【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
睇你個遊記搞到好期待exchange
絲打有無去德國 知唔知個邊生活費點
個到好似去邊到都好方便 係正中心

巴打下年sem 1 定sem2去? 邊個城市呀
有呀 去左柏林 不來梅 Dortmund Essen Munich
我感覺應該同荷蘭住落既物價差唔多,唔夠中東歐平,但又平過英國北歐 超市d野都係正路價唔會嚇親人,酒店就平過amsterdam多多聲,可以220蚊每人一晚,所以我估住宿都唔會咁貴掛
德國個位靚呀

下年sem2呀 法蘭克福對落小小
唔該曬 你d遊記寫得好detail呀 期待你既德國遊記
Btw 我係絲
下年北歐exchange 好驚唔夠錢
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問
我見多數北歐都預比中歐多兩萬咁,應該八萬

去旅行唔緊要,努力搵/儲返多d錢就得

瑞典 依加係瘋狂儲錢嘅生活

加油啊,我由派offer開始三月儲到十二月,儲左八至九萬,期間仲去左三次旅行 但當然係無休地補習 成世最勤力既時候

點樣儲到八 九萬

求教學

我有個frd成年狂補習儲左10幾萬
星期一至五日日落堂就補 weekend應該都直落 據我所知佢唔出街咁濟
黎緊暑假會去荷蘭比利時 lm睇你啲文 加油呀努力寫 風車村羊角村都好想去 不過一個女仔又有啲淆 唯有捱貴hostel住阿姆斯特丹市中心

正啊 多謝支持
一定要去呀 一個女仔住市中心好d 我有fd上年竟然成功係kingsday搵到2xx hkd晚既市中心hostel

我見有啲二百幾蚊但係十個人或以上一間房 仲要係mixed dorm 唯有簡貴少少三百幾住六人女仔房 btw 紅燈區其實幾點開始 想一開波就去 太夜去有啲淆底

訓過一次dorm之後我幾sure我以後唔會再訓
完全無覺好訓 又要驚餐懵

我男友都係咁 佢講完都我都唔想試,所以到而家都未住過 加上我有d潔辟,唔想share bathroom

個次住6人mixed
條鬼佬係個鬼妹面前除到得條底 我真係接受唔到
寧願比多d住好d 好過訓唔到又要擔心好多野

咁開放 我住宿舍係無分男女層,個美國妹成日沖完涼剩係圍住個浴巾行返房,我係女見到都覺得有d尷尬 條走廊成日有男人出出入入 外國人真係
策略一樣 有d 成班din佬飲完酒返黎,真係成晚唔洗訓

有條仔凌晨兩點幾係到播片唔用耳機 嘈撚到 我而家同屋d鬼成日深夜播片播到勁大聲
反而個次d女既幾好 一入房見到我攤左係床就即係趕低聲浪
不過真係無下次
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問

加油啊,我由派offer開始三月儲到十二月,儲左八至九萬,期間仲去左三次旅行 但當然係無休地補習 成世最勤力既時候

點樣儲到八 九萬

求教學

星期一至五日日落堂就補 weekend應該都直落 據我所知佢唔出街咁濟

邊到有咁多習搵
上中介網搵食水深 又可能補補下唔補 又要com時間 d時間未必岩 有時又要調黎調去 又會撞
捷克去法蘭方便啲 定係奧地利去法蘭克福方便?
依定plan 緊去CK小鎮 定係去奧地利,因為最終要轉車去法蘭克福。 有咩建議?

睇返先知miss左

austria既話最後一站係邊度既?hallstatt定vienna 定其他
我見ck prague hallstatt vienna四個位都同frankfurt唔近,因為德國太大,所以要過frankfurt都要好耐
搭火車巴士要起碼成七至九個鐘
而且係咁依search唔多覺有直通車果類,要狂轉火車巴士,都幾麻煩,

我自己就最盡頂到5個鐘直通車程
所以咁樣我應該會搭飛機,或者慢慢玩過去frankfurt,唔洗一次過搭咁耐

如果無時間既,就搵個機場搭飛機飛返frankfurt
我會睇下自己揀既地方附近邊個機場有無機票 日子時間岩d/平d黎決定

如果有時間既
我會玩過去

vienna -> hallstatt -> salzburg / Innsbruck -> munich -> frankfurt
prague -> ck -> salzburg -> munich -> frankfurt
下年去荷蘭exchange 有咩要注意

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

學校好chur 我諗住輕鬆旅遊
咁你點去到咁多地方?走好多堂?

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走

咁你要上幾多科?如果fail左你有無retake
你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢

死啦 咁我30咪好Chur
怕好多堂無時間去旅行

點樣儲到八 九萬

我當時有十單補習,多數每單兩個鐘,有d一星期會上兩堂,塞爆曬個schedule,持續左9個月 一個月如果補足會有15k收入,所以就算去左3次日本,買左macbook,買左好多野準備exchange,都仲有6萬歐遊旅費
當然都因為我major唔洗點溫書剩係寫下paper交下final project就得,先有咁多時間補習搵錢
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

點樣儲到八 九萬

求教學

你個fd咁似我既 我果時就係咁樣 不過果時未拍拖 本身毒 j性格先做到
話說我去每一個地方都會搵下佢d亞洲野食 去唐人街係我行程之一

有無原因架? 係咪太掛住亞洲菜

純粹想食
過下口癮
話說你講到個peep show好好笑 不過遲下有女仔frd一齊去ams 應該連紅燈區都唔洗去睇下

係果邊成日都勁想食日本野同越南野 食左三次日本放題
長文有人睇好感動
女仔都會八掛想睇下 但如果驚嚇親人既最好都係唔好了 晚上自己鼠出去睇

Ams應該有兩男三女 直覺話我知三個女既都9成唔會去
我日日煲飯食 有時食下日本野真係好爽

晚上分頭行事啦 唔好miss啊
初頭煮意粉,之後發現要煮好耐,轉左煲飯 當時覺得中菜係最美好的
睇你個遊記搞到好期待exchange
絲打有無去德國 知唔知個邊生活費點
個到好似去邊到都好方便 係正中心

巴打下年sem 1 定sem2去? 邊個城市呀
有呀 去左柏林 不來梅 Dortmund Essen Munich
我感覺應該同荷蘭住落既物價差唔多,唔夠中東歐平,但又平過英國北歐 超市d野都係正路價唔會嚇親人,酒店就平過amsterdam多多聲,可以220蚊每人一晚,所以我估住宿都唔會咁貴掛
德國個位靚呀

下年sem2呀 法蘭克福對落小小
唔該曬 你d遊記寫得好detail呀 期待你既德國遊記
Btw 我係絲

嗚哇仲有好多時間準備
sorry絲打

點樣儲到八 九萬

求教學

邊到有咁多習搵
上中介網搵食水深 又可能補補下唔補 又要com時間 d時間未必岩 有時又要調黎調去 又會撞

我d錢係year1開始慢慢儲落 儲得30000幾 好難明點解個frd咁勁
我通常一個月儲到1000已經好盡 有時返下炒散 同返左幾個月intern先有多少少
努力呀!過黎可以嘆下
黎緊暑假會去荷蘭比利時 lm睇你啲文 加油呀努力寫 風車村羊角村都好想去 不過一個女仔又有啲淆 唯有捱貴hostel住阿姆斯特丹市中心

正啊 多謝支持
一定要去呀 一個女仔住市中心好d 我有fd上年竟然成功係kingsday搵到2xx hkd晚既市中心hostel

我見有啲二百幾蚊但係十個人或以上一間房 仲要係mixed dorm 唯有簡貴少少三百幾住六人女仔房 btw 紅燈區其實幾點開始 想一開波就去 太夜去有啲淆底

訓過一次dorm之後我幾sure我以後唔會再訓
完全無覺好訓 又要驚餐懵

我男友都係咁 佢講完都我都唔想試,所以到而家都未住過 加上我有d潔辟,唔想share bathroom

個次住6人mixed
條鬼佬係個鬼妹面前除到得條底 我真係接受唔到
寧願比多d住好d 好過訓唔到又要擔心好多野

咁開放 我住宿舍係無分男女層,個美國妹成日沖完涼剩係圍住個浴巾行返房,我係女見到都覺得有d尷尬 條走廊成日有男人出出入入 外國人真係
策略一樣 有d 成班din佬飲完酒返黎,真係成晚唔洗訓

有條仔凌晨兩點幾係到播片唔用耳機 嘈撚到 我而家同屋d鬼成日深夜播片播到勁大聲
反而個次d女既幾好 一入房見到我攤左係床就即係趕低聲浪
不過真係無下次

自私到 我想像唔到d人住100人mixed dorm點訓,早上應該都被千萬個鬧鐘玩死

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip

你學校唔retake 都可以照番黎?因為我好似要上30ECT

我要上18ECTs就夠,兩至三個course,每個上兩個月,每星期兩堂,fail左既話聽講剩係resit exam就得好似,不過就算pass唔到任何course點都可以照返黎,最多要還返學校支助既二千幾蚊 有d人可能會豪比佢

怕好多堂無時間去旅行

睇情況
我個度一科6 ects 所以讀5科
個frd個度一科得2-3 ects 佢總共讀10科
例如你日頭由第一個城市搭車去第二個城市,去二已經夜晚,你會選擇訓火車站、Airbnb、Hostal?

煩緊呢樣野,英國有沒夜巴/夜火車?
話說我去每一個地方都會搵下佢d亞洲野食 去唐人街係我行程之一

純粹想食
過下口癮
話說你講到個peep show好好笑 不過遲下有女仔frd一齊去ams 應該連紅燈區都唔洗去睇下

長文有人睇好感動
女仔都會八掛想睇下 但如果驚嚇親人既最好都係唔好了 晚上自己鼠出去睇

初頭煮意粉,之後發現要煮好耐,轉左煲飯 當時覺得中菜係最美好的

同個男仔frd傾下先咁
我係度買左個飯煲 係度勁想飲湯
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

點樣儲到八 九萬

求教學

邊到有咁多習搵

我都係屈服搵中介,捱頭半個月中介費後就 d時間全部fix曬唔比轉 甩底就當比自己抖下 不過有人策略就係狂報scholarship,補習只係香港生活費,都儲到同我一樣旅費

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

怕好多堂無時間去旅行

睇情況
我個度一科6 ects 所以讀5科
個frd個度一科得2-3 ects 佢總共讀10科

無錯,我一科12 ects 無功課但極多 reading ,exam難到pk
想問下德國 比利時 荷蘭 玩一個月生活費預幾多錢左右?
例如你日頭由第一個城市搭車去第二個城市,去二已經夜晚,你會選擇訓火車站、Airbnb、Hostal?

煩緊呢樣野,英國有沒夜巴/夜火車?

我會訓酒店,差足電玩
車站試都唔敢試 第二朝無曬d野

我自己無試過,但聽過係有,仲有d早d book 一鎊就買到既mega bus長途車

純粹想食
過下口癮

長文有人睇好感動

同個男仔frd傾下先咁
我係度買左個飯煲 係度勁想飲湯

我都後悔無帶個迷李飯煲 去到要用煮麵果d煲黎煲飯
試下去中國市場買湯包
我試過煲涼茶 鬼妹個個路過聞到都問我煮緊乜
想問下德國 比利時 荷蘭 玩一個月生活費預幾多錢左右?

呢幾個國家比我既,計法都一樣係 550hkd*30
包曬車費
住(每人250hkd樓下既酒店)
門票
少量自己既手信
食(輕量早餐 頹午餐 入餐廳既晚餐)

一萬七左右啦 呢個係少少手緊既玩法,可以加到每日 600hkd,可以食得開心d

點樣儲到八 九萬

求教學

邊到有咁多習搵

我d錢係year1開始慢慢儲落 儲得30000幾 好難明點解個frd咁勁
我通常一個月儲到1000已經好盡 有時返下炒散 同返左幾個月intern先有多少少
努力呀!過黎可以嘆下

你個策略係好架,舒舒服服 你個fd應該同我一樣,無儲開錢,所以要一野爆seed儲 我都係同自己講,捱完呢9個月,就係換來fing錢同舒服既大半年歐遊生活架啦

咁搞笑
有冇話最多改遲或改早幾耐

好似無呢類限制,不過間間唔同,一兩個月既多數都唔會有問題

遲啲留意下先
真係好中意荷蘭啲屋 好靚
行紅燈區其實係咪都算安全

好想快啲睇埋其他國家

咁搞笑

遲啲留意下先

好想快啲睇埋其他國家

係呀
都安全呀,都好多旅客,亦都多女旅客
唔好同d男人對望既應該都唔會聊你

咁搞笑

遲啲留意下先

好想快啲睇埋其他國家

係呀
都安全呀,都好多旅客,亦都多女旅客
唔好同d男人對望既應該都唔會聊你

嗚呀進度好慢 希望加速到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞