【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
我7月會去瑞典summer exchange
完左之後諗住留響到多陣,應該1星期倒
我想問東歐嘅物價係咪都幾低
諗緊去奧匈捷個d定去UK
唔想再駛太多$
東歐係咪一個好選擇
我7月會去瑞典summer exchange
完左之後諗住留響到多陣,應該1星期倒
我想問東歐嘅物價係咪都幾低
諗緊去奧匈捷個d定去UK
唔想再駛太多$
東歐係咪一個好選擇

匈捷係算低,主要住方面,去餐廳既其實都係歐洲均價 11 12 13歐,
奧就住同食都唔低既 人地話vienna物價較高
我覺得真係都比附近高
我諗再東d既國家先真係明顯低d
6月頭去 荷蘭 比利時 法國 瑞士 意大利
咩都未plan 有無咩建議
意大利 想玩 威尼斯 五漁村 la spezia florence piza rome
暫時諗到係咁多 意大利rome走

Netherlands ams day1 - day5 (有一日去羊角村)
Netherlands rotterdam day6 - day7 (海牙都會去)
Belgium Brussels day8
Belgium Brussels day9
Belgium Ghent day10
Belgium Brugge day11
France pairs day12 -16
意大利 想玩 威尼斯 五漁村 la spezia florence piza rome

Netherlands ams day1 - day5 (有一日去羊角村)
Netherlands rotterdam day6 - day7 (海牙都會去)

幾好 揀既地方都正
Belgium Ghent同Brugge各自大半日都夠,每個排一日我驚下半日會無野好做 當然都可以訓到lunch 起身好hea地行一日,早d返去抖當差電都得 Brussels都係,驚玩唔到咁耐(我三個鐘完成),除非去埋原子塔

去巴黎可以由belgium西部搭火車去里爾,再搭巴士落巴黎,飛機都得既
如果有時間,玩落南法(三、四日),就可以經日內瓦果邊入瑞士,玩完搭果個睇到咩世遺景既火車入意大利北部,之後venice florence cinque terre pisa 落roma咁
無時間既可以巴黎飛到zurich啊果d,玩完搭火車落Italy 意大利呢個flow要預返十日左右

瑞士我無真係玩過佢d重點野所以唔係好比到意見

正啊
請問可以點計劃45日既旅程?( 預算二萬內。)

Day 1 to Day 10 London (朋友屋企)
Day 11 to Day 18 Bristol ( 朋友屋企)
Day 19 to Day 21 York (住Airbnb)
Day 22 to Day 25 Windermere ( hostel )
Day 25 to Day 26 Manchester ( 朋友屋企 )
Day 27 to Day 35 Brussels ( 朋友屋企)
Day 36 to Day 38 Amsterdam
Day 39 to Day 44 Paris ( 住Airbnb )
Day 45 Hong Kong

暫時計劃係咁,有沒咩意見?同埋如果去英國應該點玩?我好想去南法、西班牙同意大利,但唔知係邊度Cut,如果係你你會點計劃?Thanks!!!!!
請問可以點計劃45日既旅程?( 預算二萬內。)

Day 1 to Day 10 London (朋友屋企)
Day 11 to Day 18 Bristol ( 朋友屋企)
Day 19 to Day 21 York (住Airbnb)
Day 22 to Day 25 Windermere ( hostel )
Day 25 to Day 26 Manchester ( 朋友屋企 )
Day 27 to Day 35 Brussels ( 朋友屋企)
Day 36 to Day 38 Amsterdam
Day 39 to Day 44 Paris ( 住Airbnb )
Day 45 Hong Kong

暫時計劃係咁,有沒咩意見?同埋如果去英國應該點玩?我好想去南法、西班牙同意大利,但唔知係邊度Cut,如果係你你會點計劃?Thanks!!!!!

英國我無點玩,所以果部份唔太比到意見,就咁睇好似好多都好多日

比利時有9日太多,夏天可以cut到3日,
Brussels 一日半 Ghent大半日 Brugge半日,除非仲有其他地方想去 因為歐洲無野做起黎真係會被逼齋坐等車到,好悶 加上budget唔多無得四圍食下坐低咁

Amsterdam Paris合理

cut完belgium都剩係多6日,唔夠玩足意大利(但剩玩venice florence cinque terre都還可剛好),西班牙都唔係好夠(剩巴塞就夠,但又太多,可以巴塞加西維爾),南法就夠,但又唔洗6日咁多,四日都夠
不過,6日就難d去曬呢三part,英國日子好多,建議cut多d走,見london bristol好多日,可能因為巴打去探朋友,不過cut走d既話應該會cut到好多

我可能會英國飛ams,再一路向西玩,經belgium搭火車巴士落巴黎(如果唔想搭咁多飛機)
呢兩日整理緊之前d遊記同資訊,可能聽日先繼續打遊記,答住問題先
樓主好有心機
五月去歐洲
暫時plan得一半
想問問
1. Group ticket係咪一定要來回同一個站?我會去羊角村住一晚,係咪一定要Amsterdam central去steenwijk, 第二日steenwijk番Amsterdam central?
(因為我想steenwijk去zwolle之後轉車去柏林 )

2. 玩完ck 小鎮之後想去Hallstatt, 國王湖, 慕尼黑
Plan:
Day1 ck 去Salzburg (stay Salzburg)
Day2 Hallstatt (stay Salzburg)
Day3 國王湖 (stay Salzburg)
Day4 去慕尼黑
比啲意見

巴打個plan同我差唔多
不過我得3星期時間淨係去到英國 荷蘭 比利時 意大利
對歐洲咩都唔識 完全唔知點plan

唉我都唔知點Plan....
我而家係歐洲玩緊, 之前羅馬3日玩晒 我對鞋穿底+行到出水泡
Amsterdam 有沒住宿推介
有無人會去6月中尾去比利時同捷奧匈
相遇可以食下飯
自己一個去
同埋hallstatt有無住嘅推介

我果時住呢間 舒服同乾淨,重點係個早餐勁靚勁好味

個位靚,行少少就到車站、超市,雖然無湖景睇,但有雪山
不過好似無單人房

Haus Höll Herta
Salzbergstraße 45, 4830 Hallstatt

https://www.booking.com/hotel/at/haus-hoell-herta.zh-tw.html?aid=357003;label=gog235jc-hotel-xt-at-gasthofNpensionNgrunerNanger-unspec-hk-com-L%3Axt-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Ac;sid=6f81af250927a2b1cf5823b0ffb18c79;dcid=4;checkin=2016-01-18;checkout=2016-01-20;ucfs=1;room1=A,A;srfid=d461e45bbee0ecf4fffa5567fc28a28471a59c60X1;highlight_room=

你個間book晒 我求其book左間

你幾時黎比利時 想搵人食飯我可以陪

6月中 我淨係去2日 你係個邊?exchange?

Tg傾?
我有4日係Budapest 有咩好去
五月去歐洲
暫時plan得一半
想問問
1. Group ticket係咪一定要來回同一個站?我會去羊角村住一晚,係咪一定要Amsterdam central去steenwijk, 第二日steenwijk番Amsterdam central?
(因為我想steenwijk去zwolle之後轉車去柏林 )

2. 玩完ck 小鎮之後想去Hallstatt, 國王湖, 慕尼黑
Plan:
Day1 ck 去Salzburg (stay Salzburg)
Day2 Hallstatt (stay Salzburg)
Day4 去慕尼黑
比啲意見

巴打我都係5月去喎

唉我都唔知點Plan....

你都叫預到自己去幾多日
我而家連預都唔知點預
未知幾時讀完summer course又未知stay behind張機票會係幾時飛返香港
未諗到條路線點行
搞到而家係打左想去咩地方先再慢慢砌
第一次自己去旅行 好緊張又好期待又怕出事

幾好 揀既地方都正
Belgium Ghent同Brugge各自大半日都夠,每個排一日我驚下半日會無野好做 當然都可以訓到lunch 起身好hea地行一日,早d返去抖當差電都得 Brussels都係,驚玩唔到咁耐(我三個鐘完成),除非去埋原子塔

去巴黎可以由belgium西部搭火車去里爾,再搭巴士落巴黎,飛機都得既
如果有時間,玩落南法(三、四日),就可以經日內瓦果邊入瑞士,玩完搭果個睇到咩世遺景既火車入意大利北部,之後venice florence cinque terre pisa 落roma咁
無時間既可以巴黎飛到zurich啊果d,玩完搭火車落Italy 意大利呢個flow要預返十日左右

瑞士我無真係玩過佢d重點野所以唔係好比到意見

正啊

唔該哂先
聽你講左咁多 我諗我應該Paris 之後去 Lyon 再入Swiss
Lyon 3日夠唔夠?
如果意大利10日 我諗3日應該係roma 其他地方唔知點分 好似唔夠分 如果唔夠,好唔好係ams cut走一日? (ams 5日有一日羊角村)
Btw 有無人係杜拜玩過

Day 1 - Day 5 AMS
Day 6 - Day 7 Rotterdam
Day 8 Brussels
Day 9 Ghent + Brugge
Day 10- Day14 Paris
Day 15- Day17 Lyon
Day 18 Geneye
Day 19 (應該都係swiss 未睇點行)
Day 20- Day29 意大利 (入意大利 一係米蘭一係venice)
Day 30 杜拜
LM 6月去冰島留三個月再去荷蘭玩一個禮拜
樓主好有心機

五月去歐洲
暫時plan得一半
想問問

Plan:
Day4 去慕尼黑
比啲意見

唔一定,你可以係中間中途站出都得,d火車站既閘好似無set死話你gp ticket寫amsterdam steenwijk就一定得呢兩個站過到(加上好多站都未有閘口)
只要查票員chk飛時你身處既站/火車係合理(match到你車票上講既路線)就得
例如你係maastricht果頭搭火車但拎住amsterdam 往返rotterdam既gp ticket就唔合理,因為唔suppose會走到黎maastricht咁遠

印象中zwolle係steenwijk前一個站?咁係ok既,你steenwjik搭去zwolle落車都可以用ams往返steenwjik既飛,不過最大問題係,group ticket係for一日內用既,如果你要翌日再搭車,要買另一張票呀(買多張gp ticket/普通票) 唔可以一張用兩日,因為佢係以日期計唔係以車程次數黎計

ck至munich呢個我覺得perfect 簡直係絕景遊

問我啦問我啦

英國 飛 荷蘭/比利時 火車 荷蘭/比利時 飛 意大利
英國 n日 (視乎去邊part)
荷 3-4日
[ 加多1-2日如果想去多一兩個城市(但我覺得無必要,因為其他國家既其他城市精彩D)]
比 3日
意北 5-6日 加多2-3日如果去埋羅馬

比著我應該唔會去英國住,因為英國佢本新好似都可以連埋佢果邊海果d國家一個trip 獨立咁玩,所以如非必要去左先既都會想遲d先一次過玩果邊,主力玩左歐洲大陸先
我而家係歐洲玩緊, 之前羅馬3日玩晒 我對鞋穿底+行到出水泡

有無買新鞋
巴打著咩鞋行
Amsterdam 有沒住宿推介

我住市外既ibis酒店(機場站、風車村同Ams中間果間都住過),因為市內貴,但住市外就無咁方便,不過對我黎講都ok
ibis本新係好住既,但因為Amsterdam呢次我住既ibis位置唔算好靚好方便,所以我唔太推薦 廢時大家覺得伏
不過想平、唔怕唔方便既我就推薦,因為真係平唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞