【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike

你有沒搭過EasyJet? 你通常買幾多KG?

多口插咀,我搭過Easyjet,加20kg行李,硬喼嚟,俾佢哋整爆咗
ns group tickets 有樣野想問
個方向有無限先後次序?
即係假設我join 由Schiphol 去Amsterdam嘅group, 到我用嘅時候,可唔可以掉番轉,搭左Amsterdam 去Schiphol先,之後再Schiphol去Amsterdam?
個方向有無限先後次序?
即係假設我join 由Schiphol 去Amsterdam嘅group, 到我用嘅時候,可唔可以掉番轉,搭左Amsterdam 去Schiphol先,之後再Schiphol去Amsterdam?

絕對可以,因為查票員唔會知你去緊程定回緊程
絲打用咩方法揾 平靚正住宿
好少少location都好貴

係咪6月去? 因為日照長,去到9 10點,一日行同做到好多野,

Croatia好靚
我覺得Dubrovnik一日半/一日夠,除非會玩埋划獨木舟果d Rovinj都係一日,留一晚第二朝走就舒服 佢個日落好正 十六湖應該都係大半日

所以五日有少少預多左,可以去多個地方(例如mostar split zadar其中一個,mostar會特別d)/縮少日

vienna係博物館歌劇廳建築果d,有d人會覺得悶 兩日一夜應該差唔多,Hallstatt Salzburg會正好多 Hallstatt好細,半日行得曬,不過好靚所以stay下會開心d
可以望下d saltmine 國王湖有無興趣去,睇下洗唔洗比多d時間佢地

prague兩日ck一日 合理

我覺得ljubj得old town睇,而且唔算好大,可以去完碧湖返黎先去都得,碧湖無野做,係城堡睇完個景就完,所以預車程加一個幾鐘就玩完,返到去大把時間睇old town 鐘乳石洞就因為遠,所以可以搞成日,所以slovenia兩整日差唔多,晚上走或者去完鐘乳石訓完早上transit走

大概路線應該是咁 日子可以跟自己步伐調整

d1 d2 budapest 2日 (都幾多野玩同睇其實)
d3 去vienna 好快 搭兩粒幾鐘
d4 vienna 去prague old town center果頭
d5 prague 查理橋 castle
d6 第二朝去ck 一日 訓一晚
d7 第二朝去hallstatt 訓一晚
d8 第二朝去salzburg (睇下呢唔呢日去國王湖)
d9 (國王湖)去ljubljana 去到應該晚上
d10 鐘乳石洞 old town
d11 碧湖 去rovinj
d12 rovinj 下晝睇下去唔去十六湖附近settle先
d13 十六湖 晚上可以去mostar或者其他城市
d14 mostar 之後去dubrovnik
d15 dubrovnik
d16 dubrovnik 走

由上面玩落去
20日既可以加多幾個城市呀國家咁

巴打 又係我
搭去vie
落機個日好唔好係vie留一日 第日就坐火車去budapest
然後大約跟上面個plan 會唔會好傻
鐘乳石洞去左邊一個?

Skocjan Caves 簡直是魔戒咁

https://www.google.com.hk/search?q=Skocjan+Caves&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKm-GO2YfTAhXCGpQKHabLDXMQ_AUICCgB&biw=1438&bih=687

我個陣去左Postojna caves 好q貴
睇圖你呢個好似壯觀好多
留個靚名 絲打啲相好靚
sem break會去荷蘭->德國->維也納

唔去奧地利其他地方啊?

都會去Salzburg啊 不過我主要係玩德國
個方向有無限先後次序?

絕對可以,因為查票員唔會知你去緊程定回緊程

謝絲打

係咪6月去? 因為日照長,去到9 10點,一日行同做到好多野,

Croatia好靚
我覺得Dubrovnik一日半/一日夠,除非會玩埋划獨木舟果d Rovinj都係一日,留一晚第二朝走就舒服 佢個日落好正 十六湖應該都係大半日

所以五日有少少預多左,可以去多個地方(例如mostar split zadar其中一個,mostar會特別d)/縮少日

vienna係博物館歌劇廳建築果d,有d人會覺得悶 兩日一夜應該差唔多,Hallstatt Salzburg會正好多 Hallstatt好細,半日行得曬,不過好靚所以stay下會開心d
可以望下d saltmine 國王湖有無興趣去,睇下洗唔洗比多d時間佢地

我覺得ljubj得old town睇,而且唔算好大,可以去完碧湖返黎先去都得,碧湖無野做,係城堡睇完個景就完,所以預車程加一個幾鐘就玩完,返到去大把時間睇old town 鐘乳石洞就因為遠,所以可以搞成日,所以slovenia兩整日差唔多,晚上走或者去完鐘乳石訓完早上transit走

d4 vienna 去prague old town center果頭
d12 rovinj 下晝睇下去唔去十六湖附近settle先

由上面玩落去

巴打 又係我
搭去vie
落機個日好唔好係vie留一日 第日就坐火車去budapest

有少少 可以玩vienna->budapest-> bratislava(只需半日行個圈食下某間酒店既好野 都得,都可以去下城堡)->prague玩落去 兜去bud之餘又唔洗重覆

三個月 巴打去咁耐有咩搞作

Join左個volunteer 嘅programme
想好似冰島locals咁生活

咁正 我果時都係咁諗,係荷蘭落街踩單車返學既感覺

我九月先去荷蘭 啲住宿行程應該幾時plan好呢? 特別是住宿果啲 AMS 去其他景點交通方唔方便?如果方便就住係AMS附近?

越早越好,理想就最少兩三個月前啦我諗,因為酒店平少少既可能會被搶曬,我果時一個月前 兩三個月前都試過 都係貴

羊角村風車村果d住Ams就ok了,即日來回就得

諗緊要唔要好似你咁住你之前果間 市郊/機場?又怕交通唔方便
市內我搵左間最平都HKD800+ per night

比我再揀我都會再住果度,因為真係平好多 每日200 vs 4xx,可以多20歐用 仲要住200可能舒服過4xx,因為400係市內果度已經可能係好舊好頹同唔靚位既酒店
加上每日搭程車出市中心半個鐘都唔洗,其實方便過我係香港出街

如果留一個禮拜洗唔洗買咩group ticket?
利申有學生證 去完荷蘭就走 唔會歐遊
絲打用咩方法揾 平靚正住宿
好少少location都好貴

我多數係hotelscombine.com 排價錢再睇相、位置咁,有d酒店網可以用地圖黎睇,就可以見到曬近車站既酒店邊幾間最平,再click出黎比較下
不過有d地方係根本住就貴 例如amsterdam venice主島 oia,咁就住市外,會平好多

Join左個volunteer 嘅programme
想好似冰島locals咁生活

咁正 我果時都係咁諗,係荷蘭落街踩單車返學既感覺

我九月先去荷蘭 啲住宿行程應該幾時plan好呢? 特別是住宿果啲 AMS 去其他景點交通方唔方便?如果方便就住係AMS附近?

越早越好,理想就最少兩三個月前啦我諗,因為酒店平少少既可能會被搶曬,我果時一個月前 兩三個月前都試過 都係貴

羊角村風車村果d住Ams就ok了,即日來回就得

諗緊要唔要好似你咁住你之前果間 市郊/機場?又怕交通唔方便
市內我搵左間最平都HKD800+ per night

比我再揀我都會再住果度,因為真係平好多 每日200 vs 4xx,可以多20歐用 仲要住200可能舒服過4xx,因為400係市內果度已經可能係好舊好頹同唔靚位既酒店
加上每日搭程車出市中心半個鐘都唔洗,其實方便過我係香港出街

如果留一個禮拜洗唔洗買咩group ticket?
利申有學生證 去完荷蘭就走 唔會歐遊

主要睇你去邊玩,如果全程市內唔洗去其他城市d野例如羊角村呀rotterdam呀小孩提坊既,就唔洗買,因為gp ticket是省長途火車錢既,
如果會去,就買啦,因為平幾十歐 gpticket係用一日既,唔係n日票黎,所以係睇去邊黎決定,唔係stay幾多日黎決定 見你stay一星期應該都會去下其他城市,所以應該有需要
留個靚名 絲打啲相好靚
sem break會去荷蘭->德國->維也納

唔去奧地利其他地方啊?

都會去Salzburg啊 不過我主要係玩德國

德國好大
樓主,又有荷蘭問題
果邊多唔多小偷??
PASSPORT留酒店,出街只帶COPY有冇問題??

Croatia好靚

由上面玩落去

巴打 又係我
搭去vie

有少少 可以玩vienna->budapest-> bratislava(只需半日行個圈食下某間酒店既好野 都得,都可以去下城堡)->prague玩落去 兜去bud之餘又唔洗重覆

好期待
過埋下個禮拜 重新煲一次你個post 慢慢j
你預幾多Budget係飲食&市內交通? 以45日為例,如果$6000,夠唔夠?

巴打第一個問題你好似之前問過我
咁樣每日15歐,我覺得有少少忟,除非逃票+餐餐頹食唔打算食好野
不過要夠點都會夠 只係食得頹d 例如餐餐薯條同包

歐洲普通搭車我覺得真係好撚貴
月尾奧匃btw

唔知hallstatt 果d仲有無雪呢 不過佢無雪既景又係好q靚

Plan緊budapest 2日 之過vienna 2日
Salzburg 2日 (1日去國王湖) hallstatt 1日
之後完

如果堅窮遊唔建議去新天鵝堡 來回火車都45歐 仲要再搭巴士2.幾歐*2 如果坐車上城堡仲要再加 唔食野唔入場已經50歐 火車2粒鐘但沿途風景好靚
入場30幾歐 包2個城堡tour各20-30分鐘 都幾少野睇, 但無理由黎到唔入
橋係整返
利伸上個禮拜去, 而家係西維爾

用左好耐排 因為佢地有d好埋,但有d位又突然好遠
機票日子地點要夾到啱啱好
而家咁睇好順 日數都應該預得啱啱好,無一程車要搭多過5粒鐘,機票時間都靚靚仔仔。
基本上跟呢個flow實無死,機票見到平就好買了,佢會突然加幾舊水

唔該哂絲打 好感動呀咁有心幫我
sorry 我琴晚講錯左 budapest飛sarajevo(sjj) (係mostar附近)好平 30/6 161蚊

Munich 同天鵝堡果到好細無乜野行?

14-15/6 飛Munich (真係多時間可能會去hopfensee camping)
16-17/6 Salzburg
18-19/6 Hallstatt(呢到兩日會唔會好悶?好似好唔係好多野行)
20/6 CK
21-22/6 prague
23-24/6 Vienna
25-26/6 krakow(兩日會唔會chur?)
27-29/6 budapest
30/6 早機budapest to sjj
30/6 mostatr
1-3/7 dubrovnik
4-5/7 zadar/split
6-7/7 rovinji
7-8/7 venice
9/7 cinque terre
10-11/7 florence
12/7 roma
13/7 roma 6:30am飛ath (9:30pm果班趕唔到我飛santorini班機 我13號11:30pm飛過去)
因為飛athina好似得itlay飛去平 dub飛果程直係比唔起

Budapest好似差不多時間 有無興趣一齊行下
月尾奧匃btw

Same 有無興趣一齊行
不如6月尾會去奧捷匈嘅可以加tg:ch22ing
睇下有無得組下團食野or行下
月尾奧匃btw

同frd去 sorry
月尾奧匃btw

同frd去 sorry

Prague去過 有間野幾好食又幾平 返去可以搵比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞