【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
去22日
munich 2日
salzburg
hallstatt 1-2 days (去埋國王湖)
vienna 1日
cesky krumlov
berlin
丹麥
amsterdam 4日
其他每個地方留幾日咁
巴打點睇

同埋有冇機會係外國買到D平既 luxury product 做代購
返香港再賣返 你有冇試過
聽fd 之前去歐洲 咁樣做之後搵左唔少 好似係
你匃牙利剩係去左budapest?
Austria去左邊
預左幾日

Hallstatt必去

同意

希望一個星去得曬想去既地方

暫時行程是點樣
去22日
munich 2日
salzburg
vienna 1日
berlin
丹麥
其他每個地方留幾日咁
巴打點睇

同埋有冇機會係外國買到D平既 luxury product 做代購

CK打前果d好順
唔去prague?
之後是咪全部內陸機transit,見好遠咁
去22日
munich 2日
salzburg
vienna 1日
berlin
丹麥
其他每個地方留幾日咁
巴打點睇

CK打前果d好順
唔去prague?

有的,Florence有間叫The Mall既outlet 買gucci同prada果d好平
我幫人買
見二萬幾變五千,3,4折咁
去18日
克羅地亞
奧地利
斯洛文尼亞
捷克
匈牙利(布達佩斯)

除左布達佩斯應該只係stay一晚之外 其餘都3-4日 想問會唔會太趕?

另外有朋友既男朋友話克羅地亞危險 但其實我上網搵極都淨係見d人話好安全 想問下你去過之後點睇
Austria去左邊
預左幾日

Hallstatt必去

同意

暫時行程是點樣

未得閒plan
但應該去budapest 之後過vienna 中間會去salzburg個d 無記錯hallstatt係salburg個頭 之後返vienna走
去18日
克羅地亞
奧地利
斯洛文尼亞
捷克
匈牙利(布達佩斯)

除左布達佩斯應該只係stay一晚之外 其餘都3-4日 想問會唔會太趕?

另外有朋友既男朋友話克羅地亞危險 但其實我上網搵極都淨係見d人話好安全 想問下你去過之後點睇

克羅地亞去邊幾個城市?
slovenia 奧地利 czech會去邊?
知埋先知趕唔趕

完全無呢個感覺
好安全 係zegrab晚上詭異d,但唔洗去zegrab都得
Austria去左邊
預左幾日

Hallstatt必去

同意

暫時行程是點樣

未得閒plan
但應該去budapest 之後過vienna 中間會去salzburg個d 無記錯hallstatt係salburg個頭 之後返vienna走

幾好 係munich走都得,可能仲近
5月 英匈奧德

plan曬行程未

5日London
2日Budapest
2日Vienna
2日Hallstatt
2日Salzburg (國王湖)
4日Munich
5月 英匈奧德

plan曬行程未

5日London
2日Budapest
2日Vienna
2日Hallstatt
4日Munich

好順
嗚哇
去22日
munich 2日
salzburg
vienna 1日
berlin
丹麥
其他每個地方留幾日咁
巴打點睇

CK打前果d好順
唔去prague?

去呀
ck之後就pregue
打少左
去22日
munich 2日
salzburg
vienna 1日
berlin
丹麥
其他每個地方留幾日咁
巴打點睇

CK打前果d好順
唔去prague?

去呀
ck之後就pregue
打少左

努力打緊group ticket
留名
留名

資訊篇

荷蘭 Group ticket

如果你荷蘭既行程唔止去Amsterdam同風車村,仲想去其他城市或者景點,例如羊角村、Eindhoven、Maastricht,咁建議你搵方法取得group ticket,咁會省唔少錢。

以羊角村為例,Ams來回Steenwjik既火車票要近50歐,但group ticket最平只需來回總共7歐,平四百幾蚊,可以比你住好D食好D了!

不過,group ticket無得即日去櫃台買或者係機禁,多數都要提早幾日上網買定既,最重要係你要過到數比鬼仔鬼妹 ,以下係成個過程既教學。

首先group ticket原理係咩呢?
係最少以四人;最多以十人為一group。
只要呢幾個人同一日,以同一個大站做目的地或者起點站,就可以組成一group團購平飛,然後各自出發。唔洗一齊同行!!!你當團購就得啦,人數越多,每張飛就越平:

Price per person
4 for € 13,75
5 for € 11,50
6 for € 10
7 for € 8,93
8 for € 8,13
9 for € 7,50
10 for € 7

當然,大家都會想買到最平既價,但好少會一時間有成十個自己識既人同時去,於是最易搵到人同你一齊團購既方法就係facebook group搵。 有D大group係開黎專比人上去湊group ticket人腳既 入去就搵到腳架啦

第一,你要知道你想買往返邊兩個站既車票,以羊角村為例,你要買Amsterdam Centraal 到 Steenwjik既火車票,而用Amsterdam搵一定易過用Steenwjik搵,因為越出名同大既城市日日都有多好多人想搵人湊group去既。

咁你就上Facebook search : NS Group-tickets Amsterdam,應該會有好多推薦group,揀最多人既group入啦
例如:

如果你想搵其他站出發或者做目的地既,就將Amsterdam改做其他站名黎search,好多站都有group,例如 Maastricht,Eindhoven,Rotterdam,連Ams機場站都有的。

成功入Group後,你會見到好多人出post,例如 need 3 tickets to Amsterdam on 3/4, any group?

之後就會有堆人係下面話,need 2 need 3 need 1,

你同fd都想要呢日,就留名寫need2,咁大家見有起碼10人要既,就會開始有人自動開個新既group(有時會大家深潛一陣逃避下,但總有人會開哈哈)放條link係comment度比要既人入。所以留左名既你,記住mon實fb,可能好快會成團,要快d入group,先到先得!

一個group名寫住10/10(例如呢個)即係佢full左,咁你繼續mon住睇下有無其他group仔,會陸續有人開post問,你全部留曬名就得,再唔係自己開post問,有時有d group開左但未夠十張飛,會係呢個group四圍post link招人入細group,所以記住留意下搶入group

入到group都唔好鬆懈,開group既人會再係細group入面開post叫人報名同報人數,之後佢會加你名落list度先算係confirm幫你hold左,接住就會聯絡你地過數去佢既銀行acc(外國戶口,多數荷蘭ING BANK)同比證明佢,同時留個email同名比佢。

佢收夠數,就會上ns group ticket個網買一set十張既group ticket(你有ing bank的話,你都可以做開group者去買,搞呢d手續),填曬大家電郵落去,再分配比大家,NS會經email send link比大家填你名、生日同目地的/出發地(小心填寫,寫錯左就無得改),填曬後,就有得download張e ticket,咁張飛就到手了!

最後,一定要做既係,PRINT 張票出黎!!!
係一定要印!!唔可以用手機show,撞正個捉得緊既查票員,你就被當作逃票,要罰原價車價既三倍左右,所以,點都好,一定要印,無帶都要比少少錢搵間書店郵局幫你印!!
注意事項

1. 成個group既人一定要同一日搭,但絕對唔需要同行,各自玩就得喇

2. 據我所知,大家可以全日係中間D站任出任入,即係你買Maastricht 至 Amsterdam既,你搭中間任何車呀站都得,例如係中間既Roermond落下車行下街再繼續去Amsterdam都得

3. 張飛係比你來回都用得既

4. 一定要print hard copy出黎!!

5. 有d站有閘口既,用e ticket上既QR CODE 過機

另外

如果無外國戶口過唔到數點算?

香港人買group ticket最大既難題就係呢個了。

你可以搵你係歐洲exchange既朋友/有歐洲戶口既朋友幫手過數,最好荷蘭友(話唔定巴絲打幫到你哈哈,比d酬勞啦哈哈),由於我果時係用ing bank,所以唔清楚其他銀行或國家過唔過到數,ING BANK就一定得。

上網搵過數中介(唔知有無)幫你過數。

上網搵買group ticket既中介(見過台灣網有,唔知香港有無或者仲有無)。

會唔會有人呃錢?

當然有。入group前最好stalk下開group果個人既fb profile,睇下似唔似真係純粹想湊人買飛,因為總有人可能會呃錢,開group後大家入數後走左去。不過,我未遇過既,小心d睇清楚就得了。
去18日
克羅地亞
奧地利
斯洛文尼亞
捷克
匈牙利(布達佩斯)

克羅地亞去邊幾個城市?
知埋先知趕唔趕

完全無呢個感覺

Varazdin
Plitvice Lakes
Zadar
Vienna
Salzburg
Hallstatt
Prague
Ck
Ljubljana

Slovenia未plan實
去18日
克羅地亞
奧地利
斯洛文尼亞
捷克
匈牙利(布達佩斯)

克羅地亞去邊幾個城市?
知埋先知趕唔趕

完全無呢個感覺

Varazdin
Plitvice Lakes
Zadar
Vienna
Salzburg
Hallstatt
Prague
Ck
Ljubljana

Slovenia未plan實

Croatia 我自己覺得正同靚既程度,dubrovnik~rovinj>>split>zadar>>>>>>zegrab

Slovenia可以Ljub半日,一日去鐘乳石洞,然後睇下想唔想去碧湖
荷蘭Amsterdam 瑣碎事篇

Amsterdam 街上有時會有呢D,成堆人坐架啤酒車,瘋狂一路隊啤一路踩住腳踏(睇腳步),一齊好似踩單車咁踩住車遊街,佢地會狂歡呼 唔知會唔會飲飲下醉駕呢?

另外,話說我地係Amsterdam市內行緊時,無啦啦變左思考家,研究點解Amsterdam既屋頂全部都要有條柱伸出黎,再加個勾,好似呢度咁,

唔係河邊屋先係咁,內街都係,而且間間都向前傾。

我地係度不斷9up唔同既可能性,例如會唔會係以前用黎勾住街燈呀,會唔會勾住鐘,我就亂咁講笑咁講話,會唔會係吊條繩上去,係上面拉d行李上去

熱烈地討論同笑完,當然要用google解答下

點知,我竟然up中左一部分

原來因為呢度既屋全部都好窄,包括樓梯,佢地搬入屋時,大型傢私難以運往上層,於是
就加個滑輪係屋頂個勾度,再吊傢私上去,佢地上面d窗全部都可以拆開既,咁傢私就可以吊上去,經大窗運到上層既室內啦,
而所有屋向前傾,都係為左方便吊野時多d空間比件傢私四圍fing,唔會咁易撞向下面幾層既窗同牆,變成而家見到呢d屋既特色

哇,竟然真係用黎吊野上去,不過唔係因為怕重唔搬,而係太大件搬唔到,所以要吊,同埋估唔到連傾前都係特登的

另外,點解全部屋都咁窄咁長條型呢,原來因為當時(我估而家都係 )當地地價好高,每塊地闊少少都會貴好多,於是當地人就興買塊好細好窄既地,但就向上發展,結果Amsterdam就變成而家見到,成個城市好多一排排高高瘦瘦既樓啦

簡直好似每樣特色背後都有段故咁! google完知道左呢幾樣野後,再望下d屋仔,就更加欣賞到佢地既特色同當中人類既生活智慧

最後玩到盡興後,
我地係Amsterdam Centraal 車站買個smullers大薯條配myonnaise醬加洋蔥粒 ,就搭火車返Maastricht了
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地

d人有無狂望住你 離中心好遠架?
5月 英匈奧德

plan曬行程未

5日London
2日Budapest
2日Vienna
2日Hallstatt
4日Munich

好順
嗚哇

依家做緊功課點樣慳錢
5月 英匈奧德

plan曬行程未

5日London
2日Budapest
2日Vienna
2日Hallstatt
4日Munich

好順
嗚哇

依家做緊功課點樣慳錢

有無話budget幾多?
5月 英匈奧德

plan曬行程未

5日London
2日Budapest
2日Vienna
2日Hallstatt
4日Munich

好順
嗚哇

依家做緊功課點樣慳錢

有無話budget幾多?

唔計機票 目標係20k落樓
但都預左會over少少
始終街邊見到野食好難忍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞