【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
我有4日係Budapest 有咩好去

4日都幾多如果夏天

漁夫堡 + 戰時既山洞醫院博物館(guided tour黎)
個堡係山頂既,佢本身個樣都特別,同埋上面個景(望落個城市同河)好靚 可惜我果時好q大霧

漁夫堡底下既半山就有山洞醫院博物館 入面有曬實景咁 又有人講解曬 唔洗睇字好開心 我同男朋友對 戰時+實景既博物館最有興趣 所以我地覺得好正

一定要試下佢outdoor bath,我去左Szechenyi Baths

網上圖片,之前一直好想去呢d地方玩下水,有個靚building係隔離好有feel
好大 好多唔同溫度既池 室內外都有 d人一路飲一路捉棋飲酒 中間圓形果個有急流feel又好好玩

多惱河兩岸既景色同橋景,晚上夜景好靚(應該係…點解我唔知呢都係因為果時好q大霧
如果天氣好都可以遊下夜船睇景

有個food market都幾多特色野食,不過都唔平,可能做遊客生意,但幾好行既

New York Cafe 個環境好正,好grand同埋d甜品飲品都幾正,去歎個tea

我地果時仲去左個動物園睇動物 d動物好似好鐘意走去望d人

仲有d路過影下相既景點既 ,例如英雄廣場果類

唔好亂搭的士 黑的極多

幾好 揀既地方都正
Belgium Ghent同Brugge各自大半日都夠,每個排一日我驚下半日會無野好做 當然都可以訓到lunch 起身好hea地行一日,早d返去抖當差電都得 Brussels都係,驚玩唔到咁耐(我三個鐘完成),除非去埋原子塔

去巴黎可以由belgium西部搭火車去里爾,再搭巴士落巴黎,飛機都得既
如果有時間,玩落南法(三、四日),就可以經日內瓦果邊入瑞士,玩完搭果個睇到咩世遺景既火車入意大利北部,之後venice florence cinque terre pisa 落roma咁
無時間既可以巴黎飛到zurich啊果d,玩完搭火車落Italy 意大利呢個flow要預返十日左右

瑞士我無真係玩過佢d重點野所以唔係好比到意見

正啊

唔該哂先
聽你講左咁多 我諗我應該Paris 之後去 Lyon 再入Swiss
Lyon 3日夠唔夠?
如果意大利10日 我諗3日應該係roma 其他地方唔知點分 好似唔夠分 如果唔夠,好唔好係ams cut走一日? (ams 5日有一日羊角村)
Btw 有無人係杜拜玩過

Day 1 - Day 5 AMS
Day 6 - Day 7 Rotterdam
Day 8 Brussels
Day 9 Ghent + Brugge
Day 10- Day14 Paris
Day 15- Day17 Lyon
Day 18 Geneye
Day 19 (應該都係swiss 未睇點行)
Day 20- Day29 意大利 (入意大利 一係米蘭一係venice)
Day 30 杜拜

Lyon一日絕對夠(半日都夠)
南法我去過Nice (其中一日即日來回Monaco) Lyon Marseilles,
我覺得Nice > Marseilles > Lyon 以靚同多野睇黎計都係咁排
問過唔少法國人自己都會話Nice最靚 真係幾正!最有心目中既南法feel
順便講下 Nice 1-2日;Marseilles 1日 ;Lyon 0.5 至1日

日內瓦如果可以既建議唔好stay,直接入入D既瑞士玩,除非晚上到,訓一晚第二朝再搭車咁,因為極度悶,1個鐘搞掂,唔好浪費一日係佢身上 因為瑞士物價好高,每一餐每一宿都係筆大錢(其他國家既兩倍),呢個地方唔靚又悶 好伏,唔好投資落去 瑞士果D雪山呀綠色草乳牛呢度無架

意大利建議入Venice,因為佢個位最篤篤,由佢開始玩落去幾好,米蘭就好悶,唔shopping唔去球場既話1、2個鐘內搞掂,我覺得…唔去都得

LM 6月去冰島留三個月再去荷蘭玩一個禮拜

三個月 巴打去咁耐有咩搞作
我都plan行程plan都好頭痛 可唔以比下意見
London入 Athina走 59日
London去到ams都book哂

20-31/5 uk
1-3/6 paris
4-9/6 ams (Zaanse, Marken, Castle De Haar, Kinderdijk, 羊角村)

10-15/6 Germany (hamburg, Berlin)
16-18/6 捷克 (布拉格, CK小鎮)
19-23/6 Germany (幕尼克, 天鵝堡)
24-25/6 Hallstatt
26-27/6 Wien
28-29/6 波蘭克拉科夫
30/6-2/7 Budapest
德捷奧匈波呢幾個國家都痴埋一舊 唔係好知點行先順

3-4/7 Budapest飛去Dubrovnik (得星期一同五有飛機)
5/7 Mostar
6-7/7 Rovinj
(斯洛文尼亞已經無位塞)
8-9/7 Itlay - 威尼斯
10/7 La Spezia
11-12/7 羅馬
(彿羅倫斯其實都想去)
13/7 早機飛Athina
14-15/7 santorini
16-17/7 Athina
18/7 HK

會唔會太chur 由捷克開始每個地方只係stay一兩日 仲有我地窮遊 主要都係搭巴士 我驚後面坐車坐到死
5/30 - 6/4 London
6/5 - Southend one sea day tour
6/6 - Cambridge day tour
6/7 - Brighton day tour
6/8 - 6/10 + 6/13 Bristol
6/11 - Bath day tour
6/12 - Cardiff day tour
6/14 - 6/16 York
6/17 - 6/19 Windermere
6/20 - 6/22 Highland
6/23 - 6/24 Edinburgh
6/24 - 6/27 Amsterdam
6/28 - 7/3 Brussels (有四日音樂節)
7/4 - 7/6 Brussels 週邊城市
7/7 - 7/12 Paris
7/13 home Hong Kong

暫時係咁,岩岩計過交通住宿共$13500,有沒咩意見提供?
你有沒住過Hostel? 如果住有咩要留意? 我唔鐘意人地嘈住我訓教果啲人!

唔一定,你可以係中間中途站出都得,d火車站既閘好似無set死話你gp ticket寫amsterdam steenwijk就一定得呢兩個站過到(加上好多站都未有閘口)
只要查票員chk飛時你身處既站/火車係合理(match到你車票上講既路線)就得
例如你係maastricht果頭搭火車但拎住amsterdam 往返rotterdam既gp ticket就唔合理,因為唔suppose會走到黎maastricht咁遠

印象中zwolle係steenwijk前一個站?咁係ok既,你steenwjik搭去zwolle落車都可以用ams往返steenwjik既飛,不過最大問題係,group ticket係for一日內用既,如果你要翌日再搭車,要買另一張票呀(買多張gp ticket/普通票) 唔可以一張用兩日,因為佢係以日期計唔係以車程次數黎計

ck至munich呢個我覺得perfect 簡直係絕景遊

唔該曬絲打
仲有3個星期嘅行程未plan好 好驚太chur 車費又好貴 諗緊會唔會cut國家去控制旅費

你有沒住過Hostel? 如果住有咩要留意? 我唔鐘意人地嘈住我訓教果啲人!

咁你一定唔岩住
一定會比人嘈住 預左無得訓
我都plan行程plan都好頭痛 可唔以比下意見
London入 Athina走 59日
London去到ams都book哂

20-31/5 uk
1-3/6 paris
4-9/6 ams (Zaanse, Marken, Castle De Haar, Kinderdijk, 羊角村)

10-15/6 Germany (hamburg, Berlin)
16-18/6 捷克 (布拉格, CK小鎮)
19-23/6 Germany (幕尼克, 天鵝堡)
24-25/6 Hallstatt
26-27/6 Wien
28-29/6 波蘭克拉科夫
30/6-2/7 Budapest
德捷奧匈波呢幾個國家都痴埋一舊 唔係好知點行先順

3-4/7 Budapest飛去Dubrovnik (得星期一同五有飛機)
5/7 Mostar
6-7/7 Rovinj
(斯洛文尼亞已經無位塞)
8-9/7 Itlay - 威尼斯
10/7 La Spezia
11-12/7 羅馬
(彿羅倫斯其實都想去)
13/7 早機飛Athina
14-15/7 santorini
16-17/7 Athina
18/7 HK

會唔會太chur 由捷克開始每個地方只係stay一兩日 仲有我地窮遊 主要都係搭巴士 我驚後面坐車坐到死

我覺得 Part 1、3幾好,好順

Part 2  就唔係好順,因為睇落好多內陸機要搭咁,再唔係就出現左要搭8個鐘或以上既巴士,主要因為Krakow既出現 (絲打係check左會搭平飛機定預搭巴士既?因為見佢突然放中間,巴士又好唔順)

如果想 bib d時間出黎比Florence既,我會覺得Germany 既berlin hamburg 可以6日變4日搞掂,因為berlin好多景點例如berlin wall, Brandenburg Gate 呢d無入場時間既可以塞曬係6-9果d時間去(仲係日光日白),其他博物館就日頭去曬,景點唔算好多,所以berlin本新應該一日幾兩日都OK,Hamburg我無去過,但似乎都唔洗好多日

另外我係咁依check下skyscanner好似唔見有 budapest 直飛 dubrovnik既機 得d轉機,仲好貴下。

Germany (幕尼克 市內半日就夠,可以去完天鵝堡(大半日)返市內行下就得,之後就無野做的了(絕對會悶死)) 我去左兩日,第二日悶死左
所以見你預咁多日,可以去埋Salzburg國王湖,先去Hallstatt

絲打你好彩了,我用左兩粒鐘黎排,連平機票都幫你搵埋

比我排的話,路線方面

10-13/6 Germany (hamburg 2日, Berlin 2日)

14號早上830am 有機票290hkd(如果唔寄行李) 飛去munich

14/6 munich (天鵝堡 + 市內)

bus

15-16/6 Salzburg (一日來回國王湖

bus

17-18/6 Hallstatt

車 (bus/shutte)

19/6 CK

bus

20-21/6 Prague

bus

22-23/6 Vienna (Wien)

train

24-27/6 Budapest (其實有d多,你可以前面果堆地方搵一兩個玩多一日都得)
點解要留到27號,因為27號中午先至有好平既機票飛Warsaw (poland)
hkd 278(唔寄行李的話)

27/6 Warsaw (半日old town搞掂,但呢日hea d 當休息,玩左咁耐都攰)

火車

28-30/6 去krakow [波蘭克拉科夫] 城內,29號集中營,都係果句,28號hea d 當休息,玩左咁耐都攰。
原因係 3號3點有班 408hkd去羅馬既機!

飛機

30/6-2/7 羅馬

火車

2-3/7 2號晚去 la spezia 住晚先 第二日全日cinque terre

火車

4-5/7 florence

火車

6/7-7/7 venice

bus

7-8/7 Rovinj

bus

中間有時間可以塞到多一兩個城市,可以唔洗一次搭咁耐巴士
例如zadar / Split,唔好去zegrab

10/7 Mostar

bus

11-13/7 Dubrovnik

13號早機去Athens (sorry了呢程注定要貴d,全月最平了,1442 一個人)

14-15/7 Santorini
16-17/7 Athens
18/7 HK

用左好耐排 因為佢地有d好埋,但有d位又突然好遠
機票日子地點要夾到啱啱好
而家咁睇好順 日數都應該預得啱啱好,無一程車要搭多過5粒鐘,機票時間都靚靚仔仔。
基本上跟呢個flow實無死,機票見到平就好買了,佢會突然加幾舊水
5/30 - 6/4 London
6/5 - Southend one sea day tour
6/6 - Cambridge day tour
6/7 - Brighton day tour
6/8 - 6/10 + 6/13 Bristol
6/11 - Bath day tour
6/12 - Cardiff day tour
6/14 - 6/16 York
6/17 - 6/19 Windermere
6/20 - 6/22 Highland
6/23 - 6/24 Edinburgh
6/24 - 6/27 Amsterdam
6/28 - 7/3 Brussels (有四日音樂節)
7/4 - 7/6 Brussels 週邊城市
7/7 - 7/12 Paris
7/13 home Hong Kong

暫時係咁,岩岩計過交通住宿共$13500,有沒咩意見提供?

深度英國遊

brussels果四日音樂節係由朝到晚定得晚上?如果唔會全日搞既,可能其中一兩日即日來住 ghent brugge好d 以縮日子換取玩多d地方既角度睇 不過如果一定要全日留係brussels 睇既我覺得咁都ok,但都係覺得3個full day玩brussels週邊城市有d多 我怕你到時會唔知仲有咩可以做,悶到爆

6日巴黎都好多,夏天黎講9 10點先天黑,我怕尾幾日會悶到din
縮完可以玩多part國家
其實主要都係怕預太多時間搵唔到野做,因為我成個六月都用左6,7點天黑黎預日子,結果個個地方都有一日/半日完全無野做地等車到,夾硬搵野行同坐,一黎浪費左d時間同budget,二黎真係會好悶好悶。

路線上我覺得 ok
6月頭去 荷蘭 比利時 法國 瑞士 意大利
咩都未plan 有無咩建議
意大利 想玩 威尼斯 五漁村 la spezia florence piza rome
暫時諗到係咁多 意大利rome走

Netherlands ams day1 - day5 (有一日去羊角村)
Netherlands rotterdam day6 - day7 (海牙都會去)
Belgium Brussels day8
Belgium Brussels day9
Belgium Ghent day10
Belgium Brugge day11
France pairs day12 -16

巴打個plan同我差唔多
不過我得3星期時間淨係去到英國 荷蘭 比利時 意大利
對歐洲咩都唔識 完全唔知點plan

問我啦問我啦

英國 飛 荷蘭/比利時 火車 荷蘭/比利時 飛 意大利
英國 n日 (視乎去邊part)
荷 3-4日
[ 加多1-2日如果想去多一兩個城市(但我覺得無必要,因為其他國家既其他城市精彩D)]
比 3日
意北 5-6日 加多2-3日如果去埋羅馬

比著我應該唔會去英國住,因為英國佢本新好似都可以連埋佢果邊海果d國家一個trip 獨立咁玩,所以如非必要去左先既都會想遲d先一次過玩果邊,主力玩左歐洲大陸先

絲打你好好呀
因為我係edinburgh出發 唔知應該直接搭去意大利再上返荷比再返英國
因為我回程一定係london返黎
但edinburgh飛過去又好似機票貴啲?
同埋想問盧森堡值唔值得去?上網睇好似無咩特別但又見佢好近荷比
意大利暫時plan左9日 但你講米蘭唔值得去可能我放多啲時間係rome算

咁你一定唔岩住
一定會比人嘈住 預左無得訓

我無住過,但聽返黎既經驗都係好似金巴打講既咁
唔該曬絲打
仲有3個星期嘅行程未plan好 好驚太chur 車費又好貴 諗緊會唔會cut國家去控制旅費

我可以比下意見
我覺得歐洲旅行真係幾chur幾攰下,成日要搭長途車 如非必要我地都會比自己自然醒 訓夠先出動 訓到11點,早餐都慳返

絲打你好好呀
因為我係edinburgh出發 唔知應該直接搭去意大利再上返荷比再返英國
同埋想問盧森堡值唔值得去?上網睇好似無咩特別但又見佢好近荷比
意大利暫時plan左9日 但你講米蘭唔值得去可能我放多啲時間係rome算

呢層我會用邊度機票平d黎決定,如果eindburge一野飛去荷/比/意都貴d既,咁都係照原計劃玩完英國先搵張平機票飛去歐洲大陸好d

lux係果種我覺得你有時間既可以去下一日(邊d直頭唔應該特登去,就係Geneva呀米蘭呢種 ),但無時間既skip左都唔會話好可惜果類地方 (有邊d會覺得好可惜 就係靚到din果d ,例如ck, hallstatt, dubrovik果類,或者有特色同有驚喜既地方 例如ghent brugge果d)
Lux我就覺得古城果個位幾靚,但未到靚到din,可能因為無啦啦附近會見到d現代建築,太唔夾,同埋舊城以外其他位都係現代溝d歐式屋咁,所以覺得個市容唔算好靚,但都有d野睇下咁,於是係可去可不去咁
絲打你好好呀

呢層我會用邊度機票平d黎決定,如果eindburge一野飛去荷/比/意都貴d既,咁都係照原計劃玩完英國先搵張平機票飛去歐洲大陸好d

lux係果種我覺得你有時間既可以去下一日(邊d直頭唔應該特登去,就係Geneva呀米蘭呢種 ),但無時間既skip左都唔會話好可惜果類地方 (有邊d會覺得好可惜 就係靚到din果d ,例如ck, hallstatt, dubrovik果類,或者有特色同有驚喜既地方 例如ghent brugge果d)
Lux我就覺得古城果個位幾靚,但未到靚到din,可能因為無啦啦附近會見到d現代建築,太唔夾,同埋舊城以外其他位都係現代溝d歐式屋咁,所以覺得個市容唔算好靚,但都有d野睇下咁,於是係可去可不去咁

唔該你
岩岩睇隔離post見到budapest好撚靚好想去仆街

絲打你真係好好
機票都搵埋
有無人會去6月中尾去比利時同捷奧匈
相遇可以食下飯
自己一個去
同埋hallstatt有無住嘅推介

我果時住呢間 舒服同乾淨,重點係個早餐勁靚勁好味

個位靚,行少少就到車站、超市,雖然無湖景睇,但有雪山
不過好似無單人房

Haus Höll Herta
Salzbergstraße 45, 4830 Hallstatt

https://www.booking.com/hotel/at/haus-hoell-herta.zh-tw.html?aid=357003;label=gog235jc-hotel-xt-at-gasthofNpensionNgrunerNanger-unspec-hk-com-L%3Axt-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Ac;sid=6f81af250927a2b1cf5823b0ffb18c79;dcid=4;checkin=2016-01-18;checkout=2016-01-20;ucfs=1;room1=A,A;srfid=d461e45bbee0ecf4fffa5567fc28a28471a59c60X1;highlight_room=

你個間book晒 我求其book左間

你幾時黎比利時 想搵人食飯我可以陪

6月中 我淨係去2日 你係個邊?exchange?

我係brussels exchange

唔該你
岩岩睇隔離post見到budapest好撚靚好想去仆街

佢地影得靚過我見到既實景,佢地好好天 我剩係見到霧

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞