【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike

買左呢張 128rmb
覺得好抵 聽日去歐遊一個月

嗚哇好鄧你興奮 玩得開心D 歡迎得閒黎吹下水
希臘 super paradise係咪仲係nude beach?

我無去希臘既沙灘 nice果個就都幾多人nude

nice係邊個,求教

nice成個城都係圍住同一個石灘 不過果個應該係optional 有人nude但唔多
無去過全nude既beach 但去親beach都有人nude
希臘 super paradise係咪仲係nude beach?

我無去希臘既沙灘 nice果個就都幾多人nude

nice係邊個,求教

nice成個城都係圍住同一個石灘 不過果個應該係optional 有人nude但唔多
無去過全nude既beach 但去親beach都有人nude

唔算好多
我成日覺得ovchip個sysyem好on居感覺好唔旅客friendly

利申未認真深入研究 但覺得退卡好煩 餘額唔知淨幾多又無得即刻拎返 撘火車又要夠唔知幾多錢先入到閘
記得有巴絲問過我買開邊間淘寶既sim card定有無推介
我果時係買呢個既
https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.Lc6AzL&_u=2kluh45a4cc
唔肯定係咪最抵最平, 但肯定係work既

手機會default自動揀網絡供應商,所以一過國界就會轉供應商,
自動連到佢個網絡
有時去到有d地區有揀左d上唔到網既供應商,
咁你見到明明收到訊號但又上唔到網既話,
就可以係setting度手動轉去其他網絡供應商,就會上到網
我成日覺得ovchip個sysyem好on居感覺好唔旅客friendly

利申未認真深入研究 但覺得退卡好煩 餘額唔知淨幾多又無得即刻拎返 撘火車又要夠唔知幾多錢先入到閘

非常同意 限制多到呢 省到錢但有時並無方便左,有時一樣要去襟機買票(但有時又唔洗,唔識玩)
落車唔記得拍咭又驚一餐(未試過,但成日醒起唔肯定自己落車有無拍,嚇一嚇)

其實真係無野架 南站除左臭小小同埋多難民就無咩野
快行快過就可以了

利:exchange緊

如果都係驚但覺得市中心貴既話可以考慮brussel noord
無人的

無呀 住南站都係貪佢去ghent brugge同返london方便 如果我最後克服到嘅話我會覺得自己好叻女會沾沾哈哈 我成日說服自己乜都驚嘅話不如留係屋企唔好出遠門去得就預咗係咁

去南站又真係幾近 行7-8分鐘
話說有d學生helper過黎教我地買飛 會幫我地簡最平既

平到幾錢?
咁正既 我果時無,頭一次去on居居咁上網買定,比正價
返到黎聽比利時黎exchanhge既人講先知有go pass可以好平 好彩我地成日要過去搭飛機都用到

唔知叫唔叫平 但個個學生會幫我地簡最優惠個價
我地開頭仲諗住買adult
佢最後幫左我地
買左ghent來回同brugge來回 加起黎一條友€22.6
Btw唔check飛既

平呀 應該係go pass/go pass10(如果幫埋其他人) 好好有人幫
竟然 我搭belgium d 火車應該有8成check飛率

今日去brugge終於有check
如果唔係琴日一次過買今日可能會逃票 咁就gg

唉 南站果頭真係淆淆地! 小心啲呀~會無事嘅!!

但幾近南站 去ghent brugge都幾近
我唔知南站個邊咁多黑人 bnb d人都幾多正評

快行快過就可以了

如果都係驚但覺得市中心貴既話可以考慮brussel noord
無人的

無呀 住南站都係貪佢去ghent brugge同返london方便 如果我最後克服到嘅話我會覺得自己好叻女會沾沾哈哈 我成日說服自己乜都驚嘅話不如留係屋企唔好出遠門去得就預咗係咁

佢地有無著制服架?同埋佢地啲英文ok個可?

有著 有個牌寫住student
好似藍色衫
係自助票機會見到佢地 英文幾好
呀話說係咁入d朱古力店試食

我係brugge狂食有間野d truffles朱古力

Truffle chocolate勁好食
尾站係比利時就可以買好多朱古力返香港

無錯
Leonidas又平又好味

Diu leonidas!!!
一陣要去買
聽日去neuhaus個outlet 聽講再平門市多d

快行快過就可以了

無人的

好似藍色衫

不過我見到外國人通常都會開咗淆底mode係時候要用thisthithis大法

無錯

一陣要去買

懶嘅嘅brussels市中心(廣場果頭)係咪全部牌子會有分店我一日想衝曬brugge ghent應該會趕唔切去outlet

無錯

一陣要去買

原來有outlet 見佢d野價位幾高,剩係食左佢d朱古力味雪糕

快行快過就可以了

無人的

好似藍色衫

不過我見到外國人通常都會開咗淆底mode係時候要用thisthithis大法

我去之前都會 變到唔識英文咁
之後強逼自己用完整句子,慢慢就ok
係個好既環境比自己練講英文
個outlet我上網睇勁多試食
想知住邊好 我上booking.com book左間500幾嘅酒店
我得自己一個女仔 始終有d驚

快行快過就可以了

無人的

好似藍色衫

佢地自己過黎問我洗唔洗幫手
我同佢講要去邊之後 佢就幫我簡左最平個個方法
學生可以簡under26 會平d
但有d weekend ticket會再平d
個個學生幫我一張weekend一張under 26咁買 佢話最掋

無錯

一陣要去買

懶嘅嘅brussels市中心(廣場果頭)係咪全部牌子會有分店我一日想衝曬brugge ghent應該會趕唔切去outlet

算係幾齊
有條st hubert既拱廊幾多舖
Btw我覺得ghent正過brugge
想知住邊好 我上booking.com book左間500幾嘅酒店

絲打好dum本 brussels noord 幾清靜,感覺都安全,果度既酒店多數平過市中心,佢離中心一個火車站(去市中心會逃票/去ghent brugge時係brussels落車食野同行下)
不過唔知一個人會唔會有平

你幾時去呀我八月頭呀 我都係自己一個

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我應該上晝brugge食個lunch之後下晝ghent食埋dinner返南站善用八月超長日照時間

無錯

一陣要去買

算係幾齊

係,朱古力街、尿尿小童街都應該分別有曬堆店

同我家姐一樣 佢好鐘意ghent個舊城市feel
樓主有冇入AJAX主場睇波or stadium tour??
AJAX球迷多唔多流氓??
入場睇波有咩限制??

無錯

一陣要去買

原來有outlet 見佢d野價位幾高,剩係食左佢d朱古力味雪糕

無食過朱古力雪糕
其實係咪得香港既godiva先有賣雪糕 外國無?
樓主有冇入AJAX主場睇波or stadium tour??
AJAX球迷多唔多流氓??
入場睇波有咩限制??

我無啊,男朋友有係果個場度睇荷蘭國家隊既比賽,但唔係AJAX
我問下佢個場有無, 不過我去過利物浦同巴黎聖日耳門果個,都係一般搜下身咁,唔覺有咩話特別既限制

無錯

一陣要去買

算係幾齊

我應該上晝brugge食個lunch之後下晝ghent食埋dinner返南站善用八月超長日照時間

我而家都已經9點先日落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞