【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
啲相好靚 出快啲 想睇西班牙同克羅地亞

多謝 克羅地亞
荷蘭其實識搵窿路都可以幾平下,我喺ams去d Argentina steakhouse鋸扒只係9歐,交通好似樓主咁講book定ns group ticket 7歐可以搭火車即日來回

另外紅燈區最平兩歐有交易

利申:依家喺荷蘭exchange緊

grouo ticket救全家 kings day無grouo ticket我無去amsterdam

係咪peepshow

講唔講得邊個城市
btw絲打d相好正

多謝
黎緊六月會去三個星期歐洲當grad trip
留定名先

plan左去邊頭未啊
接住會講風車村 聽日返早,聽日再出

會去兩個月 匈牙利 克羅地亞 蒙特內歌羅 希臘 馬爾他 意大利
點買電話卡好

我暫時覺得最平既方法係上淘寶買全歐大部分國家通用上網sim card,一個月幾GB果d,好方便唔洗換card自動一去第二個國家就轉network,而家越出越平,應該百幾蚊hkd有交易
exchange果時後悔無買定7張每個月用,歐洲當地既sim card唔夠抵,有d直頭要護照先買得(夠膽死話我護照invalid買唔到),或者好難買,果時剩係買左兩三張for 前後大trip用

不過我買果張係bosnia and her 收唔到,所以巴打買前留意下蒙特內歌羅 馬爾他 包唔包
Easter 會去 捷克 奧地利 匈牙利 斯洛伐克,有咩景點唔可以miss 同有咩要注意
荷蘭我下年都想去
有興趣想睇奧地利

gogogo 又舒服又安全
hallstatt

唔好爛尾

有巴絲睇就有動力

好靚d相
Exchange緊

多謝 係邊個國家啊
上年暑假都去左荷蘭同德國,羊角村真係好靚 好舒服既一個小村莊 講起又好想再去

無錯啊果時差d就無去羊角村 好彩最後有去
D相好靚
more more 過兩個月會去巴黎 比利時 荷蘭 柏林
仲未plan 好行程
諗緊點樣減少洗費
尤其食果方面

今晚放工返去趕文
巴打邊個國家入?巴黎的話 如果有時間既可以搭巴士經里爾入比利時,之後玩完比利時搭火車入荷蘭,去柏林唔想搭長車應該要內陸機 然後走

budget唔算多既話,我既策略係一日入面一餐頹(食薯條呀包呀 多數5 -10歐填飽兩個人)一餐正(入餐廳 每人12歐左右),總之兩餐加埋唔過某個價錢,留得多日既國家就例如8餐入面3-4餐正,全部加埋唔過某個數,拉上補下咁控制住budget,美食多既國家會食多d好野,本身無咩出名美食既國(例如荷蘭)就食多d頹,留d錢比例如意大利西班牙法國希臘等地去大食多幾餐

下個月就去荷蘭比利時同盧森堡

正啊 我有個trip路線係荷比盧德
Easter 會去 捷克 奧地利 匈牙利 斯洛伐克,有咩景點唔可以miss 同有咩要注意

我有個trip exactly係呢幾個國家
hallstatt ck 一定要去 但一日/兩日一夜夠曬,prague城堡上面都要去睇高空景 布達佩斯果時去左個博物館講戰時山洞入面既醫院,係guided tour黎我覺得正 漁夫堡,浸outdoor baths
斯洛伐克如果唔係去佢d冰洞乜洞果d,剩係去Bratislava既話留一晚夠,個old town好細,無咩精彩景點,我留左兩晚好悶

我有個trip exactly係呢幾個國家
hallstatt ck 一定要去 但一日/兩日一夜夠曬,prague城堡上面都要去睇高空景 布達佩斯果時去左個博物館講戰時山洞入面既醫院,係guided tour黎我覺得正 漁夫堡,浸outdoor baths
斯洛伐克如果唔係去佢d冰洞乜洞果d,剩係去Bratislava既話留一晚夠,個old town好細,無咩精彩景點,我留左兩晚好悶

呀bratislava有間酒店入面既餐廳好高汁
D相好靚

多謝!
啲相真係好靚
好想去斯洛伐克
啲相真係好靚
好想去斯洛伐克

多謝 點解咁想去既
好靚

出年去北歐exchange
樓主果陣去咩城市exchange

我下年去Austria既Graz
大鄉里出城 咩都唔識 德文唔識 英文唔好 好似又冇oncampus hall 我驚我生存唔到一年

我都想試下一個人周圍去 但係又冇咩世界地理知識 同埋 諗住用部垃圾IPhone 6影就算
下年去荷蘭exchange 留名
成個exchange 用左幾多錢?同埋本身係去邊到exchange?
啲相真係好靚
好想去斯洛伐克

多謝 點解咁想去既

其實最主要想去high tatras mountains
好鍾意行山 冰湖真係好神奇
另外好多城堡都想去睇下
好靚

出年去北歐exchange

多謝 北歐正啊準備成點
希望我都快d有得去北歐

樓主果陣去咩城市exchange

我下年去Austria既Graz
大鄉里出城 咩都唔識 德文唔識 英文唔好 好似又冇oncampus hall 我驚我生存唔到一年

我都想試下一個人周圍去 但係又冇咩世界地理知識 同埋 諗住用部垃圾IPhone 6影就算

我果陣係荷蘭既南部 Maastricht 度exchange,好靚,交通好方便 我住類似hall既野但我無咩同d人玩 玩d oday同係上堂識fd囉
唔洗識,到時plan下plan下就會熟曬歐洲地圖
下年去荷蘭exchange 留名
成個exchange 用左幾多錢?同埋本身係去邊到exchange?

Maastricht,你呢
我分旅行洗費同真係齋exchange既洗費,旅行我自己瘋狂補習儲左6-7萬左右,洗曬但係包埋事前買背囊呀大褸呀耐用鞋呀保暖衣物果d,扣返就6萬左右,頭一個月旅行比較大洗,係第二個月先開始控制budget,就平均每日控制係 550 hkd內
剩係exchange生活租呀機票呀果d就5-6萬 未計2萬蚊學費
啲相真係好靚
好想去斯洛伐克

多謝 點解咁想去既

其實最主要想去high tatras mountains
好鍾意行山 冰湖真係好神奇
另外好多城堡都想去睇下

咁正
果邊我無去啊,slovakia剩係去左邊邊既bratislava
Maastricht個st Petersburg cave值唔值得去 因為見好似tour一日得一兩個時間,唔知去唔去好
Amsterdam啲屋會斜左係因為啲土壤根本唔適合起屋,所以有少少地陷所引致
好靚!!!師兄有咩機影相?帶左咩鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞