【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
唔出書都會繼續支持

當然啦 如果出咗就一定會買啦

考成點?
距離世界末日386日。

大館矗立在歷史長河的盡頭,於文明終結前夕依然凝視著眾生的營役勞碌。夜幕在末世下再次拉起,繁星在社會瓦解後探出頭來,恍如想打探末日下的那些人最後的革命。

許少傑的人馬中四成人願意投身到前線的戰鬥中,雖說是四成,但從現在他們在大館操場上的演練,擁有戰鬥能力的大約只有一半。

「大部分係學生啊。」 許少傑看著手執棍棒在互格,動作太浮誇,明顯太受動作電影影響。

「嗯,佢地仲細過你。」身為女生的大飛姐卻負責戰鬥部分,「真係呢...」

「D 大人,個個都係想做後援?」

「嗯,爆爆哥話係。」大飛姐壓低聲線,皺起眉頭「無膽匪類。」

「哼。」許少傑發出意義不明,也沒打算的冷笑,「係咁架啦。」

一個又一個學生在練習陣形,聯防,聯攻,傳訊等等,但能看得出當中大部分人連持刀的姿勢也不正確。

「好啦,俾D 時間,佢地有心上前線已經值得鼓勵。喂,全世界停一停!」許少傑大喝,即使是空曠的操場引起回音。 學生們放下手上的武器,臉上的卻不是大戰前的緊張,而是好像參加完夏令營的興奮樣子。

他們很多人會因你而死- 不知為何許少傑看著一張又一張稚氣的臉時腦中又響起大飛姐的說話。
許少傑清一清喉嚨道:「先同大家講下最新既消息,方舟建造區強化左警戒措施,佢地完全唔會讓步,既然係咁,我地都唔會!」

「好!!」

「我地既目標係完全佔領方舟建造區,拿下阿拉臘塔同方舟!但係,只靠我地呢度既人係唔夠,而且之前我地既哨兵班已經打探到,係方舟包圍行動中有好多人死左,但更多人係被活捉! 依加,佢地身處於既係集中營!係人間地獄!」

台下一片嘩然,有人情緒激動,掩著口難以致信的樣子。

「我地唔會放棄佢地任何一人,而佢地依加被困既地方,就係呢度!」許少傑從大飛姐手上接過一堆圖片,扔向空中。

「赤柱監獄!」

一張又一張圖片揚到空中,有的是浮屍,有的是殘肢,有些是一個個人這樣大的白色箱被運出或運進赤柱,有些是赤裸的女屍卡在海邊礁石上。

「有冇搞錯...」

「痴撚線架!?」

「好撚慘...」

「所以我地係進攻方舟建造區前,我地必須要解放赤柱集中營!呢場就係我地既初陣,詳細作戰方案日後會再宣佈,解散!」

眾人魚貫地離開,大飛姐走向他道:「傑少,之前我地提過,赤柱一帶有一個宗教聚落,如果我地要進攻既話,一定要同佢地交涉。」

許少傑坐下台上的木箱把玩著散彈槍:「嗯,呢件事我知,但談判唔係我強項。而且,佢地係建造區同監獄之間建立聚落,恐怕同方舟政府不無關係。」

「咁...」

「我唔使佢地幫手,只要求佢地唔好阻頭阻勢,我無興趣佢地咩宗教,佢地唔出手既我唔會理佢地。」

「爆爆哥會去談判。佢做酒保,吹水講數呢D 佢應該可以應付。」

「好。」

那天後不久,許少傑便得到了那聚落不會干涉進攻赤柱監獄的的答覆,條件只有一個:事成後監獄歸他們使用。因為反抗軍沒打算接管監獄,所以也相當快達成協議。

也許他心中覺得,自己的無視有份促成日後另一局面,故此需要負上收拾殘局的責任吧。這是後話,表過不提。

操場清場後, 許少傑注意到一個人正瞪著自己看, 在空蕩蕩的操場中這一個人特別叫人注目, 一頭黑長髮在冬日的風下飄逸, 皮膚雖不如那人好, 但是樣子端正, 而且愈看愈熟口面...

「你係...」

不, 她的打扮也明顯不同, 雖然不是甚麼高級品, 但配搭上相當大方得體, 有禮之餘卻不會拘謹, 使人一看就知道這人的層次與別人為之不同。

「許生。」

話說, 剛剛一直沒有發現她在呢。

聲音也..挺動聽。

「你係方舟政府既人。」
未知
借個位嚟
【史詩】【同人】《周公Online》(2)
https://lihkg.com/thread/1656802/page/1
某Saber 要出場了嗎
薄扶林的SABER
話畢, 那女生眉毛一揚:「比想像中有腦啊?」

方舟政府現在與許少傑的反抗軍為敵對, 出現在這兒的人可說是來者不善。一個人嗎...這也難怪哨兵班沒有發現。但這樣的話, 也反之說明這女生只有自己一個人吧。

一個人, 跑到敵軍的中心?

「我唔理你想像我係咩, 」許少傑抽出大刀警戒, 「你無否認到。」

「的確, 我係方舟政府既人, 我叫向晴。」她探手掏到裙袋中, 卻沒有拔出武器, 而是掏出卡片, 上面寫著的是向晴的名字和「記者」二字。向晴的表情卻是十分微妙, 而不似是恐嚇,也不是害怕, 就好似有心不給眼前的人看穿自己情緒一樣, 把現場維持著情報上的單向優勢。

「向晴...」名字有點熟。

「我係記者。」

「記者?」許少傑皺起眉頭, 在他的印像中記者就是那些在明星家門前蹲上三天三夜, 把別人私生活來賣錢的垃圾們, 「你黎係想點。」

「放心, 我無敵意。」向晴舉起手道, 「我身上亦無武器。」

月色下, 二人在操場上對峙著, 寒風在二人之間似乎更刺骨。

「記者唔需要武器。」許少傑知道這群人雖然沒出色, 但是毀人一生卻不需動一刀一槍, 毀人一生可以, 毀掉反抗軍自然也可以, 「你只要將我地既情報通報俾方舟護衛隊已經夠大獲。」

即是說, 要滅口。

「的確。」心知肚明的向晴臉上卻沒有一絲恐懼, 「但我唔會。」

「點解我要信你?」

「你唔係要信我, 而係會信我。」

「.....?」許少傑不擅長玩文字遊戲, 一時之間沒法分清「要信她」和「會信她」的差別。

「總之, 我係你地晏晝開始操練既時候我已經係到架啦。如果我真係要通風報信既話, 護衛隊有車又有船, 一早已經黎到, 但係到依加---」

冬日的風中傳來幾下不知名鳥類的啼叫, 北風在大廈之間穿過引起低沉如號角一樣的低鳴, 樹葉在夜裡發出沙沙蕭瑟聲, 如浪一樣洗滌著末日下的星空。

「--完全無事。」

.......真的嗎?

「哨兵班。」許少傑召來了這一更哨兵的負責人, 問好了這段時間附近沒有動靜後,馬上著他在附近加強巡邏和加強警戒,「有咩事既即刻拉警號。」

「係!」

哨兵離去後, 許少傑再次打量眼前的向晴。

「點呀? 依加會信我未?」

「我唔知點解你要黎, 但係我同記者冇乜野好講。」他收起刀道。

「你有既。」向晴走向前, 「但你真係想係度同我傾?」

風還是挺冷的, 沒有人的中上環地帶沒有了熱島效應後只剩下鋼鐵與玻璃的冰冷。

「你仲想入去?」

這附近是操場, 平日只作訓練用, 住在這邊的也只有許少傑, 大飛姐與爆爆哥三人, 其他人都在另一邊。

「唔得? 你忍心要我一個女仔係出面? 出面咁黑, 咩人都有, 我仲要咁靚女...」

向晴裝出可憐的樣子, 但卻沒想到許少傑是軟硬都不吃的人:「我無責任照顧你。你黎得既話冇諗過點過夜?」

「有呀, 但估唔到個度既首領係個咁冇人情味既人。」

「....你講我?」許少傑在言語上比想像中更為遲鈍。

「你話呢!」向晴搔搔瀏海, 「真係唔得?」

「.....入面就唔得, 格離啦。」許少傑指指旁邊另一座建築物, 「你到底想做咩。」

一聽到許少傑的答覆, 向晴便更放心走近他, 不再生怕他會冷不勝防劈下自己的頭:「邊行邊講啦。」

「....麻鳩煩..」

二人走進大館的建築物, 穿過一道又一道英式的門廊, 向過古色古香的走廊後, 向晴交代了自己來的原因:星之曙光計劃。

簡單而言, 星之曙光計劃就是用來收集末日下人類社會的一切, 作為歷史記錄保存下來並傳到方舟上, 確保這段日子的歷史不會成為空白, 在最後所有記錄會存儲到硬碟火箭上, 在末日前夕發射到方舟上並由所有方舟計劃共享。

「咁你有冇登艦權?」

「有。」向晴笑笑道, 「唔係點解我會幫手? 無登艦權都做野, 傻的嗎?」

「咁都係。」

「因為依加方舟建造區內既都係方舟政府既假新聞, 維穩新聞, 老實講睇完個D後以為你會食人都唔奇。」向晴笑道, 「而最諷刺性既係, 個D新聞我有份寫。」

「下?」

「搵食啫, 犯法呀?」向晴引用某個男神的名言, 「所以, 我同時寫假新聞同埋參加星之曙光。」

「算係點, 贖罪?」許少傑冷笑道。

「算係啦。」向晴卻不而為言, 「假新聞, 有必要。星之曙光, 亦有必要。」

「你要跟住我, 就係要寫星之曙光既報告, 咁我有咩好處?」

「我有方法放風。」

「放風?」

「下次你唔使搞記憶卡之雨咁大陣象, 不過又真係幾型既。」

放風, 所謂放風正是記者的拿手好戲, 把許少傑想散發的消息放到方舟建造區內, 的確對他來說是相當必要的人脈。

但--

「幫我放風, 而我目的係為左攻陷方舟;你做假新聞, 目的係要維持方舟建造區, 你唔覺自己好矛盾?」許少傑問道。

「呃, 都係架, 但如果我放下風佢地就收檔, 咁佢都唔不值一提啫。」

總感覺這人在計劃著甚麼。
未日故讀者回歸留名
Eason首阿貓阿狗好適合呢個故
“無聊地奮鬥 無權留在方舟 無緣做歷史的小丑”
出文
尋日深睡不起走左數SOR
室內的昏暗燈光由汽車電池點亮,昏黃的微弱燈光使四人之間的緊張氣氛更顯崩緊。許少傑的警惕,大飛姐的怒氣,爆爆哥的懷疑,與向晴的高深莫測形成對比,四人的心思好像在這破舊木桌上引爆火花似的。

「就好似我岩岩咁講。」許少傑打破沉默,「佢想跟住我。」

向晴在笑著?還是沒笑?她緊張嗎?但又好像挺為從容,一時之間竟然沒人讀出她的情緒。作為記者,正是她得意的「情報分隔」,確保情報是單向的流到她腦中,也不讓受訪者猜到她的心思而預先準備,記者要的是最真實的反應和回答。

「我反對。」

「雖然多個靚女係幾好啦,但我都反對。」

大飛姐與爆爆哥前後表態,明確地將向晴拒於門外。

「傑少呀,佢係方舟政府既人黎架,我地依加就應該殺左佢!」

大飛姐抽出手槍指著向晴的頭,一般人這種時候早已嚇得屁滾尿流,但向晴只是淡然看看手槍:「我的確係方舟政府一邊既人。」

「好,你可以講遺言。」大飛姐感到自己情緒好像特別激動,比起是方舟政府的人,自己好像有一份莫明敵意,就好像見到那個姓言的女生一樣。

「但係,我同時企係生命既一邊。」

文化水平最高的爆爆哥眉毛與嘴角同時一揚,笑道:「向晴,呢兩個人三句唔埋就老母,你咁文藝佢地聽唔明。」

「你老母就唔明呀!」

「你睇。」

向晴一邊說,大飛姐的槍還是抵住她腦袋:「雖然我係有登艦權,但同時我視記者係一個神聖既工作。方府政府不但做假新聞,更加修改歷史,我對呢一點係非常不滿。」

真的嗎? 三人看到她那面癱一樣的表情,可說是感覺不到一絲憤怒。

「你即係黎投靠我地?」爆爆哥問道。

「佢今日可以背叛方舟政府,聽日就可以背叛我地!」大飛姐始終敵意不減。

許少傑點頭認同。

「我唔係投誠,唔好搞錯。」向晴道,「我不滿方舟政府既方針,但我依然都係想生存落去。你唔好咁望住我,大飛姐,你地搶方舟唔通都係因為想生存?」

的確如此,三人都沒法否認, 易地而處, 如果三人是在方舟建造區中的幸福兒, 會只純地因為「制度不公」四個字而發動革命嗎?

人人心知肚明。

許少傑不是英雄, 只是歷史把他放到英雄的位置上罷了。

「我要既只係一個頭等位,一個欣賞方舟爭奪戰既頭等靚位,等我可以親眼見證,同埋親手記錄落黎流傳落去。」

「超級花生友。」爆爆哥總結。

「算...算係,你幾醒目。」向晴舉起姆指。

「多謝?哈哈!哎呀!」爆爆哥喝一口啤酒道,但馬上在桌下被大飛姐狠狠踩上一腳。

「你依加同人好熟咩?爆爆哥~」大飛姐臉掛微笑地發力踩向爆爆哥。

「唔係!唔係!完全唔撚係!」

大飛姐鬆腳:「我都係唔接受一個又登艦權既人係我地之中!」 言寄葉不算。

「我明既。咁樣啦,我俾D 好野你地。」

許少傑眉毛一揚。

「方舟係由聯合國,NASA, 歐洲太空總署設計,不同國家地區因應當地環境再作出改裝,所以每一個地方既方舟都有自己既藍圖。」向晴取出一張卡片,卡片上是位於數碼港的一個數據中心。

「而方舟852藍圖,就係呢度。」

方舟藍圖...!

「我知道你地依加既目標係赤柱監獄, 但係-- 只終目標先係最重要, 係咪?」向晴放卡片放在桌子的中央, 輕點兩下。

方舟藍圖是屬香港政府其中一項最高機密, 以「零之方舟」為基礎按香港地理位置等條件進行改造而成,有了方舟藍圖的話可說是對攻陷方舟一大有利條件!

許少傑拾起名片看看上面的字, 又看看向晴:「我只有兩個問題。」

「請...隨便問。」 一向負責扔出問題, 欣賞受訪者難堪或手足無措樣子的她, 要答問題時反而不自在起。

「第一, 呢一個情報你係點知返黎?」

「算係我壓箱底既大獨家消息, 但記者既教條第一條就係唔可以透露消息來源。」

「咁我點知你係唔係用緊呢張卡片做陷阱引我既人過去被護衛隊殺。」

「咁就要睇你信唔信已經坐左係度咁耐, 由今日你地開始操練睇住你地到依加, 都冇通知護衛隊既我。」

許少傑陷入了沉思, 略為一頓後再道:「第二.....如果我地得到左方舟藍圖, 因為方舟藍圖而成功攻陷方舟, 推翻方舟政府, 對你有咩好處? 你只會損失左到依加為止都係100%擁有既登艦權。」

「的確, 但係我講過, 我只想留係呢個位置, 用最真實, 最前線既位置見證呢一段歷史, 最好當然可以參與其中....屈係高牆後面睇假新聞, 隨時死係太空唔知邊度, 我先唔要。有D野, 比登艦權更重要。」

........突然感覺到這是個執念起來會變成瘋子的女人。

「....我諗, 我地要時間考慮下, 今晚到此為止先啦都係, 我都就醉, 噁~」爆爆哥打個酒嗝道, 勁道之大, 使大飛姐眉頭也為之一皺。

「都係既, 事關重大。」

許少傑收起卡片:「我同你返房先啦。」

「房..?」大飛姐如夢初醒, 「唔使! 我..我黎得啦! 呢邊!」

大飛姐把許少傑趕回椅上, 把一根雪茄往他口中塞再點火, 接著就拉住向晴出去。向晴的房間位於另一棟舊監倉, 事前已經被裝好了監聽器和偷拍鏡頭, 爆爆哥掏出喇叭與顯示器調節, 準備為接下來一整晚的監視做準備。

「今次麻煩啦傑少, 超撚麻煩呀。」

「方舟藍圖...嗯...」許少傑舉起卡片看。

「方咩舟藍圖呀? 我話大飛姐呀。」

「嗄? 佢做咩? 佢有麻煩?」

「唔係, 明顯就係佢對你...唉是但, 你Feel唔到就由佢順其自然。」

「我都知麻煩架啦, 總之, 你俾我享受埋佢返黎前既寧靜。」許少傑呼出一口煙, 煙在昏黃的燈光中消散在冬日的風中, 大飛姐為他拿的煙, 在喉中殘存著一點點似有還無甜味, 是雪茄本身的風味嗎? 還是...

「呼...」不想去深究。

享受。

向晴作為記者, 其實更是主播, 樣子相當秀色可餐, 這樣監視她在道德上實在過不去。但作為方舟政府的人, 實在是無可厚非的, 爆爆哥也看得相當津津有味, 到了後期甚至叫許少傑來一起看。在號令群雄後, 始終也是一名少年罷了。

大飛姐一回來先來狠狠地修訓了爆爆哥一頓, 才消了氣, 喝掉第二杯水後才道:「依加點樣, 真係信佢有方舟藍圖?」

「方舟藍圖係真係假係一個問題, 另一個問題係如果係真, 我地真係去攞定點?可能係陷阱。」許少傑反問。

「去就一定要去, 有左方舟藍圖我地可以話係贏左三成。」爆爆哥從地上爬起來, 「問題係我地應該專心準備赤柱劫獄。傑少可唔可以俾我隻鞋黎。」

許少傑把爆爆哥的鞋扔回給他:「我諗, 兩者之間未必有衝突。」

「嗄?哦~」爆爆哥一下子就明白了許少傑的想法, 他一邊穿回皮帶一邊說, 「你想一個人去?」

「嗯, 我信得過你地, 而且發動劫獄最重要既係你。」許少傑望向擅長玩爆破的爆爆哥, 「所以, 我可以一個人去攞方舟藍圖。」

「你傻架傑少?!」

「哎呀! 點解要係我呢?!」被咕臣重擊摔到沙發上的爆爆哥問道。

大飛姐繼續說下去:「方舟藍圖一聽就知係陷阱, 我唔信個記者會有咁勁既料, 佢解釋自己既動機都1999, 咩歷史, 咩參與, 頭等位, 都痴撚線!」

「大飛姐今日好燥, 可能黎M...哎呀!哎呀!哎呀!你只打我一個! 公平咩?! 公平咩!?哎呀!」

「我反而覺得幾合理, D記者為左攞料, 幾傷天害理既野都做得出, 一張方舟藍圖可能真係唔算係咩。你唔好打死, 我重要靠佢劫獄。」

「我盡量。」大飛姐一邊舉起枕頭砸向已毫無反應的爆爆哥, 一邊回應, 「方舟藍圖重要我知, 但係赤柱監獄, 我地都需要你。」

「爆爆哥, 你個邊搞掂仲要幾耐。」

他舉起兩根手指。

「兩星期...時間拖愈長愈不利我地, 我地唔會完美保密到, 護衛軍既人就會有時間準備, 喂, 一星期得唔得呀。」

他舉起姆指然後向下。

「你最快要幾耐?」

對付赤柱的高牆, 必需要爆爆哥和他在製造的小玩意。

正在被枕頭砸的他舉起「9」的手勢。

「九日...好, 我九日內去攞方舟藍圖就好, 所謂藍圖應該係電腦檔案。」許少傑看看名片上的「數據中心」四字, 「應該唔使我抱住一堆圖紙返黎。」

「無錯, 但問題係個度會唔會真係得部機, 無人守? 講緊係方舟藍圖, 方舟藍圖Wor.」大飛姐停止用他來發洩, 但爆爆哥還是臉向下的伏在沙發上, 手還無力地垂下, 加上長髮蓋臉, 一眼還以為他死掉。

「守就一定有人守....嗯, 或者我需要帶幾個人去, 小隊咁去。」

「你已經決定左去啊?」大飛姐突然發現討論都已經建基在會去數碼港的前提上。

「....我真係好難無視方舟藍圖呢四個字。而且, 如果一黎佢就出賣我地既, 身在呢度既佢條命都凍過水。」

大飛姐卻道:「有時出賣一次就夠..我唔理, 我唔想你去, 你去既話我都一定要去!」

「你仲有冇咩人推薦?」

「......唔係話無。」大飛姐想到了一個人。

方舟藍圖, 的確極度吸引。

但任何陷阱, 也需要吸引的誘餌。

向晴可信嗎? 方舟藍圖是真是假是陷阱?

方舟852默默地在大地上矗立, 看著這一切。
其實個故有主題曲
就係王宛之既末日

https://www.youtube.com/watch?v=UvyZe2dpshU

意景非常好, 要Quote 歌詞既要成首Quote

這末日理論 像提我 過得好嗎
日子 若果不多了 還想怎花
如果係選擇故大家會點揀

A 前往拿取「方舟藍圖」
B 繼續進行赤復監獄解放戰準備

真係好想寫選擇故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞