【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
想問下而家有個summer school係可以去意法德奧捷克一個月
佢個cost係2900eur 抵唔抵?
包住宿早餐 交通 保險 學費 同埋觀光費 唔包機票同自己d洗費

佢係去曬咁多地方,係好似一個月既遊學團旅行團咁?睇你主要想旅行定學野,旅行既自己plan2900eur可以玩到個幾月既,flexible d,
但包埋同咁多野又學野黎講,覺得唔算貴,只係唔知觀光係咪輕輕hi下個國家首都就算

佢而家無咩詳情住 要等有offer先會再sd多d詳情比我
到時我再問下啦 不過應該最快都要四月先知有無offer
希望到時你仲會上水啦
想問下而家有個summer school係可以去意法德奧捷克一個月
包住宿早餐 交通 保險 學費 同埋觀光費 唔包機票同自己d洗費

佢係去曬咁多地方,係好似一個月既遊學團旅行團咁?睇你主要想旅行定學野,旅行既自己plan2900eur可以玩到個幾月既,flexible d,
但包埋同咁多野又學野黎講,覺得唔算貴,只係唔知觀光係咪輕輕hi下個國家首都就算

佢而家無咩詳情住 要等有offer先會再sd多d詳情比我
到時我再問下啦 不過應該最快都要四月先知有無offer
希望到時你仲會上水啦

好呀 我會係度
有詳情易計好多

我見立陶宛有間U offer 450euro 5星期包住(hall) 包weekend活動 包參觀museum 包讀書(6ECTS credit)包埋intern
相比之下2900 euro有啲唔合理喎

有無detail

係咪 vilnius uni?
我黎緊去呢間exchange喎

我見立陶宛有間U offer 450euro 5星期包住(hall) 包weekend活動 包參觀museum 包讀書(6ECTS credit)包埋intern
相比之下2900 euro有啲唔合理喎

有冇detail
我依家都打算係呢邊搵intern
你帶左幾多行李? 遲啲諗住帶一個60L背包+25吋行李箱。

如果講去旅行,我帶極少野
一個doughnut人地返學既背囊裝曬 呢d

因為我無咩野帶,
相機 即影即有相機
少量衫褲 底衫褲(我prefer洗多過帶多d)
洗面沖涼牙刷
護照 卡 錢
手機
萬能插 同充電器

無lu
夠用

但最好用個負重背囊,我揹到背脊痛,明明比起人已經好輕 唔好用doughnut

如果講去旅行,我帶極少野
一個doughnut人地返學既背囊裝曬 呢d

因為我無咩野帶,
相機 即影即有相機
少量衫褲 底衫褲(我prefer洗多過帶多d)
洗面沖涼牙刷
護照 卡 錢
手機
萬能插 同充電器

無lu
夠用

但最好用個負重背囊,我揹到背脊痛,明明比起人已經好輕 唔好用doughnut

我第一個trip用大d既背囊,帶多好多野,之後越帶越少,因為慢慢覺得好多野都無必要帶
因為冬天長期著大褸,又唔會出汗,面衫著乜都影唔到睇唔到,所以無必要帶咁多套衫
留名

黎緊六月中plan緊一個人去Amsterdam/Rotterdam,跟著落Belgium, Luxembourg (諗緊去唔去Francfort),終點站係Lyon

想問下絲打我預大約15k budget(包住)玩個零兩星期足夠嗎 始終第一次去歐洲乜都唔熟
(利申窮撚,個人比較鐘意睇景同行下街,太藝術嘅野麻麻
doughnuts個背囊好似唔算好大 好羡慕你帶咁少野都得 我係個d去近近地都要帶好多野既人
留名

黎緊六月中plan緊一個人去Amsterdam/Rotterdam,跟著落Belgium, Luxembourg (諗緊去唔去Francfort),終點站係Lyon

想問下絲打我預大約15k budget(包住)玩個零兩星期足夠嗎 始終第一次去歐洲乜都唔熟
(利申窮撚,個人比較鐘意睇景同行下街,太藝術嘅野麻麻

包唔包機票既? 唔包絕對夠 包都夠 仲好鬆動
呢度如果再無其他中途站既,十日都夠去曬
amsterdam 4日
rotterdam 半日
belgium 2日
lux 我會一日 都可以兩日鬆d
francfort無去過 夏天好多地方一日夠
lyon 一日

加多一兩個中途站都得
doughnuts個背囊好似唔算好大 好羡慕你帶咁少野都得 我係個d去近近地都要帶好多野既人

係呀 15吋 我真係好懶帶野同唔揹得重野,所以有幾少帶幾少
通常有咩野係必帶?有咩野可以唔洗帶?
意大利住宿有無推薦 for couple既

正常少少都700起跳

巴打去邊個城市既?我果時除左威尼斯主島外,其他都in budget 到 不過我都記得意大利住果d係平既但比起其他地方住既都無咁舒服,係http://booking.com book既

想去Rome Florence Venice 同五漁村

五漁村我住 la spezia既
venice 我住mestre 果度會平d ,主島一定貴,mestre每日搭廿分鐘入主島,都方便
florence 我覺得我住果間唔錯,個位好靚,係正市中心,返去搵下個名先
rome我無去

rome我住華人旅館 雖然係個東北大姐開嘅
住嘅都9成係強國人
但佢位置價錢同埋煮嘅早晚餐都好正
個host好好人好nice
佢有床位亦都有自己一間房
但就up dup d同埋要share toilet
比較適合我呢啲窮學生

我都住過
大姐日日都煮好飯等我地
見我地熱又走去買西瓜請我地食
留個靚名先
利申:比利時exchange緊,四日後去瑞典

一星期後去你度
有無咩推介 去brussels同brugge

後你一個星期 加埋ghent

Ghent悶到仆街 因為佢同brugge真係好似
我會建議你留耐d brugge, chur小小俾半日ghent就得

不過如果你願意俾錢入高點望景就另一個講法 因為我未真係俾錢上高點...所以...呢點我就答唔到你

我得4日 全部住brussels
會唔會留多日喺brussels好過

我下星期去
你地覺得4日belgium+Luxemburg夠唔夠玩?

本身有諗過去luxemburg 但一來一回都冇左大半日

來回六個鐘 尾班車番brussels係20:07定唔知09...
利申落左兩次去

不過得4日我都係留翻喺belgium算
其實我會建議大家黎比利時既時候落埋盧森堡 個人覺得景黎講得比利時既brugge可以同盧森堡齊名

得4日炸
安排左一日brugge 上網睇到有市集行
搵到neuhaus朱古力廠 應該會去 同hallerbos 不過好似未係花季
我見到天氣預告勁好天同勁暖就超期待 我個頭成日落雨 同埋之前去旅行都係天黑黑咁

4日其實玩belgium我覺得夠架啦
Brugge係去感受個舒服氣氛囉我會覺得係
我都諗住遲下夏天去個頭踩單車

個市集其實無咩特別 (可能我問題
不過neuhaus個廠好似可以試食....不過聽我個fd講我地CRL機場買neuhaus抵d雖然唔多款簡
個次我太急趕去飛所以無睇真...3日後飛sweden前我都打算望下

Hallerbos唔係4-5月咩 我唔知因為我未了解個邊既野住...

你邊頭exchange啊巴打?不過belgium呢排天氣真係唔錯既...唔係趕功課聽日都想出去行下

Officially話4-5月 但我搵唔到地方好去 所以照去算
我極想去hallerbos 但無奈地呢個時候去左belgium

Ireland
我日日睇住iphone個weather forecast 琴日見到星期五六日都落雨驚死我 岩岩起身睇見到星期五落 比我好天啦唔該
通常有咩野係必帶?有咩野可以唔洗帶?

必帶

錢護照 card (我唔帶銀包)
底衫褲 一套衫替換 襪
相機手機耳機
寫漏左 拖鞋
出街用既袋仔 我會有極細個斜揹袋,冬天直頭唔帶,放係褸既袋就算
夏天就太陽眼鏡
萬能插加充電器
sd card
洗面野 毛巾(要細同薄先快乾唔阻位)梳
藥(廢時病痛頭暈)

可以唔帶
沖涼液洗頭水如果唔介意用酒店果d 但有d國家酒店唔提供
幾支鏡頭
褲(一條長裙或者褲走天下
幾件衫
手袋(我有fd帶幾個手袋
化妝品面膜n支護膚野(我唔化妝)
風筒
遮(直接著防水既大褸 夏天先帶 我就唔帶既 要先買 無要過)
飛機頸枕 慢慢會慣唔洗用都沉睡到
諗唔到了 因為我唔帶野
隨時買到又平既野
遊記(帶親都無寫 打係手機算)

係果邊成日都勁想食日本野同越南野 食左三次日本放題
長文有人睇好感動
女仔都會八掛想睇下 但如果驚嚇親人既最好都係唔好了 晚上自己鼠出去睇

Ams應該有兩男三女 直覺話我知三個女既都9成唔會去
我日日煲飯食 有時食下日本野真係好爽

晚上分頭行事啦 唔好miss啊
初頭煮意粉,之後發現要煮好耐,轉左煲飯 當時覺得中菜係最美好的

同個男仔frd傾下先咁
我係度買左個飯煲 係度勁想飲湯

我都後悔無帶個迷李飯煲 去到要用煮麵果d煲黎煲飯
試下去中國市場買湯包
我試過煲涼茶 鬼妹個個路過聞到都問我煮緊乜

我試過整焗豬扒飯 個鬼佬話好香 然後問我用咩整
我答蕃茄個d佢走黎問咩sauce 我呆左咁比左支茄汁佢
佢問我咩牌子
另一樣野佢地好撚污糟 洗完碗係滴油架屌 仲要乾左唔撚收起

識食 鬼佬鬼妹有時真係好無公德心 雖然其實間間大學生pantry都咁上下

屌我呢度係mixed個d住宿
個鬼妹有對襪放左係走廊 就黎放左成個月 真係好核特 佢地d行為搞到我勁想走

我好後悔唔帶個細gip
雖然應該煩d 但背囊真係咩到個膊頭勁痛

我好後悔唔帶個細gip

去primark買個好似唔貴
但真係,我返到香港痛左好耐要做物理治療職業治療之類 明明己經好輕 5 k都無

Ams應該有兩男三女 直覺話我知三個女既都9成唔會去
我日日煲飯食 有時食下日本野真係好爽

初頭煮意粉,之後發現要煮好耐,轉左煲飯 當時覺得中菜係最美好的

同個男仔frd傾下先咁

試下去中國市場買湯包

佢問我咩牌子

識食 鬼佬鬼妹有時真係好無公德心 雖然其實間間大學生pantry都咁上下

個鬼妹有對襪放左係走廊 就黎放左成個月 真係好核特 佢地d行為搞到我勁想走

次次用廚具前我都要用洗潔精洗多轉先放心用
公用pantry

我好後悔唔帶個細gip

去primark買個好似唔貴
但真係,我返到香港痛左好耐要做物理治療職業治療之類 明明己經好輕 5 k都無

take care
我返香港之前會買返個hand carry gip帶返香港
應該會shopping下

同個男仔frd傾下先咁

試下去中國市場買湯包

佢問我咩牌子

次次用廚具前我都要用洗潔精洗多轉先放心用
公用pantry

佢地用完洗潔精唔撚買
話說我會擺卷廁紙係廳到食飯用 佢地成日同我用曬又唔拎返卷新既出黎 自此之後我每次食完野都會帶返卷紙巾入房
巴打你話預550一日,咁你已經住都已經250,咁咪得300洗?

可唔可以講下點做到

250係上限,多數都200樓下搞掂 拉上補下

一陣lunchtime再回post

巴打你話預550一日,咁你已經住都已經250,咁咪得300洗?

可唔可以講下點做到

250係上限,多數都200樓下搞掂 拉上補下

一陣lunchtime再回post

樓豬同男友share 架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞