程係點
羊角村係真係不得了
但唔用group ticket就真係好貴

係呀,我果時因為完左exchange退左銀行咭,差d買唔到 果時掙扎左好耐好唔好唔去,成五百幾蚊車錢

咁我遲下自己一個人去咪要俾五舊水去羊角村

你可以搵定有無外國 exchange 緊既fd,或者網上有d人可能做代買或者代過數既,賺你少少,就買到,但無方法過數既就可能買唔到

我有fd依個sem exchange緊 但佢好似唔係喺荷蘭應該要教佢點做?

絲打幾時去既?多數係前幾日買既,因為要係fb湊夠人,好難早幾個月買
都有d steps
我呢一兩日再出文講

8月應該無乜人果時exchange
波蘭定丹麥靚?

唔同既靚,我無去過北歐,但我fd去完北歐話丹麥係北歐最靚,波蘭我覺得krakow幾靚但未去到話東歐最靚,warsaw就oldtown靚,市中心一d都唔靚(現代野黎)
巴打成個行程係點

返屋企打比你
羊角村係真係不得了
但唔用group ticket就真係好貴

係呀,我果時因為完左exchange退左銀行咭,差d買唔到 果時掙扎左好耐好唔好唔去,成五百幾蚊車錢

咁我遲下自己一個人去咪要俾五舊水去羊角村

你可以搵定有無外國 exchange 緊既fd,或者網上有d人可能做代買或者代過數既,賺你少少,就買到,但無方法過數既就可能買唔到

我有fd依個sem exchange緊 但佢好似唔係喺荷蘭應該要教佢點做?

絲打幾時去既?多數係前幾日買既,因為要係fb湊夠人,好難早幾個月買
都有d steps
我呢一兩日再出文講

8月應該無乜人果時exchange

哇,應該唔少人都退左張咭 不過網上總有人幫到你
波蘭定丹麥靚?

巴打成個行程係點

返屋企打比你

話說你有無訓過個d hostel
試過一次真係慘過食屎 但個frd話平要個d

一次都無 仲拉左兩個住開hostel既fd一齊住ibis
其實hostel係咪真係平好多,我之前search hostel見佢都20歐,同酒店一樣

一條友就應該平d既
但係真係唔洗訓 兩個人以上我會直接airbnb
你匃牙利剩係去左budapest?
Austria去左邊
預左幾日

其實hostel係咪真係平好多,我之前search hostel見佢都20歐,同酒店一樣

一條友就應該平d既

都係,一條友住酒店應該貴唔少
我好唔鐘意share bathroom(雖然宿舍都係 )同埋返到去想有自己既空間抖下,所以無住hostel
Austria去左邊
預左幾日

係呀,都stay左三日兩夜
Austria去左Hallstatt(三日兩夜 其實唔洗咁多)
Vienna(三日兩夜)
如果有時間既去埋salzburg呀國王湖啦 無去
絲打 想問下你total用咗幾多錢

exchange連機票唔計學費就5至6萬
旅行就7萬幾
應該係

咁貴既 之前d人話德國正常750歐都夠(唔計旅行)
成個sem乘埋應該3萬幾?

剩生活費就應該差唔多 但住宿有d炆

一條友就應該平d既

我好唔鐘意share bathroom(雖然宿舍都係 )同埋返到去想有自己既空間抖下,所以無住hostel

我好撚憎share bathroom
好撚污糟屌
自己一個人真係唔會hostel 同frd傾唔掂數。。。
Austria去左邊
預左幾日

係呀,都stay左三日兩夜
Austria去左Hallstatt(三日兩夜 其實唔洗咁多)
Vienna(三日兩夜)
如果有時間既去埋salzburg呀國王湖啦 無去

返去研究下先

一條友就應該平d既

好撚污糟屌

無錯,同埋入到去覺得度度都污糟咁,沖個涼又要帶十幾廿樣野出去又袋又沖涼液果d,好煩
去旅行budget唔同都幾難搞

一條友就應該平d既

好撚污糟屌

無錯,同埋入到去覺得度度都污糟咁,沖個涼又要帶十幾廿樣野出去又袋又沖涼液果d,好煩

試過喺布拉格住過8歐晚hostel 平返唔少

一條友就應該平d既

好撚污糟屌

8歐

一條友就應該平d既

好撚污糟屌

環境如何先
之前去prague bnb share完好似14歐一晚一個人
勁舒服

一條友就應該平d既

好撚污糟屌

我會簡食慳d算 住唔想
第五日 Anne Frank House 鬱金香園 (Keukenhof) 人體博物館(Corpus)
鬱金香園 (Keukenhof) & 人體博物館(Corpus)

呢篇順返果日行程講啦 果日影左唔多相,同都無咩特別既野發生,
所以略寫
好似係

首先,我地去左人體博物館先,book左tour ,(一定要book 先玩到)
果日我地到左Leiden,搭十分鐘巴士,
其實好多巴士都去到,用 google map同9292網既建議路線都搵到,
http://9292.nl/reisadvies/station-leiden-centraal/oegstgeest_corpus-experience/vertrek/2017-03-30T1144
回程都一樣 回程巴士有D疏,最好搵定預好時間,
唔係就有排等

早左到,四圍影下相
附近有個馬場仔

呢個就係個人體博物館 既側面

因為懶,我無行個靚位影正面
入到去,集合完,就上去啦
由個巨人既屎眼入

由底遊到上,由消化系統生殖系統,好多機關上上落落,上到頭頂既腦部,
其實講既野唔深,都係bio會知既野,佢會得得意意咁用好多機關運班人,
成個過程有趣,所以唔少鬼佬都帶d小朋友黎學下野
入面唔影得相。
完左個 tour,就有一層館,好似科學館果d,可以test下你呢樣果樣,
其實都係bmi呀血壓果d 總之都係關人體事既野
個零鐘就玩完,走了,去鬱金香園

我地事前買左Leiden<->鬱金香園既門票加車票套票
由corpus返返Leiden,買個lunch食下,然後排隊上車
四個字左右就到

入面成個主題公園咁,有d輕快音樂呀,噴水池

入面d相全部都影得好樣衰,求其篤幾張出黎算

基本上就係成個園都將D花排到靚一靚

入面仲無啦啦有個小動物園,有唔理人既草泥馬,
仲有好得意既肥豬仔

有個位可以上個高少少既觀望台,睇到外面既花海。
我覺得唔係好靚姐,個公園入面果d靚d

係要過左呢個迷宮先
都幾得意,但你會逼住行得好快,
因為入面好q多蚊滋飛黎飛去
想快d逃脫
唔好打開口
而家諗返都覺得個頭好痕

其實入面真係幾大幾靚,又有小山坡,又有小河流呀咁,
有d位會整d主題,例如風車呀,小船呀,小花屋咁,
只係我影得太樣衰,曝光over曬
以上就係鬱金香園既簡單見聞

一條友就應該平d既

好撚污糟屌

我會簡食慳d算 住唔想

agger 訓唔到好覺好慘
Austria去左邊
預左幾日

Hallstatt必去
5月 英匈奧德
5月 英匈奧德

plan曬行程未
Austria去左邊
預左幾日

Hallstatt必去

同意
Austria去左邊
預左幾日

Hallstatt必去

同意

希望一個星去得曬想去既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞