【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
5月 英匈奧德

plan曬行程未

5日London
2日Budapest
2日Vienna
2日Hallstatt
2日Salzburg (國王湖)
4日Munich

好順
嗚哇

依家做緊功課點樣慳錢

有無話budget幾多?

唔計機票 目標係20k落樓
但都預左會over少少
始終街邊見到野食好難忍

每日千幾蚊,實夠啦 唔洗睇價錢都得
去18日
克羅地亞
奧地利
斯洛文尼亞
捷克
匈牙利(布達佩斯)

除左布達佩斯應該只係stay一晚之外 其餘都3-4日 想問會唔會太趕?

另外有朋友既男朋友話克羅地亞危險 但其實我上網搵極都淨係見d人話好安全 想問下你去過之後點睇

克羅地亞去邊幾個城市?
slovenia 奧地利 czech會去邊?
知埋先知趕唔趕

完全無呢個感覺
好安全 係zegrab晚上詭異d,但唔洗去zegrab都得

Varazdin
Plitvice Lakes
Zadar
Vienna
Salzburg
Hallstatt
Prague
Ck
Ljubljana

Slovenia未plan實

Croatia 我自己覺得正同靚既程度,dubrovnik~rovinj>>split>zadar>>>>>>zegrab

Slovenia可以Ljub半日,一日去鐘乳石洞,然後睇下想唔想去碧湖

5日:
dubrovnik
rovinj

5日:
Vienna
Salzburg
Hallstatt

3日:
Prague
Ck

2日1夜:
Budapest

3日:
Ljubljana
cave
碧湖

咁樣o唔ok? 睇遊記好多巴絲打都話Croatia可以留多幾日 同埋有fd話Austria唔洗留咁耐
上網睇相都覺得Croatia靚到dum一聲

同埋預番交通既話 20日會唔會預得太多?
唔該晒
樓主exchange個陣每個星期番幾多野嫁
點解好似成日有得去旅行 唔洗上下堂既
除左長假 平時番緊學個陣通常隔幾耐去一次嫁
同埋你係荷蘭exchange 點樣去揀去咩地方搭咩交通工具
簡邊幾個地方一次過去晒
同埋一次trip通常去幾日
去18日
克羅地亞
奧地利
斯洛文尼亞
捷克
匈牙利(布達佩斯)

除左布達佩斯應該只係stay一晚之外 其餘都3-4日 想問會唔會太趕?

另外有朋友既男朋友話克羅地亞危險 但其實我上網搵極都淨係見d人話好安全 想問下你去過之後點睇

克羅地亞去邊幾個城市?
slovenia 奧地利 czech會去邊?
知埋先知趕唔趕

完全無呢個感覺
好安全 係zegrab晚上詭異d,但唔洗去zegrab都得

Varazdin
Zadar
Vienna
Salzburg
Hallstatt
Prague
Ck
Ljubljana

Slovenia未plan實

Croatia 我自己覺得正同靚既程度,dubrovnik~rovinj>>split>zadar>>>>>>zegrab

Slovenia可以Ljub半日,一日去鐘乳石洞,然後睇下想唔想去碧湖

5日:
dubrovnik
rovinj

5日:
Vienna
Salzburg
Hallstatt

3日:
Prague
Ck

2日1夜:
Budapest

3日:
Ljubljana
cave
碧湖

咁樣o唔ok? 睇遊記好多巴絲打都話Croatia可以留多幾日 同埋有fd話Austria唔洗留咁耐
上網睇相都覺得Croatia靚到dum一聲

同埋預番交通既話 20日會唔會預得太多?
唔該晒

係咪6月去? 因為日照長,去到9 10點,一日行同做到好多野,

Croatia好靚
我覺得Dubrovnik一日半/一日夠,除非會玩埋划獨木舟果d Rovinj都係一日,留一晚第二朝走就舒服 佢個日落好正 十六湖應該都係大半日

所以五日有少少預多左,可以去多個地方(例如mostar split zadar其中一個,mostar會特別d)/縮少日

vienna係博物館歌劇廳建築果d,有d人會覺得悶 兩日一夜應該差唔多,Hallstatt Salzburg會正好多 Hallstatt好細,半日行得曬,不過好靚所以stay下會開心d
可以望下d saltmine 國王湖有無興趣去,睇下洗唔洗比多d時間佢地

prague兩日ck一日 合理

我覺得ljubj得old town睇,而且唔算好大,可以去完碧湖返黎先去都得,碧湖無野做,係城堡睇完個景就完,所以預車程加一個幾鐘就玩完,返到去大把時間睇old town 鐘乳石洞就因為遠,所以可以搞成日,所以slovenia兩整日差唔多,晚上走或者去完鐘乳石訓完早上transit走

大概路線應該是咁 日子可以跟自己步伐調整

d1 d2 budapest 2日 (都幾多野玩同睇其實)
d3 去vienna 好快 搭兩粒幾鐘
d4 vienna 去prague old town center果頭
d5 prague 查理橋 castle
d6 第二朝去ck 一日 訓一晚
d7 第二朝去hallstatt 訓一晚
d8 第二朝去salzburg (睇下呢唔呢日去國王湖)
d9 (國王湖)去ljubljana 去到應該晚上
d10 鐘乳石洞 old town
d11 碧湖 去rovinj
d12 rovinj 下晝睇下去唔去十六湖附近settle先
d13 十六湖 晚上可以去mostar或者其他城市
d14 mostar 之後去dubrovnik
d15 dubrovnik
d16 dubrovnik 走

由上面玩落去
20日既可以加多幾個城市呀國家咁
正評留明先

係咪6月去? 因為日照長,去到9 10點,一日行同做到好多野,

Croatia好靚
我覺得Dubrovnik一日半/一日夠,除非會玩埋划獨木舟果d Rovinj都係一日,留一晚第二朝走就舒服 佢個日落好正 十六湖應該都係大半日

所以五日有少少預多左,可以去多個地方(例如mostar split zadar其中一個,mostar會特別d)/縮少日

vienna係博物館歌劇廳建築果d,有d人會覺得悶 兩日一夜應該差唔多,Hallstatt Salzburg會正好多 Hallstatt好細,半日行得曬,不過好靚所以stay下會開心d
可以望下d saltmine 國王湖有無興趣去,睇下洗唔洗比多d時間佢地

我覺得ljubj得old town睇,而且唔算好大,可以去完碧湖返黎先去都得,碧湖無野做,係城堡睇完個景就完,所以預車程加一個幾鐘就玩完,返到去大把時間睇old town 鐘乳石洞就因為遠,所以可以搞成日,所以slovenia兩整日差唔多,晚上走或者去完鐘乳石訓完早上transit走

d4 vienna 去prague old town center果頭
d12 rovinj 下晝睇下去唔去十六湖附近settle先

由上面玩落去

係6月呀
我睇番Croatia個邊既交通時間都幾耐 所以先驚18日會chur
呢個plan save低左 我再plan下 如果ok既 可能由下面玩上去最後去一去德國
唔該晒樓主咁詳細答我

睇到你d相都好想去晒咁多個地方 不過budget有限
簡邊幾個地方一次過去晒

sor唔小心打左千字文

我一個星期剩係上兩次堂 ,每堂三個鐘,
例如上星期一四,咁我可以星期四放學出發,玩到星期日,走一堂就玩到一星期去到星期三 搭車呀等飛機睇下reading上堂講到野就得 (有時唔睇

幾耐去一次

我二月開學,成個一月玩,之後二月一開學就放一個星期假(當地節慶)所以又有得去玩,但因為果個月適應當地野同搞好多settle既野,無玩得咁密,三月就每個weekend都去玩(近近地,ams.比利時.rotterdam),三月尾到四月頭easter sem break ,玩左兩個星期法波英,四月中就走一堂玩一星期西班牙,五月頭就咁啱有d假,去一個幾星期意大利,之後五月既weekend去下鬱金香園呀同其他fd去多次比利時果d,五月尾完sem就玩多一個半月
基本上一至兩星期就會去次長dd(一星期或以上)既旅行,如果短trip就大概每星期都有 成個月果d就係exchange前後既。

係Masstricht既時間係充電休息時間 去旅行會去到好攰

揀地方

首先我地本身有堆國家list出黎係必去或者想去既,
(其實度度都想去 ,但必去就意大利hallstatt croatia巴黎西班牙利物浦希臘etc,咁就係點都要比到時間去)

之後分季節,有d覺得一定要冬天去既就一月去左先(hallstatt果堆,想睇佢雪景)然後會掃埋附近既國家,去到幾多就幾多,
都有d一定夏天去既(南法 希臘 Croatia,所以就四五月先搵機票)

d長trip(一星期果d)去邊就係我地日日開skyscanner睇下黎緊有咩想去既地方機票果期平,例如見到二月頭去berlin平既(唔貴過300hkd),就決定去德國,之後就按日子plan個trip出黎,再一站一站咁搭返去Maastricht

接住見四月因為買左波飛一定要去利物浦,就睇下邊度出荷蘭,入英國平,就去果度(法國、波蘭就係咁黎)

有d想去既都會最後去唔到(例如意大利想連住swiss去,但唔夠時間,11日剩係夠玩意大利.就要取捨下非必去既瑞士,放棄瑞士)
有d地方係因為男朋友買左果場波既波飛就去果度玩(例如馬德里巴塞之類)
全部都去到咁上下先決定

揀交通工具方法

就係比較時間同錢,
首先用checkmybus.com睇有無直通巴士(巴士多數最平)唔過四五個鐘既一般都會揀巴士

無巴士或者巴士搭好耐,就睇火車,唔算太貴就火車,好貴,就諗返巴士

火車巴士都耐(講緊過五粒鐘),而又大城市,就搵飛機,如果小鎮無機場,就中間加多個站stay下玩下,用巴士接駁,就唔洗搭咁耐

但無時間咁做,又好耐先去到,飛機又貴,就放棄先,有機會先去(南部西班牙羅馬就係咁,唔順路,最後真係無去)

通宵巴 通宵火車 凌晨機(0600飛呀2400先到果d機)全部唔要 純粹唔想為省錢搞到自己太辛苦,畢竟之前努力儲左錢唔想黎到都要捱 同埋旅行本身夠攰,再搞呢d頂唔順
(我地係廢柴
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地

d人有無狂望住你 離中心好遠架?

20 mins
我地會4目交投。。有少少驚既 所以入黑前會返歸
屌我黎belgium呢程係6am機 前一日直落無訓過 2am要出門口因爲離機場好遠
而家攰到想死
返到自己個度真係最舒服差足電
留名
正評留明先

Croatia好靚

由上面玩落去

係6月呀
我睇番Croatia個邊既交通時間都幾耐 所以先驚18日會chur
呢個plan save低左 我再plan下 如果ok既 可能由下面玩上去最後去一去德國
唔該晒樓主咁詳細答我

睇到你d相都好想去晒咁多個地方 不過budget有限

係呀 中間加一兩個地方就唔洗搭咁耐
經salzburg入munich玩
歡迎

嗚哇好想返返去果時
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地

d人有無狂望住你 離中心好遠架?

20 mins
我地會4目交投。。有少少驚既 所以入黑前會返歸

都幾恐怖,巴打小心d
屌我黎belgium呢程係6am機 前一日直落無訓過 2am要出門口因爲離機場好遠
而家攰到想死
返到自己個度真係最舒服差足電

我就係怕咁樣
之前搭過次日本凌晨機結果去到全日剩係想返去訓多過玩,就唔敢再咁玩

仲會好快過,貶下眼又要出發第二個trip
留名

#adore
好靚呀
本身計劃梗6月一個人去grad trip
但d功課太忙乜都未plan
荷蘭真係世界級
啲人又肯講英文
又有火車gp ticket
啲風景又靚

無錯 感覺又安全
好靚呀
本身計劃梗6月一個人去grad trip
但d功課太忙乜都未plan

去成個月呀?
簡邊幾個地方一次過去晒

sor唔小心打左千字文

例如上星期一四,咁我可以星期四放學出發,玩到星期日,走一堂就玩到一星期去到星期三 搭車呀等飛機睇下reading上堂講到野就得 (有時唔睇

幾耐去一次

我二月開學,成個一月玩,之後二月一開學就放一個星期假(當地節慶)所以又有得去玩,但因為果個月適應當地野同搞好多settle既野,無玩得咁密,三月就每個weekend都去玩(近近地,ams.比利時.rotterdam),三月尾到四月頭easter sem break ,玩左兩個星期法波英,四月中就走一堂玩一星期西班牙,五月頭就咁啱有d假,去一個幾星期意大利,之後五月既weekend去下鬱金香園呀同其他fd去多次比利時果d,五月尾完sem就玩多一個半月
基本上一至兩星期就會去次長dd(一星期或以上)既旅行,如果短trip就大概每星期都有 成個月果d就係exchange前後既。

係Masstricht既時間係充電休息時間 去旅行會去到好攰

揀地方

(其實度度都想去 ,但必去就意大利hallstatt croatia巴黎西班牙利物浦希臘etc,咁就係點都要比到時間去)

之後分季節,有d覺得一定要冬天去既就一月去左先(hallstatt果堆,想睇佢雪景)然後會掃埋附近既國家,去到幾多就幾多,
都有d一定夏天去既(南法 希臘 Croatia,所以就四五月先搵機票)

d長trip(一星期果d)去邊就係我地日日開skyscanner睇下黎緊有咩想去既地方機票果期平,例如見到二月頭去berlin平既(唔貴過300hkd),就決定去德國,之後就按日子plan個trip出黎,再一站一站咁搭返去Maastricht

接住見四月因為買左波飛一定要去利物浦,就睇下邊度出荷蘭,入英國平,就去果度(法國、波蘭就係咁黎)

有d想去既都會最後去唔到(例如意大利想連住swiss去,但唔夠時間,11日剩係夠玩意大利.就要取捨下非必去既瑞士,放棄瑞士)
有d地方係因為男朋友買左果場波既波飛就去果度玩(例如馬德里巴塞之類)
全部都去到咁上下先決定

揀交通工具方法

就係比較時間同錢,
首先用http://checkmybus.com睇有無直通巴士(巴士多數最平)唔過四五個鐘既一般都會揀巴士

無巴士或者巴士搭好耐,就睇火車,唔算太貴就火車,好貴,就諗返巴士

火車巴士都耐(講緊過五粒鐘),而又大城市,就搵飛機,如果小鎮無機場,就中間加多個站stay下玩下,用巴士接駁,就唔洗搭咁耐

但無時間咁做,又好耐先去到,飛機又貴,就放棄先,有機會先去(南部西班牙羅馬就係咁,唔順路,最後真係無去)

通宵巴 通宵火車 凌晨機(0600飛呀2400先到果d機)全部唔要 純粹唔想為省錢搞到自己太辛苦,畢竟之前努力儲左錢唔想黎到都要捱 同埋旅行本身夠攰,再搞呢d頂唔順
(我地係廢柴

樓主 好詳細呀唔該晒
其實我下年先去 但睇你遊記睇到好想快d去
已經係到搵緊有邊到好去
仲想去埋你無去既北歐國度
荷蘭真係世界級
啲人又肯講英文
啲風景又靚

無錯 感覺又安全

聽你地咁講 我揀荷蘭實在太好了!問左學校決定fail一兩番黎😂 驚太chur
荷蘭真係世界級
啲人又肯講英文
啲風景又靚

無錯 感覺又安全

自膠打左emoji
聽你地咁講 我揀荷蘭實在太好了!問左學校決定fail一兩番黎 驚太chur
簡邊幾個地方一次過去晒

sor唔小心打左千字文

幾耐去一次

揀地方

全部都去到咁上下先決定

揀交通工具方法

就係比較時間同錢,
首先用http://checkmybus.com睇有無直通巴士(巴士多數最平)唔過四五個鐘既一般都會揀巴士

(我地係廢柴

樓主 好詳細呀唔該晒
其實我下年先去 但睇你遊記睇到好想快d去
已經係到搵緊有邊到好去
仲想去埋你無去既北歐國度

睇定邊度正到時一次過去
我葡萄!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞