【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
你英國去左邊度玩
你英國去左邊度玩

剩係去左利物浦 因為無時間玩埋其他位
食物篇
呢篇會講我食左咩,但唔包保係美食 (雖然全部我都鐘意

第四日 Amsterdam
晚上
如果五六點係羊角村走(都一定要呢個時間走,因為有尾班車同當地D店會關)
都要八點幾先返到市內
所以食個晚飯都天黑
晚上行程就只有

由於羊角村係同家姐trip既最後一晚,我就想一齊去食西班牙野
係香港無試過,黎到就多D機會試
其實我無記低店名,憑印象係Tripadvisor搵返出黎(篩剩西班牙菜黎睇)
應該係呢間: La Paella
因為最主要想食Paella,唔想剩係得tapas,揀呢間就一定有Paella食
另一樣好重要係佢比較近車站
https://www.tripadvisor.com.tw/Restaurant_Review-g188590-d3622826-Reviews-La_Paella-Amsterdam_North_Holland_Province.html
排名唔高,但呢度太多餐廳,頭1/3 應該都 ok,所以試試

我無影相 下面全部用網上面既圖頂住先

我地叫左杯 Sangria, 其實我地3個都唔飲酒
但西班牙果酒幾symbolic,加上聽聞細路都飲得,
同埋果時宿舍international dinner有個西班牙仔整,
我都飲到,於是整返杯一齊飲d

唔係我影既,用網上圖輔助我講

仲有當然唔少得Paella 西班牙海鮮燉飯

唔係我影既,用網上圖輔助我講
serve到上黎都係呢個樣 ,佢仲會幫我地分埋3份
我剩係求其手機影左分完既相

之後仲叫左Parma ham + melon

應該仲有叫其他野食,但無影底,無咩印象
另外叫左甜品,Crème brûlée 同 pudding

呢個就係當晚輕輕食下既西班牙菜

見講開食,講埋其他日子去左邊食,
其他都係食意大利菜 呢度d 意粉 risotto多數15 16歐起跳,所以都比其他城市(10 12 13歐)貴 但好味

其中一間係
https://www.tripadvisor.com.tw/Restaurant_Review-g188590-d5114123-Reviews-Ava_Cyril-Amsterdam_North_Holland_Province.html
又係 trip advisor 搵返出黎,佢入面有塊牆貼滿唔同國家既紙幣,所以睇返相就知係佢

呢間野既服務好體貼
唔知點解無啦啦會搬個蛋糕比隔離枱一家三口,
話feel到果日有人生日,但真係其中一個人生日
唔知係咪聽到佢地既對話呢 但surprise送個蛋糕咁樣好sweet
下面其中一D係果度食既,有d係另一間既
已經分唔到邊間打邊間
呢間位置又係好近火車站
另一間唔近,同埋真係唔記得邊個位

全部趕住食求其影,white balance錯曬

食飽後,都夜了,搭返車返去
第五日 Anne Frank House 鬱金香園 (Keukenhof) 人體博物館(Corpus)

基本資訊
呢三樣野各自可以用兩三個鐘,一日要三個去曬有d趕,
如果唔想咁趕,可以唔去Corpus

Keukenhof 同 Corpus 都唔係Amsterdam內,車程係1個鐘左右,
如果得半日,剩係去市內既Anne Frank再行下市內可能會好D

門票
鬱金香園 (Keukenhof)
鬱金香園有個套票可以從Amsterdam去,
https://keukenhof.nl/en/footer/buy-tickets/
包曬去程交通(火車+巴士)同門票,入場費 16歐,套票就 29歐
如果你用ov chip card交通費係~10歐單程,
(可以用9292 check下呢個路線)

所以有ovchip既,買combi ticket 就未必有平,會貴左3歐
但無ovchip既,套票可能會省到d錢

回程點都要自己買,所以如果你又會去風車村,又想由Amsterdam
去鬱金香園既,最好買張ovchip,都幾多巴士你搭

btw,我唔係由Amsterdam去,我果時係去liden搭過去,去埋Corpus既

Corpus 人體博物館

呢個人體博物館特別在博物館係個人型,
你睇緊頭部係真係係佢頭果個位度,睇緊腸就係佢腹部,
同埋入面有好多機關又升又降咁,係個幾有趣既人體之旅,應該話,係一堂有趣既bio 堂
不過,佢絕對唔係walk in就得,要係官網reserve guided tour既場次既
https://corpusexperience.nl/#!
門票都唔平,16.75歐
我覺得,幾特別,但無時間又無budget既就唔洗特登去
佢離Liden火車站十分鐘巴士車程 (no. 57號 )
所以如果你去Liden玩,會去鬱金香園既,可以黎埋睇下

Anne Frank House
http://www.annefrank.org/
呢個係我其中一個最鐘意同覺得最有concept既museum
睇過The Diary of Anne Frank既巴絲萬萬不能錯過
無睇過都可以初步了解下然後去睇下

Anne Frank House出面條隊日日都好長,
但3:30前既場次可以網上買飛(2個月前開售,最好買定先,數量有限)
你買左,憑門票準時可以直入唔洗排,
但遲到既可能要等入下一場,或者當你無預約,
要去排隊(佢真係做得出

如果walkin既,就只可以3:30分後去排隊,
而排隊亦要排1-2個鐘,好浪費時間之餘,如果落大雨又大風,
就慘了

From 9 AM to 3:30 PM the museum is only open to visitors with an online ticket for a specific timeslot. Tickets are made available on the website exactly two months in advance. From 3:30 PM until closing time you can buy a ticket at the museum entrance. The Anne Frank House is open every day.

佢個預約系統有d虧,我試過兩個月前開始捕住想去果幾日,
無飛的 以為已經被人搶曬,
但過左一兩個禮拜,去亂咁禁下,又有返
唔知咩事 所以大家唔好比first attempt fake左,
一日未買,一日都要捕住

其他資料

花季
鬱金香園絕對唔係想去就有
根據官網https://keukenhof.nl/en/
呢個期間先有呢個景點既存在
可以提一提,臨尾一兩個禮拜D花可能開始殘,唔係21號先開始殘
上年花季16號完,我 12號左右去,D花都開始謝同殘,
有d集體冧左,或者見到霉曬
不過唔算好多既,但一定早D去會靚D
所以最好唔好太遲去

Keukenhof有咩睇?
好多人會以為Keukenof係大花田
但其實Keukenhof係個好大好大既鬱金香花園,
入面種滿鬱金香,排得好靚,好夢幻,
係個影相(尤其女神相 )好地方
而想睇花田,係花園入面其中一個高處位都可以見到佢出面既大花田
花田係係個公園範圍外既,
聽講有D人會租單車過踩過去睇
我就無咁做既,剩係行左花園,相亦意外地影得唔多
可能因為見到d花殘左
講漏左
Anne Frank House 9 歐 好抵
6-7月會去愛丁堡summer exchange
諗住完左出去玩下但仲未諗到條路線 度度都想去
如果得我一個女仔係咪唔好去法國好啲
我firm係落返英國同去荷蘭比利時,唔知冰島有無機會去,但仲想去多個地方,諗緊波蘭+波羅的海好唔好
我對德國無咁大興趣,但其實德國又值唔值得去

你到時搵多幾個同學同你去都ok 我唔知關唔關去邊都同男友去,除左雅典(d人個樣好賊好咸濕 )覺得無咩地方特別危險咁 巴黎都無想像中咁危險,始終個城市都好繁榮多人,又多遊客 去南法我就三個女仔去既,都感覺無話治安特別差

冰島我無去既,因為成日聽人講好貴要一兩萬join團先睇到最靚既野,我計落一兩萬夠我玩多一個月,我就prefer玩耐d先,因為出左黎做野就無機會玩咁耐,但比兩萬去玩幾日冰島就絕對易好多,所以就無去冰島

波蘭幾好,物價低,old town景靚,個集中營都好睇,波羅的海我無去,有人話過悶,但我都幾想遲d去

德國你好想去睇下柏林圍牆呀冷戰歷史野既可以去下,但我自己都覺得德國算係比較悶同無特別精彩既野睇同食,去下意大利西班牙更精彩

唔該你
得一個月玩真係好似好唔夠時間咁
我都想去意大利但好似遠少少唔就腳 唔係都想去埋希臘
因為我怕隨便搵人去旅行會有不愉快 試過次真係會小心啲揀朋友去旅行
照你咁講波蘭好似真係唔錯

荷比個零星期就夠,加埋英國可能半個月,仲有半個月,夠去意大利加希臘

可能最後得返3星期多啲
因為趕住7月尾返黎搞ocamp
同埋荷蘭去意大利希臘會唔會好貴架?
你通常去一個地方都係搭火車多
第五日 Anne Frank House 鬱金香園 (Keukenhof) 人體博物館(Corpus)
Anne Frank House 鬱金香園 (Keukenhof) 人體博物館(Corpus)

路線方面
想去曬三個既,可以
Anne Frank -> Copus -> Keukenhof
唔去Corpus就
Anne Frank -> Keukenhof
點解去左Anne Frank先,因為佢3:30 後就要排隊入場
我會一早預約左場次一早去左先,再去遠D既Keukenhof
當然都可以去完Keukenhof後返黎慢慢排Anne Frank

先講Anne Frank House

其實我去Amsterdam前可以話無準備過,聽人講Anne Frank要排隊,
所以我第一次去Ams無買定飛就去左,
去到先知原來訂定就唔洗排
如果排,就係上圖咁,呢度未係隊尾,隊尾係鏡頭外,
四倍人,flow得幾慢,要排個幾兩個鐘

由於我知道第二次同家姐黎一定會黎Anne Frank House,
而呢日Amsterdam勁大風,係度吹風咁耐可能會凍瓜
男友話佢入唔入都無所謂,如果我想入,就陪我排,
我唔想入既,佢都可以唔入,
而我同家姐因為三個都睇過本書,所以就點都會去,
所以我地呢次無去,諗次第二次同家姐黎先去,我一早買定飛,就得啦

而第二次,我成功買左當日三點鐘既場次
我地預計1點幾會到機場既ibis酒店放低野,
有成個幾鐘鐘慢慢出黎Anne Frank House

點知
之前我提到入機場ibis, 係要係機場站搭shuttle
當日我地同成堆ibis既客係寫住ibis shuttle bus既牌下面等車
等左半個鐘,都未見有車 其他酒店d shuttle都黎過了
之後我地向左望,見到有架野係100米範圍外剛剛上完客,
向呢邊駛,黎到呢度,佢車身竟然寫住ibis
頂,係咁遠唔聲唔聲上左客,車頭又無寫ibis,又無人提
話唔定佢會再停低呢
但當呢邊堆客向司機揮手示意呢度仲有好多客(成十幾廿個)
個司機見到後,竟然縮個膊頭fing曬手咁照駛走架車
架車未full,勁多空位
於是我地成班憤怒既乘客要等多半個鐘至9個字,一共個零鐘先上到shuttle 仲要今次架車爆到差d上唔到

等得耐本身都煩,最煩係,我地去 Anne Frank既時間又少左
最後,我地再等多次 shuttle出去,再搭到Anne Frank個站到果度,
已經3點35分 我地book左3點
諗住去同d staff講我地book左,可唔可以入,
Staff真係唔比 佢話,張飛用得,但要排隊
IBIS SHUTTLE
果日天氣仲惡劣過第一次,大風再加超大雨 條隊再長D
有個staff話:其實呢今日天氣咁差,唔建議你地今日排,你聽日可以再黎架
我:係咪聽日可以3點入場?
佢:唔係,我意思係,聽日會好天,你地可以排得舒服D
我心諗 就係天氣差其他野都做唔到先應該用黎排隊,
好天我緊係去風車村影相唔黎排隊咁傻啦
於是,我死死氣地排,叫家姐們四圍遊覽下先,反正我黎過,佢地未黎過,
不過因為落大雨同佢地靠我帶,
所以半個鐘後佢地都返返黎一齊排
排左個幾兩個鐘,終於到我地啦

Anne Frank House你一定要好睇,唔係既我地就白排啦
我firm係落返英國同去荷蘭比利時,唔知冰島有無機會去,但仲想去多個地方,諗緊波蘭+波羅的海好唔好

你到時搵多幾個同學同你去都ok 我唔知關唔關去邊都同男友去,除左雅典(d人個樣好賊好咸濕 )覺得無咩地方特別危險咁 巴黎都無想像中咁危險,始終個城市都好繁榮多人,又多遊客 去南法我就三個女仔去既,都感覺無話治安特別差

冰島我無去既,因為成日聽人講好貴要一兩萬join團先睇到最靚既野,我計落一兩萬夠我玩多一個月,我就prefer玩耐d先,因為出左黎做野就無機會玩咁耐,但比兩萬去玩幾日冰島就絕對易好多,所以就無去冰島

波蘭幾好,物價低,old town景靚,個集中營都好睇,波羅的海我無去,有人話過悶,但我都幾想遲d去

德國你好想去睇下柏林圍牆呀冷戰歷史野既可以去下,但我自己都覺得德國算係比較悶同無特別精彩既野睇同食,去下意大利西班牙更精彩

唔該你
因為我怕隨便搵人去旅行會有不愉快 試過次真係會小心啲揀朋友去旅行

荷比個零星期就夠,加埋英國可能半個月,仲有半個月,夠去意大利加希臘

可能最後得返3星期多啲
因為趕住7月尾返黎搞ocamp
同埋荷蘭去意大利希臘會唔會好貴架?
你通常去一個地方都係搭火車多

如果火車巴士要四5個鐘以上既,我就會搭飛機
荷蘭/比利時去意大利要搭飛機了,早幾個月搵定,都會搵到400樓下既機票去到米蘭呀 Venice呀咁,平起黎可以唔洗100蚊港紙有一程
去希臘,如果你搭去Athens都一定要搭飛機,一樣搵法
我用 skyscanner搵的,果時每日都會上去睇機票
有嘢問巴打
我同班friend一行三人會去意大利
三日半 米蘭
兩日 威尼斯
三日 佛羅倫斯
三日 羅馬
1. 帶幾錢去 for 食玩買
2. 有咩特色食物
3. 啲火車飛洗唔洗買定
4. 有冇嘢要特別注意(e.g. 唔做得啲咩 有咩必買......)
有嘢問巴打
三日半 米蘭
兩日 威尼斯
三日 佛羅倫斯
三日 羅馬
2. 有咩特色食物
4. 有冇嘢要特別注意(e.g. 唔做得啲咩 有咩必買......)

點解留咁多日米蘭? 我一日,行左一個鐘已經悶到返去訓覺 用其中兩日幾去五漁村 比薩會好D

見你唔算去好耐,budget應該唔少?
鬆動地玩,唔計住, 50歐一日 呢度有三餐加埋 25-30歐,買野+transit 20-25歐,好鬆下 如果唔想大洗既,可以唔計機票,550/600hkd一日包曬食玩住買

威尼斯果頭食下墨汁意粉 Florence 食大大舊牛扒
食下當地d Ravioli,香港少食d
不過其實我去到意大利,係將所有pasta同risotto都list出黎check 曬佢,
要試曬當地既pasta睇下有無同其他唔同
我特別鐘意Spaghetti Arrabiata 因為有辣味
仲有d意式甜品都check,Tiramisu, gelato, panna cotta etc
pizza, bruschetta
我去到玻璃島,有間成間意版點心店咁,
細細份野食,d食物幾特別,唔係平時見開既意大利野食,遲d講下

火車飛我全部買定,除左五漁村入面d transit,因為佢有pass買
聽講意大利早買定未必有平左,我都唔知,但我鐘意方便d,
同埋唔想去到禁火車車票機被d意大利騙子煩

羅馬我無去,唔太幫到你

都係果句,注意財物
Florence d皮market行下就好,聽講多數假皮黎
意大利我暫時感覺無咩必買,好多野等住食就真
對有d人黎講就係必買名牌袋,
因為Florence有個outlet買名牌野會真係好抵,可以去到三四折,
但未必啱你地,我都係幫呀媽買先會去
呀唔記得問
去exchange既話 電話上網點搞好
因為我差唔多要續約 但係唔喺香港個號碼又冇用

香港電話你要繼續比月費 如果唔係會cut左你個電話號碼
我個陣又係走之前就黎到期 走左去續d無得上網既幾十蚊plan 只係為左hold起個number
然後係香港買左張電話卡 3xx hkd 12 gb 可以用一年 我覺得幾好用

最尾一段 你講喺香港定係喺果邊

香港買既
可以一年內大部份歐洲國家都用到
我去半年12gb覺得好夠用 因為夠數去旅行先用 住宿有wifi
睇完你荷蘭寫既野勁想去
我諗我會預多d時間去 可能一個禮拜起碼 prefer去少個國家 唔想走馬看花

Amsterdam果頭真係好多野,可以玩到四五日

不過d frd應該唔會陪我留咁耐
你覺得一條友安唔安全

唔該你

波蘭d shopping mall都幾平
D越南野食幾掋屌
集中營要去呀
Anne Frank House

網上圖片

如果唔知Anne Frank House咩黎 ,簡單講下,
Anne Frank 一家係二戰時期既猶太人,
Anne Frank13歲生日收到一本日記,於是佢開始寫日記,
內容好似寫信咁,將日記叫Kitty,每篇都以 Dear Kitty, 開首。
有一日,因為唔想被德軍捉去集中營,於是佢地一家都要搵個位藏身。
佢地同另一家猶太人一齊搬左去入位於Amsterdam既呢間屋既頂幾層藏身,
呢間"屋"本身下面係一間office黎,
佢地整左個秘道(打開個書櫃)就通往到佢地住既範圍,
佢叫呢個範圍做 "Secret Annex"
下面做野既人唔知上面一直有兩家人住係度,
兩年黎佢地都要好似消失左咁匿藏係入面,
拉曬黑窗廉唔可以望外面既世界,講野要細聲到確保下面無人聽到,
行路都要輕到無腳步聲,但佢地一直都有幾位外面既朋友幫佢地,
比食物、書之類既娛樂佢地。
搬入呢度之後,Anne一直都有keep住寫日記,呢個都算係佢唯一既娛樂,入面記錄佢兩年幾黎既生活,佢對打杖消息既感受,佢既思緒等。佢係入面講過希望出返黎之後,佢既日記可以發行成書。
總括黎講,日記入面紀錄左二戰時期一個猶太女仔既世界。
不過不幸地,匿藏左兩年零一個月後,德軍都係發現左佢地(唔知係咪有人告發,無人知),拉曬佢地去集中營,最後Anne Frank一家只有佢爸爸生還。
佢出返黎後搵到Anne Frank既日記,睇完後亦如Anne所願,
將佢地出版成書,就係我地而家睇到既The Diary of Anne Frank。

Anne Frank House就正正係當時Anne Frank住既Secret Annex,
而家佢已經改建成今日既博物館,
屋既Structure仍然係度,有d當日佢地居住過既痕跡仍然存在,
睇過本書再親歷其境,感覺好特別

網上圖片

入去啦
首先,要經過一輪保安程序,相機唔用得

底果幾層,係好多Anne Frank 既沙龍照
再加好多日記入面既經典quotation,再加把女仔聲讀一次。
初頭,我同家姐們見到,都有D驚,驚在係咪成個館都係咁,
咁既話同睇書有咩分別,點解我要排兩粒鐘淋雨

不過,好戲在後頭

入面會有D影片,播下生還既老豆,憶述當年既事,
又會搵返當時有幫佢地既人,訪問佢地對Anne Frank一家既印象,
甚至佢細個既朋友都有訪問,會睇到唔少書入面唔知既野

由於下幾層唔係佢地住既地方,所以未算精彩,但都唔錯。
之後,見到書櫃,即係Annex 既入口,就精彩了

網上圖片
路亦都開始窄 呢度好多斜梯,記住唔好著裙

實際上成個structure,而家我已經撈亂曬,不過我成個感覺係,
佢地間屋比我想像中大唔少 當時中學睇,以為好細間,好逼,
好似劏房咁 但我無諗過可以間到兩家人既屋,再間房,
而間左都仲係幾闊 唔知係咪因為無傢俬呢
我之後買左張明信片,有間屋既structure

右上角果幾層就係果度,兩座樓中間果度,就係書櫃入口

本來我以為上面會有埋當時既傢俬,結果係無既,
入面有d立體模型好似樓盤果d咁,講解當時間屋入面有咩,傢俬放邊
但點解現實無放返傢俬呢,入面有講,
話德軍黎到,就移除曬呢度既傢俬,剩返固定既結構,
例如洗手盆呀爐頭,所以去到廁所同廚房我地仲會見到,
但房呀果D就無,不過會見到有d貼紙呀海報仲貼係牆上面,
都係當時佢地(應該主要係Anne)貼既。

最深刻係牆上面有個位,係佢地以前度高既,
上面有鉛筆痕,mark左Anne同佢家姐唔同時期既高度。
嗚呀見到呢d生活既痕跡

而傢俬,唔重新跟返果時咁放黎作展覽用途,
係Anne Frank呀爸既意願,佢prefer 間屋好似吉既一樣。

屋入面每一個detail位,例如d海報呀鉛筆痕呀,都有英文解說,講下咩黎,
睇得好舒服好明白成個環境

睇完各人間房,仲有Anne Frank成日提既閣樓,落返去,會有,
Anne Frank d diary既真跡

網上圖片
我果時先知佢本日記是咁既樣 好cute
佢d字比我想像中靚(講緊左邊果d)

網上圖片
仲貼左佢細個d相係入面
又會見到佢會用唔同色既筆proofread 同mark自己d diary
同埋佢寫左幾本
見到真跡真係會打冷震

最後就係手信店,之後就出去了
我地三個睇完後,都一致認為淋住雨咁等左個幾鐘,係值得既

劇透完畢
呀唔記得問
去exchange既話 電話上網點搞好
因為我差唔多要續約 但係唔喺香港個號碼又冇用

香港電話你要繼續比月費 如果唔係會cut左你個電話號碼
我個陣又係走之前就黎到期 走左去續d無得上網既幾十蚊plan 只係為左hold起個number
然後係香港買左張電話卡 3xx hkd 12 gb 可以用一年 我覺得幾好用

最尾一段 你講喺香港定係喺果邊

香港買既
可以一年內大部份歐洲國家都用到
我去半年12gb覺得好夠用 因為夠數去旅行先用 住宿有wifi

咁抵
睇完你荷蘭寫既野勁想去
我諗我會預多d時間去 可能一個禮拜起碼 prefer去少個國家 唔想走馬看花

你覺得一條友安唔安全

安全呀 我有三個女仔fd都自己一個去ams

唔該你

D越南野食幾掋屌
集中營要去呀

d餐廳都好抵
巴打果然鐘意四圍食亞洲菜

唔該你

D越南野食幾掋屌
集中營要去呀

d餐廳都好抵
巴打果然鐘意四圍食亞洲菜

因為比差唔多價錢食d唔想食既西菜
倒不如比多少少食想食既野
有時仲要平過西菜
睇完你荷蘭寫既野勁想去

你覺得一條友安唔安全

想係花季完前去到 睇下得唔得先
五月中研究下
睇完你荷蘭寫既野勁想去

你覺得一條友安唔安全

五月中研究下

越早越好,尾期d花殘
羊角村好靚靚到好似假咁好想去
d野食都好似唔錯
睇完你荷蘭寫既野勁想去

你覺得一條友安唔安全

五月中研究下

keukenhof唔係到五月中咩 五月中先研究
想去但去唔到
有嘢問巴打
三日半 米蘭
兩日 威尼斯
三日 佛羅倫斯
三日 羅馬
2. 有咩特色食物

點解留咁多日米蘭? 我一日,行左一個鐘已經悶到返去訓覺 用其中兩日幾去五漁村 比薩會好D

見你唔算去好耐,budget應該唔少?
鬆動地玩,唔計住, 50歐一日 呢度有三餐加埋 25-30歐,買野+transit 20-25歐,好鬆下 如果唔想大洗既,可以唔計機票,550/600hkd一日包曬食玩住買

威尼斯果頭食下墨汁意粉 Florence 食大大舊牛扒
食下當地d Ravioli,香港少食d
不過其實我去到意大利,係將所有pasta同risotto都list出黎check 曬佢,
要試曬當地既pasta睇下有無同其他唔同
我特別鐘意Spaghetti Arrabiata 因為有辣味
仲有d意式甜品都check,Tiramisu, gelato, panna cotta etc
pizza, bruschetta
我去到玻璃島,有間成間意版點心店咁,
細細份野食,d食物幾特別,唔係平時見開既意大利野食,遲d講下

火車飛我全部買定,除左五漁村入面d transit,因為佢有pass買
聽講意大利早買定未必有平左,我都唔知,但我鐘意方便d,
同埋唔想去到禁火車車票機被d意大利騙子煩

羅馬我無去,唔太幫到你

都係果句,注意財物
Florence d皮market行下就好,聽講多數假皮黎
意大利我暫時感覺無咩必買,好多野等住食就真
對有d人黎講就係必買名牌袋,
因為Florence有個outlet買名牌野會真係好抵,可以去到三四折,
但未必啱你地,我都係幫呀媽買先會去

我見到好多景點又大所以留左三日俾米蘭
仲book左酒店
點算 有冇附近即日來回景點/其他辦法留到三日半
睇完你荷蘭寫既野勁想去

你覺得一條友安唔安全

五月中研究下

keukenhof唔係到五月中咩 五月中先研究
想去但去唔到

研究下五月中去
而家得返4月尾有假 但有d遲。。。
羊角村好靚靚到好似假咁好想去
d野食都好似唔錯

真係 好彩有去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞