【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 (遊記 + 你問我答)

1001 回覆
144 Like 4 Dislike
依家係ireland exchange緊, 想問下樓主 用2星期夠唔夠玩 Madrid+ Barcelona + Paris + Rome + Venice? 同埋樓主點睇呢幾個地方, 因為同女朋友去 想揀最好既地方去, Thanks!!!!

幾多月去既?因為日照長短唔同都好影響planning
兩星期有d忟咁,巴塞3-4日 Madrid 2-3日 巴黎4-5日 羅馬我唔肯定因為無去 聽講兩三日 Venice就2日,都仲未計國家之間transit多數都搞一日

如果揀最正既地方,Venice我覺得好好,女仔應該會鐘意
我覺得講靚景呀浪漫feel就意大利多d,西班牙多好野食都有特別既風情,但馬德里同巴塞感覺比較城市同現代化,而我去完成日都撈亂兩個地方做過既野,因為感覺有d似,巴塞睇既主要係高地d特別建築,馬德里我果時就去 museum多,印象中無咩好精彩既行程,所以如果日數有限既我會兩個揀一個去(應該會揀巴塞),然後用另類d既地方取代剩返果個,情侶既話個人覺得意大利既五漁村好似仲正 呢個一日搞掂,佢同威尼斯都好靚,而且感覺都好唔同,
羅馬我無去,比唔到意見 但我果時犧牲左佢都係因為聽講佢都唔夠其他地方精彩,所以就無去,將來先去 用黎去 Florence,個人都幾鐘意
巴黎我覺得好既,因為個鐵塔呀羅浮宮呀凱旋門應該唔少女仔都想去 我睇完都好鐘意

嘩唔該哂絲打 好詳細 呢埋冇追po冇應返唔好意思,我會係5月底6月頭去呀

仲諗住paris留少d 想去多d地方,你所講嘅Venice都想去但驚冇時間, florence都留意下

唔該哂你

同女朋友玩得開心d
夏天日照長,可以預少一兩日
荷蘭真係世界級
啲人又肯講英文
又有火車gp ticket
啲風景又靚

無錯 感覺又安全

自膠打左emoji
聽你地咁講 我揀荷蘭實在太好了!問左學校決定fail一兩番黎 驚太chur

是個好地方

想問下巴打 7 月頭
我有21-23 日去 法國 + 西班牙
應該點分配?
我plan緊 6 日巴黎( 1 日去st michel訓, 1 日 Versailles )
5 日南法 ( nice , Cannes, monaco, 薰衣草園)

之後西班牙
4日巴塞
3 日 sevilla
3 日 Valencia ( day trip to la muralla roja)

咁樣好唔好?
有無咩交通 / 飲食/ 文化野要注意
感激萬分
係德國exchange 緊留名
我黎緊plan咗去阿姆斯特丹玩3日
除咗最尾一日風車村之外 其餘兩日都係市中心果頭9fing 你覺得我應唔應該買ov chip card? 感謝

你淨係去Amsterdam?
如果係咁唔使買都得

係 淨係遊市中心 可能下次再去先去遠少少嘅town

如果有朋友 就叫佢幫你買 火車group ticket
市內你不如 租單車踏仲好 好正
黎緊5月去grad trip
請問下4日3夜 住ams市中心,真係好貴
7百幾蚊港紙airbnb 房仔一間
想去風車村同鬱金香圓,應該一日去海牙鳩行下
你覺得需唔需要買張荷蘭八達通?
諗住跟你策略頹食早午餐,夜晚有冇餐廳野食推薦下

另外想請問下有冇巴絲打試過係德國搭blablacar
話說想去附近一兩個town玩30mins車程 搵db即日來回25euro一個人 flixbus 冇呢條路線
想由cologn 去 bonn /

海牙好悶
去rotterdam 睇下建築物仲好
想問下巴打 7 月頭
我有21-23 日去 法國 + 西班牙
應該點分配?
我plan緊 6 日巴黎( 1 日去st michel訓, 1 日 Versailles )
5 日南法 ( nice , Cannes, monaco, 薰衣草園)

之後西班牙
4日巴塞
3 日 sevilla
3 日 Valencia ( day trip to la muralla roja)

咁樣好唔好?
有無咩交通 / 飲食/ 文化野要注意
感激萬分

感覺幾好 南法5日唔知會唔會多呢,nice一日行得曬,mocacco半日,Cannes無去唔肯定,但nice去石灘遊下水玩下水上活動既hea下都可以用多半日既 薰衣草園我無專程去,剩係由馬賽搭車去nice路過見到,因為見到去既話唔自駕要join團,成幾十歐仲要去d園未必好靚 有d會頹d,所以我無去

西班牙果d睇落 西維爾華倫西亞我無去 羨慕

去凡宮睇清楚個火車方向同路線(好鬼亂d指示,臨急上左架目地地啱但車程兜勁大個圈搭多成粒幾兩粒鐘既車

西班牙好多美食,食多d tapas paella 巴塞都幾多好精彩既food market
黎緊5月去grad trip
請問下4日3夜 住ams市中心,真係好貴
7百幾蚊港紙airbnb 房仔一間
想去風車村同鬱金香圓,應該一日去海牙鳩行下
你覺得需唔需要買張荷蘭八達通?
諗住跟你策略頹食早午餐,夜晚有冇餐廳野食推薦下

另外想請問下有冇巴絲打試過係德國搭blablacar
話說想去附近一兩個town玩30mins車程 搵db即日來回25euro一個人 flixbus 冇呢條路線
想由cologn 去 bonn /

海牙好悶
去rotterdam 睇下建築物仲好

同意
留名學野 下年去奧地利exchange

又一個Austria
本身咩U 去邊間
電話卡係咪淘寶?有無話邊間好d?

又Austria

係啊 但金親故巴打果個好似仲抵
我返到去搵返之前邊間買先

又一個Austria
本身咩U 去邊間

薄扶林大學
去Innsbruck

又一個Austria
本身咩U 去邊間

薄扶林大學
去Innsbruck

無去
好靚呀
本身計劃梗6月一個人去grad trip
但d功課太忙乜都未plan

去成個月呀?

係呀,可能個半月都未定
但要睇返 budget,btw一定係窮撚遊 所以做埋份fyp應該會細讀絲打你份遊記
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地

d人有無狂望住你 離中心好遠架?

20 mins
我地會4目交投。。有少少驚既 所以入黑前會返歸

巴打想問下你果到係邊區黎我遲下去都避開下先
好靚呀
本身計劃梗6月一個人去grad trip
但d功課太忙乜都未plan

去成個月呀?

係呀,可能個半月都未定
但要睇返 budget,btw一定係窮撚遊 所以做埋份fyp應該會細讀絲打你份遊記

令人期待既grad trip
多謝支持
而家係brussels
疑似住左係黑人/ 宗教人個d區
有d驚驚地

d人有無狂望住你 離中心好遠架?

20 mins
我地會4目交投。。有少少驚既 所以入黑前會返歸

巴打想問下你果到係邊區黎我遲下去都避開下先

Rue Lambert Crickx 26
唔知叫咩區但呢個地址黎
行去大廣場20分鐘
呀話說係咁入d朱古力店試食
絲打 咁巴黎有無推介 餐廳 景點
應唔應該搭船

我係brugge狂食有間野d truffles朱古力

係啊 但金親故巴打果個好似仲抵
我返到去搵返之前邊間買先

金親故巴打個個係咩?

比利時?我為左d朱古力 都會快去快走
絲打 咁巴黎有無推介 餐廳 景點
應唔應該搭船

我因為係budapest遊左船河,所以係Paris無坐,但我諗應該都值得試下 如果我無玩budapest果個會係paris遊
巴黎好似因為時間關係 剩係食左一餐好野 都係返去check返邊間先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞