【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
有嘢問巴打
我同班friend一行三人會去意大利
三日半 米蘭
兩日 威尼斯
三日 佛羅倫斯
三日 羅馬
1. 帶幾錢去 for 食玩買
2. 有咩特色食物
3. 啲火車飛洗唔洗買定
4. 有冇嘢要特別注意(e.g. 唔做得啲咩 有咩必買......)

點解留咁多日米蘭? 我一日,行左一個鐘已經悶到返去訓覺 用其中兩日幾去五漁村 比薩會好D

見你唔算去好耐,budget應該唔少?
鬆動地玩,唔計住, 50歐一日 呢度有三餐加埋 25-30歐,買野+transit 20-25歐,好鬆下 如果唔想大洗既,可以唔計機票,550/600hkd一日包曬食玩住買

威尼斯果頭食下墨汁意粉 Florence 食大大舊牛扒
食下當地d Ravioli,香港少食d
不過其實我去到意大利,係將所有pasta同risotto都list出黎check 曬佢,
要試曬當地既pasta睇下有無同其他唔同
我特別鐘意Spaghetti Arrabiata 因為有辣味
仲有d意式甜品都check,Tiramisu, gelato, panna cotta etc
pizza, bruschetta
我去到玻璃島,有間成間意版點心店咁,
細細份野食,d食物幾特別,唔係平時見開既意大利野食,遲d講下

火車飛我全部買定,除左五漁村入面d transit,因為佢有pass買
聽講意大利早買定未必有平左,我都唔知,但我鐘意方便d,
同埋唔想去到禁火車車票機被d意大利騙子煩

羅馬我無去,唔太幫到你

都係果句,注意財物
Florence d皮market行下就好,聽講多數假皮黎
意大利我暫時感覺無咩必買,好多野等住食就真
對有d人黎講就係必買名牌袋,
因為Florence有個outlet買名牌野會真係好抵,可以去到三四折,
但未必啱你地,我都係幫呀媽買先會去

我見到好多景點又大所以留左三日俾米蘭
仲book左酒店
點算 有冇附近即日來回景點/其他辦法留到三日半

我見去Torino(都靈)剩係一個鐘車程,如果真係無野做可以搵日去個one day trip
熱那亞就個半鐘
好眼訓 睇黎今日完唔到Amsterdam
6-7月會去愛丁堡summer exchange
諗住完左出去玩下但仲未諗到條路線 度度都想去
如果得我一個女仔係咪唔好去法國好啲
我firm係落返英國同去荷蘭比利時,唔知冰島有無機會去,但仲想去多個地方,諗緊波蘭+波羅的海好唔好
我對德國無咁大興趣,但其實德國又值唔值得去

你到時搵多幾個同學同你去都ok 我唔知關唔關去邊都同男友去,除左雅典(d人個樣好賊好咸濕 )覺得無咩地方特別危險咁 巴黎都無想像中咁危險,始終個城市都好繁榮多人,又多遊客 去南法我就三個女仔去既,都感覺無話治安特別差

冰島我無去既,因為成日聽人講好貴要一兩萬join團先睇到最靚既野,我計落一兩萬夠我玩多一個月,我就prefer玩耐d先,因為出左黎做野就無機會玩咁耐,但比兩萬去玩幾日冰島就絕對易好多,所以就無去冰島

波蘭幾好,物價低,old town景靚,個集中營都好睇,波羅的海我無去,有人話過悶,但我都幾想遲d去

德國你好想去睇下柏林圍牆呀冷戰歷史野既可以去下,但我自己都覺得德國算係比較悶同無特別精彩既野睇同食,去下意大利西班牙更精彩

唔該你
得一個月玩真係好似好唔夠時間咁
我都想去意大利但好似遠少少唔就腳 唔係都想去埋希臘
因為我怕隨便搵人去旅行會有不愉快 試過次真係會小心啲揀朋友去旅行
照你咁講波蘭好似真係唔錯

波蘭d shopping mall都幾平
D越南野食幾掋屌
集中營要去呀

d餐廳都好抵
巴打果然鐘意四圍食亞洲菜

因為比差唔多價錢食d唔想食既西菜
倒不如比多少少食想食既野
有時仲要平過西菜

都係,真係食西餐食到驚 返黎兩三個月無食意粉果d
羊角村係真係不得了
但唔用group ticket就真係好貴
羊角村係真係不得了

係呀,我果時因為完左exchange退左銀行咭,差d買唔到 果時掙扎左好耐好唔好唔去,成五百幾蚊車錢
羊角村係真係不得了

係呀,我果時因為完左exchange退左銀行咭,差d買唔到 果時掙扎左好耐好唔好唔去,成五百幾蚊車錢

咁你最後點去
羊角村係真係不得了

咁你最後點去

我託個難得仲係歐洲未退銀行咭既fd幫手過數比外國acc,好彩有佢ja
三個人加埋省左成千幾蚊
羊角村係真係不得了

咁你最後點去

我託個難得仲係歐洲未退銀行咭既fd幫手過數比外國acc,好彩有佢ja
三個人加埋省左成千幾蚊

係味歐洲既bank都過到?例如英國可唔可以過比荷蘭?
羊角村係真係不得了

咁你最後點去

三個人加埋省左成千幾蚊

歐洲既bank都過到?例如英國可唔可以過比荷蘭?

自膠
想問埋銀行卡可唔可以唔退遲啲再用?
話說你有無訓過個d hostel
試過一次真係慘過食屎 但個frd話平要個d
羊角村係真係不得了

咁我遲下自己一個人去咪要俾五舊水去羊角村
單機去緊kiruna中...
羊角村係真係不得了

咁你最後點去

三個人加埋省左成千幾蚊

係味歐洲既bank都過到?例如英國可唔可以過比荷蘭?

我唔係好肯定,好睇開group果條友咩bank ,多數ing bank ,我諗點都過到只係要手續費(?)點都平過比原價買票
想問下奧捷匈有咩地方係必去同食?
得2星期 唔知點plan邊到去幾耐好

必去地方就 Cesky Krumlov 同 Hallstatt
Prague上城堡果頭睇景
CK都要上城堡睇景
匈牙利Budapest要去浸下佢d outdoor bath 好玩
佢個漁夫堡都靚,仲有個戰時山洞醫院博物館都正 去new york cafe飲下d甜品

我會3日prague
一日CK 訓一晚
一日Hallstatt訓一晚(如果salt mine開既可以stay多一日掛)
有時間可以去埋Salzburg果頭stay一日,睇埋國王湖既可能多一日
vienna 兩日左右(我都係入左博物館睇下歌劇,無咩特別野做)
Budapest 三至四日

如果唔去Vienna 會不會好奇怪? 我6月尾去 衣著應該點?

都唔會,其實都自己鐘意,
我自己覺得個城市都幾悶 去多幾個小鎮仲好

我6月無去果頭,不過頭先上網睇返上年果期既天氣,多數都13-26度
應該係晚上會涼 要著厚少少既外套 日頭就可以秋夏天衫
唔肯定

因為我係summer exchange去 之後stay behind 同你地一樣u

你指你同奧地利exchange巴打一樣u?

同你地香港嘅u一樣
羊角村係真係不得了

咁你最後點去

三個人加埋省左成千幾蚊

歐洲既bank都過到?例如英國可唔可以過比荷蘭?

自膠
想問埋銀行卡可唔可以唔退遲啲再用?

我果張每兩個月會收五歐既,所以我走之前cut左,如果唔介意長期被收錢既應該可以keep住用
話說你有無訓過個d hostel
試過一次真係慘過食屎 但個frd話平要個d

一次都無 仲拉左兩個住開hostel既fd一齊住ibis
其實hostel係咪真係平好多,我之前search hostel見佢都20歐,同酒店一樣
羊角村係真係不得了

你可以搵定有無外國 exchange 緊既fd,或者網上有d人可能做代買或者代過數既,賺你少少,就買到,但無方法過數既就可能買唔到
單機去緊kiruna中...

巴打share靚相
想問下奧捷匈有咩地方係必去同食?
得2星期 唔知點plan邊到去幾耐好

必去地方就 Cesky Krumlov 同 Hallstatt
Prague上城堡果頭睇景
CK都要上城堡睇景
匈牙利Budapest要去浸下佢d outdoor bath 好玩
佢個漁夫堡都靚,仲有個戰時山洞醫院博物館都正 去new york cafe飲下d甜品

我會3日prague
一日CK 訓一晚
一日Hallstatt訓一晚(如果salt mine開既可以stay多一日掛)
有時間可以去埋Salzburg果頭stay一日,睇埋國王湖既可能多一日
vienna 兩日左右(我都係入左博物館睇下歌劇,無咩特別野做)
Budapest 三至四日

如果唔去Vienna 會不會好奇怪? 我6月尾去 衣著應該點?

都唔會,其實都自己鐘意,
我自己覺得個城市都幾悶 去多幾個小鎮仲好

我6月無去果頭,不過頭先上網睇返上年果期既天氣,多數都13-26度
應該係晚上會涼 要著厚少少既外套 日頭就可以秋夏天衫
唔肯定

因為我係summer exchange去 之後stay behind 同你地一樣u

你指你同奧地利exchange巴打一樣u?

同你地香港嘅u一樣

好多cu人
絲打 想問下你total用咗幾多錢
羊角村係真係不得了

你可以搵定有無外國 exchange 緊既fd,或者網上有d人可能做代買或者代過數既,賺你少少,就買到,但無方法過數既就可能買唔到

我有fd依個sem exchange緊 但佢好似唔係喺荷蘭應該要教佢點做?

exchange連機票唔計學費就5至6萬
旅行就7萬幾
應該係
羊角村係真係不得了

我有fd依個sem exchange緊 但佢好似唔係喺荷蘭應該要教佢點做?

絲打幾時去既?多數係前幾日買既,因為要係fb湊夠人,好難早幾個月買
都有d steps
我呢一兩日再出文講

旅行就7萬幾
應該係

咁貴既 之前d人話德國正常750歐都夠(唔計旅行)
成個sem乘埋應該3萬幾?

旅行就7萬幾
應該係

咁貴既 之前d人話德國正常750歐都夠(唔計旅行)
成個sem乘埋應該3萬幾?

因為我剩係住都兩萬幾,加埋機票呀果d當三萬,剩返兩萬就生活費,唔排除有d變左旅費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞