【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike

我係brugge狂食有間野d truffles朱古力

Truffle chocolate勁好食
尾站係比利時就可以買好多朱古力返香港

無錯
Leonidas又平又好味

Diu leonidas!!!
一陣要去買
聽日去neuhaus個outlet 聽講再平門市多d

懶嘅嘅brussels市中心(廣場果頭)係咪全部牌子會有分店我一日想衝曬brugge ghent應該會趕唔切去outlet

算係幾齊
有條st hubert既拱廊幾多舖
Btw我覺得ghent正過brugge

係,朱古力街、尿尿小童街都應該分別有曬堆店

同我家姐一樣 佢好鐘意ghent個舊城市feel

Ghent我覺得多d野睇舒服d 少人d
Brugge勁多人 但河邊幾靚既
呀話說係咁入d朱古力店試食

無錯

一陣要去買

原來有outlet 見佢d野價位幾高,剩係食左佢d朱古力味雪糕

無食過朱古力雪糕
其實係咪得香港既godiva先有賣雪糕 外國無?

好濃
我係日本都見到有 可能亞洲區
歐洲就唔肯定,無咩印象有 佢地好似無咁興d雲呢拿以外既軟雪糕

無錯

一陣要去買

懶嘅嘅brussels市中心(廣場果頭)係咪全部牌子會有分店我一日想衝曬brugge ghent應該會趕唔切去outlet

算係幾齊

果時對belgium完全無期待,ghent比到幾大驚喜我
愛之湖真係幾靚,成幅畫咁

我應該上晝brugge食個lunch之後下晝ghent食埋dinner返南站善用八月超長日照時間

我而家都已經9點先日落

咁快

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我應該上晝brugge食個lunch之後下晝ghent食埋dinner返南站善用八月超長日照時間

我而家都已經9點先日落

其實佢地個日落係咪去到夜晚七八點都仲好似中午咁光猛定係黃昏咁嘅feel? 緯度唔同個太陽嘅角度都好似會唔同
利申 好耐無掂過geog

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我而家都已經9點先日落

其實佢地個日落係咪去到夜晚七八點都仲好似中午咁光猛定係黃昏咁嘅feel? 緯度唔同個太陽嘅角度都好似會唔同

會仲係3 4 點咁 再遲d 9點都以為3點
第一次體驗日照長係好突然地出現,果時係宿舍同男友打打下機覺得好肚餓,睇鐘先知已經9點,但個天好似6點咁

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我而家都已經9點先日落

第一次體驗日照長係好突然地出現,果時係宿舍同男友打打下機覺得好肚餓,睇鐘先知已經9點,但個天好似6點咁以為仲好早所以一直無出去煮飯
其實去左Zannse schans風車村係咪唔去小孩提防都得

睇相好似差唔多 唔係話好特別 重點係離ams遠過zannse好多

另外我6月頭先去到ams 雖然keukenhof已經唔開 但想係附近踩下單車 六月頭keukenhof係咪完全無花架啦

上年5月尾去荷蘭,keukenhof最後一個禮拜,有喺出面踩單車,但已經冇哂花田,踩咗3粒鐘淨係見到一執仔

至於Zannse schans同Kinderdijk兩個地方都幾唔似同,前者配套好齊,擺明係吸旅客嚟,好多嘢參觀,但後者係UNESCO世遺嚟,所以唔會過度開發,基本上就係一大片地,中間有水有風車,有少量資料館俾你參觀,最多俾你坐船遊下影下風車,但我覺得後者值得去好多,因為兩大排十幾個風車喺你前面都幾靚吓
其實去左Zannse schans風車村係咪唔去小孩提防都得

睇相好似差唔多 唔係話好特別 重點係離ams遠過zannse好多

另外我6月頭先去到ams 雖然keukenhof已經唔開 但想係附近踩下單車 六月頭keukenhof係咪完全無花架啦

上年5月尾去荷蘭,keukenhof最後一個禮拜,有喺出面踩單車,但已經冇哂花田,踩咗3粒鐘淨係見到一執仔

至於Zannse schans同Kinderdijk兩個地方都幾唔似同,前者配套好齊,擺明係吸旅客嚟,好多嘢參觀,但後者係UNESCO世遺嚟,所以唔會過度開發,基本上就係一大片地,中間有水有風車,有少量資料館俾你參觀,最多俾你坐船遊下影下風車,但我覺得後者值得去好多,因為兩大排十幾個風車喺你前面都幾靚吓

出現了

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我而家都已經9點先日落

咁快

愛之湖我又覺得無乜特別
話說amadeus好撚正
任食豬肋骨
性價比爆 但女仔可能真係食得唔多

一陣要去買

算係幾齊

我而家都已經9點先日落

第一次體驗日照長係好突然地出現,果時係宿舍同男友打打下機覺得好肚餓,睇鐘先知已經9點,但個天好似6點咁

夏天開始
會無啦啦shift後左一個鐘
夏遊東南歐篇 — 希臘 斯洛文尼亞 克羅地亞 莫斯塔爾

我係六月去既,成個trip 20日左右,輕輕講下路線先
預告下大概個樣
係根據位置同飛機價錢排出黎既,排左好耐

Athens (一兩日夠)

(飛機)

Santorini (原來玩到3日)

(飛機)
Verona (去過,純粹住一晚)
(巴士)

Venice (第二次去,太鐘意,主要係要經佢搭巴士)

(巴士)

Rovinj (唔熱門但絕對正

(巴士)

Slovenia (鐘乳石洞

(巴士)
Zagreb (無興趣,純粹住一晚 )
(巴士)

Zadar (海邊浸腳可以坐成日)

(巴士)

Split (天氣好差,打風咁 )

(巴士)

Mostar (我以前心目中既東歐

(巴士)

Dubrovnik(人地話touristy,但我覺得真係超正超靚

任食豬肋骨

幾錢 無去食

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我而家都已經9點先日落

咁快

愛之湖我又覺得無乜特別

個湖連對面個建築物加藍天
任食豬肋骨

咁都係度俾我搵到你
我買左機票5月22出發去三個星期,但乜柒都未plan
任食豬肋骨

咁都係度俾我搵到你

keyword: 你有1萬蚊係我手

20 mins
我地會4目交投。。有少少驚既 所以入黑前會返歸

巴打想問下你果到係邊區黎我遲下去都避開下先

Rue Lambert Crickx 26
唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘

唉 南站果頭真係淆淆地! 小心啲呀~會無事嘅!!

但幾近南站 去ghent brugge都幾近
我唔知南站個邊咁多黑人 bnb d人都幾多正評

其實真係無野架 南站除左臭小小同埋多難民就無咩野
快行快過就可以了

利:exchange緊

琴晚成十一點先返歸
佢有兩條路 廣場行過去個條多d白人 繁榮d無咁驚
第一日係第二個地方行返去(跟google map)成條路見過既黑人真係多過成世加埋 成條路勁驚

Google map個條應該係經電車站個邊 個到係勁多露宿者
如果驚既其實行入邊就得
入邊好似十二點半先山門唔俾出入好似

但幾近南站 去ghent brugge都幾近
我唔知南站個邊咁多黑人 bnb d人都幾多正評

其實真係無野架 南站除左臭小小同埋多難民就無咩野
快行快過就可以了

利:exchange緊

如果都係驚但覺得市中心貴既話可以考慮brussel noord
無人的

無呀 住南站都係貪佢去ghent brugge同返london方便 如果我最後克服到嘅話我會覺得自己好叻女會沾沾哈哈 我成日說服自己乜都驚嘅話不如留係屋企唔好出遠門去得就預咗係咁

去南站又真係幾近 行7-8分鐘
話說有d學生helper過黎教我地買飛 會幫我地簡最平既

平到幾錢?
咁正既 我果時無,頭一次去on居居咁上網買定,比正價
返到黎聽比利時黎exchanhge既人講先知有go pass可以好平 好彩我地成日要過去搭飛機都用到

唔知叫唔叫平 但個個學生會幫我地簡最優惠個價
我地開頭仲諗住買adult
佢最後幫左我地
買左ghent來回同brugge來回 加起黎一條友€22.6
Btw唔check飛既

經我多次逃票經驗
其實ghent brugge呢條route如果你本身同個站長有
一段距離其實佢唔會check到
反而去南部既車勁短係勁易比人check

無錯

Leonidas香港好似有...買香港無既野番去做手信仲好

如果都係驚但覺得市中心貴既話可以考慮brussel noord
無人的

無呀 住南站都係貪佢去ghent brugge同返london方便 如果我最後克服到嘅話我會覺得自己好叻女會沾沾哈哈 我成日說服自己乜都驚嘅話不如留係屋企唔好出遠門去得就預咗係咁

去南站又真係幾近 行7-8分鐘
話說有d學生helper過黎教我地買飛 會幫我地簡最平既

平到幾錢?
咁正既 我果時無,頭一次去on居居咁上網買定,比正價
返到黎聽比利時黎exchanhge既人講先知有go pass可以好平 好彩我地成日要過去搭飛機都用到

唔知叫唔叫平 但個個學生會幫我地簡最優惠個價
我地開頭仲諗住買adult
佢最後幫左我地
買左ghent來回同brugge來回 加起黎一條友€22.6
Btw唔check飛既

平呀 應該係go pass/go pass10(如果幫埋其他人) 好好有人幫
竟然 我搭belgium d 火車應該有8成check飛率

今日去brugge終於有check
如果唔係琴日一次過買今日可能會逃票 咁就gg

你買左go pass 10其實唔駛驚 因為佢會俾次機會你第二次先罰 罰一程車既double,算平(聽我朋友講

無錯

一陣要去買

廣場近柯尿像個頭有條街好多朱古力鋪 不過你講既outlet以我所知就brugge個頭係無

無錯

一陣要去買

原來有outlet 見佢d野價位幾高,剩係食左佢d朱古力味雪糕

Neuhaus既outlet有得試食朱古力 好似係
任食豬肋骨

咁都係度俾我搵到你

keyword: 你有1萬蚊係我手

屌你
過黎歐洲?
24去左冰島 你係咪兩個過黎
任食豬肋骨

幾錢 無去食

佢迫你叫一個餐同一杯野飲
我同個frd加埋€40搞掂
一日添左幾次肉

無錯

一陣要去買

算係幾齊

下真係ghent正d咩...我只可以話各有特色但未真係好正
St hubert算係多朱古力既一條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞