【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
下年去荷蘭exchange 留名
成個exchange 用左幾多錢?同埋本身係去邊到exchange?

Maastricht,你呢
我分旅行洗費同真係齋exchange既洗費,旅行我自己瘋狂補習儲左6-7萬左右,洗曬但係包埋事前買背囊呀大褸呀耐用鞋呀保暖衣物果d,扣返就6萬左右,頭一個月旅行比較大洗,係第二個月先開始控制budget,就平均每日控制係 550 hkd內
剩係exchange生活租呀機票呀果d就5-6萬 未計2萬蚊學費

生活果啲咁貴
我以為生活太約4萬到 旅行就4-5萬
依加要努力啲番工先咁
下年去荷蘭exchange 有咩要注意

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

學校好chur 我諗住輕鬆旅遊
咁你點去到咁多地方?走好多堂?
黎緊德國exchange 希望去晒大部分歐洲國家玩
下年去荷蘭exchange 想知多d巴爾幹半島國家有咩玩

好多荷蘭巴絲 果邊我玩左西北同西南果堆,好正呀

本身想講到果幾篇先講多d,但發覺打得好慢驚太耐 講定先
我玩左克羅地亞,都去左四五個城市,當中最鐘意Rovinj同Dubrovnik 雖然佢出名係海邊國家,但歐洲既灘好似石灘多,所以玩沙灘機會反而唔多,但都有一兩個好淺既真沙灘既 都係玩d水上野多,潛水艇睇魚 獨木舟果d 十六湖我無去,聽人講唔算精彩,有朋友去完都剩係話 都ok既 ,藍洞我無去 因為係尾聲無乜錢佢又好貴 諗返都後悔,50歐,返黎hk後覺得算得乜野 唔應該慳
mostar好正,真係我心目中既東歐feel咁,細細地去一日正
希臘首都夏天一日半應該夠睇曬d野,希臘菜好鬼正同特別,記住去跟住trip advisor食多d好野
santorini當然必去 騎驢好玩,可以出個海去個day trip有得跳落海遊火山溫泉 行下火山咁
slovenia既鐘乳石洞絕對值得一去 但lake bled我就覺得無傳說中咁靚,都可能因為我果日天氣好差
個frd係德國 上堂前有一個月德文intensive
我個師姐係ams fail左兩科 好似係 佢都係話要睇勁多readings 所以最後無去

見你地講起生活費
我其實去ireland 10k真係可以包曬生活費 係單單食同平時搭車 住另計 大約4個月 雖然中間有1個月度係去左旅行 個d就另外計
有人同你一齊去仲正 有得share野食 可以乜都買d
我一條友買一樣野要食幾日
我仲成日買亞洲野

你啲相好靚

影相真係易學難精
上個月買新相機去日本玩
發覺完全handle唔到
要時間適應 同fine tune
一睇返啲相覺得自己唔掂

多謝

初頭真係要d時間,我睇返初頭買相機後影果d相都有同感 感覺上進步得最快既方法係睇人地d相諗下點解靚,之後試下跟下,慢慢就會吸收左 好似係

原本玩到得心應手
點知一換新機
就好似去咗第二個世界
突然變返新手

可能我要求高 太執著細節
搞到個人集中唔到
影啲相無晒意境⋯變咗iphone 相
諗住去威尼斯 克羅地亞 希臘
可以點plan

巴打買左香港過去既機票未?會係邊個城市落機?

如果錢唔係問題既,都易搞
威尼斯入既,可以直接搭巴士入克羅地亞既rovinj之後一路順住搭巴士玩落去 (睇下你想唔想去zagreb) zadar split (可以經mostar入去玩日tim) dubrovnik

dubrovnik飛去雅典或者santorini(如果有機去,要skyscanner睇定有無先)
呢程應該幾貴的(其實千零蚊唔算真係勁貴,只係歐洲內陸機睇慣五百蚊留下
我果時搵極都搵唔到克羅地亞點樣可以好平地用飛機入到希臘,搵左好耐絞盡腦汁都要千幾蚊(已經早兩三個月)唔知今年會唔會都係咁

希臘遠d所以無論威尼斯定克羅地亞都要搭飛機入,威尼斯入克羅地亞再飛希臘好似好順,但個機票可能貴。
你由克羅地亞直接飛入santorini,玩幾日然後飛/搭船返出athens,係athens玩完直接飛返hk就當然最好(我唔知香港有無直飛athens既機,無研究開
如果你飛athens先,之後就要飛入santorini,最後果站入左santorini呢d迷李機場就要出返黎大城市先會飛到返香港,咁你要研究定佢邊日有無平機(多數講緊連稅500蚊內)飛出去大城市或者athens(如果可以athens直飛hk),咁先返到hk
例如我果時會搵到飛去verona呀geneva呀等等,咁轉程機返去大城市返hk就無問題,不過因為之後我繼續玩落去,所以唔是咁玩法

順道講果時個路線

我由比利時飛去雅典
玩左三日兩夜(太多了,兩日一夜就夠,因為夏天日照長)
晚上飛入santorini,留左三晚,(多左成個下晝無野做等飛 )呢個地方兩個full day是夠的
之後晚機santorini飛去verona住左晚(純粹平機票同比個藉口自己去多次威尼斯)
第二日係verona搭巴士去威尼斯,玩兩日一夜(第二次去,所以都係hea影下相)
之後由venice搭巴士入rovinj,一路玩落dubrovnik,再係dubrovnik飛返荷蘭

仲有個路線 你可以睇下有無可能(未必有呢d機既存在

香港出
飛入athens
飛入santorini
飛入venice
係venice搭巴士玩croatia
玩到落dubrovnik
飛返hk

利申 唔知有無dub to hk 既機存在
個frd係德國 上堂前有一個月德文intensive
我個師姐係ams fail左兩科 好似係 佢都係話要睇勁多readings 所以最後無去

見你地講起生活費
我其實去ireland 10k真係可以包曬生活費 係單單食同平時搭車 住另計 大約4個月 雖然中間有1個月度係去左旅行 個d就另外計
有人同你一齊去仲正 有得share野食 可以乜都買d
我一條友買一樣野要食幾日
我仲成日買亞洲野

又幾正

係荷蘭fail絕對是正常 當係果度fail左一科,就會頹到唔想讀,索性fail曬佢 玩盡佢

外國超市d野都幾抵 我都係買亞洲野多 怕左西餐 全部同男友share
荷蘭其實識搵窿路都可以幾平下,我喺ams去d Argentina steakhouse鋸扒只係9歐,交通好似樓主咁講book定ns group ticket 7歐可以搭火車即日來回

另外紅燈區最平兩歐有交易

利申:依家喺荷蘭exchange緊

grouo ticket救全家 kings day無grouo ticket我無去amsterdam

係咪peepshow

講唔講得邊個城市

我喺rotterdam exchange緊,我呢邊搭巴士去Amsterdam都係7歐,btw King's day好似好撚多痴線佬,好期待有咩痴線野睇

你岩,係peepshow

rotterdam個位好似都幾好
嗚呀miss左

其實rotterdam 都幾方便,一個鐘內去到海牙同Amsterdam

絲打覺得peepshow正唔正

你啲相好靚

影相真係易學難精
上個月買新相機去日本玩
發覺完全handle唔到
要時間適應 同fine tune
一睇返啲相覺得自己唔掂

多謝

初頭真係要d時間,我睇返初頭買相機後影果d相都有同感 感覺上進步得最快既方法係睇人地d相諗下點解靚,之後試下跟下,慢慢就會吸收左 好似係

原本玩到得心應手
點知一換新機
就好似去咗第二個世界
突然變返新手

可能我要求高 太執著細節
搞到個人集中唔到
影啲相無晒意境⋯變咗iphone 相

巴打由咩機轉到咩機
真係 用慣果部影真係會影得好d
荷蘭其實識搵窿路都可以幾平下,我喺ams去d Argentina steakhouse鋸扒只係9歐,交通好似樓主咁講book定ns group ticket 7歐可以搭火車即日來回

另外紅燈區最平兩歐有交易

利申:依家喺荷蘭exchange緊

grouo ticket救全家 kings day無grouo ticket我無去amsterdam

係咪peepshow

講唔講得邊個城市

我喺rotterdam exchange緊,我呢邊搭巴士去Amsterdam都係7歐,btw King's day好似好撚多痴線佬,好期待有咩痴線野睇

你岩,係peepshow

rotterdam個位好似都幾好
嗚呀miss左

其實rotterdam 都幾方便,一個鐘內去到海牙同Amsterdam

絲打覺得peepshow正唔正

係呀 去比利時又搭巴士都得

好新奇,睇對面觀眾反應好正 我去左兩次,一共睇左五round,三次單人兩次雙人 單人有趣過雙人,我覺得幾正,正在娛樂性高,兩歐絕對係必試 有幾可可以名正言順望住個裸女
利迷
我嚟緊都會去利物浦睇波

睇邊場啊
我果時睇左對阿記同對史篤城

般尼矛夫
你果陣有冇留低攞球員簽名
可以點plan

dubrovnik飛去雅典或者santorini(如果有機去,要skyscanner睇定有無先)

我上年都去咗意大利 克羅地亞 希臘
hk飛米蘭留一晚,第二日直飛santorini
santorini坐船上Mykonos,Mykonos飛雅典再轉機去Dubrovnik。之後全部巴士玩曬成個克羅地亞,喺Rovinj搭車過威尼斯
下年去荷蘭exchange 留名
成個exchange 用左幾多錢?同埋本身係去邊到exchange?

Maastricht,你呢
我分旅行洗費同真係齋exchange既洗費,旅行我自己瘋狂補習儲左6-7萬左右,洗曬但係包埋事前買背囊呀大褸呀耐用鞋呀保暖衣物果d,扣返就6萬左右,頭一個月旅行比較大洗,係第二個月先開始控制budget,就平均每日控制係 550 hkd內
剩係exchange生活租呀機票呀果d就5-6萬 未計2萬蚊學費

生活果啲咁貴
我以為生活太約4萬到 旅行就4-5萬
依加要努力啲番工先咁

主要都係住宿費
不過搵平d既地方住都省到d,我貪方便唔想搵就住貴d既類似學校宿舍

加油
利迷
我嚟緊都會去利物浦睇波

睇邊場啊
我果時睇左對阿記同對史篤城

般尼矛夫
你果陣有冇留低攞球員簽名

無啊 第一場太夜要趕車走 第二場無左件事 本來去之前想同高普影下 ,去到又無左件事
下年去荷蘭exchange 有咩要注意

去邊個城市呀巴打
準備定被學業chur死
踩多d單車

學校好chur 我諗住輕鬆旅遊
咁你點去到咁多地方?走好多堂?

雖然chur 但一星期剩係上兩日 所以都唔洗點走堂都玩到四五日trip,仲有sem break easter果d,就去到十日trip
我早近一個月到歐洲去玩,又stay左個半月玩完先走
黎緊德國exchange 希望去晒大部分歐洲國家玩

儲定足夠旅費就乜都得 不過去到尾期,stay behind左一個月後,會開始玩到想快d香港
可以點plan

我上年都去咗意大利 克羅地亞 希臘
hk飛米蘭留一晚,第二日直飛santorini
santorini坐船上Mykonos,Mykonos飛雅典再轉機去Dubrovnik。之後全部巴士玩曬成個克羅地亞,喺Rovinj搭車過威尼斯

呢個方法都順,啱啱好掉返轉
下年北歐exchange 好驚唔夠錢
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問
我見多數北歐都預比中歐多兩萬咁,應該八萬

去旅行唔緊要,努力搵/儲返多d錢就得

瑞典 依加係瘋狂儲錢嘅生活
Easter 會去 捷克 奧地利 匈牙利 斯洛伐克,有咩景點唔可以miss 同有咩要注意

我有個trip exactly係呢幾個國家
hallstatt ck 一定要去 但一日/兩日一夜夠曬,prague城堡上面都要去睇高空景 布達佩斯果時去左個博物館講戰時山洞入面既醫院,係guided tour黎我覺得正 漁夫堡,浸outdoor baths
斯洛伐克如果唔係去佢d冰洞乜洞果d,剩係去Bratislava既話留一晚夠,個old town好細,無咩精彩景點,我留左兩晚好悶

Exactly 就係得book 一晚見佢咁細 有冇去skydive?
相好靚
我上個sem又係係歐洲exchange
一個sem真係完全唔夠
都已經冇上堂但都仲有好多地方冇時間去
勁後悔冇去一年
下年北歐exchange 好驚唔夠錢
生活費唔知要預幾多
仲有今年plan左旅行

邊個國家既? 有朋友係芬蘭 同 瑞典exchange過 可以問問
我見多數北歐都預比中歐多兩萬咁,應該八萬

去旅行唔緊要,努力搵/儲返多d錢就得

瑞典 依加係瘋狂儲錢嘅生活

加油啊,我由派offer開始三月儲到十二月,儲左八至九萬,期間仲去左三次旅行 但當然係無休地補習 成世最勤力既時候
Easter 會去 捷克 奧地利 匈牙利 斯洛伐克,有咩景點唔可以miss 同有咩要注意

我有個trip exactly係呢幾個國家
hallstatt ck 一定要去 但一日/兩日一夜夠曬,prague城堡上面都要去睇高空景 布達佩斯果時去左個博物館講戰時山洞入面既醫院,係guided tour黎我覺得正 漁夫堡,浸outdoor baths
斯洛伐克如果唔係去佢d冰洞乜洞果d,剩係去Bratislava既話留一晚夠,個old town好細,無咩精彩景點,我留左兩晚好悶

Exactly 就係得book 一晚見佢咁細 有冇去skydive?

策略正確 行完town去德文城堡 應該夠做
無啊暫時未有呢個勇氣
相好靚
我上個sem又係係歐洲exchange
一個sem真係完全唔夠
都已經冇上堂但都仲有好多地方冇時間去
勁後悔冇去一年

多謝
本身以為三個幾月玩點都夠,點知都仲有幾忽未去 起碼要多兩個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞