【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
《末日下的那些人:方舟爭奪戰》
花絮一:

於佈局同初期構想之際,我設定過方舟計劃既核心會唔會都可以係香港?方舟上既可唔可以香港人發明既系統,發明既方舟,發明既救世級AI?

我問自己,喂,香港人有冇咁勁呀?

睇過資料爬過文,呀屌香港人原來又真係咁勁。

以本篇為例,文中提過既「金王」係我地既現實宇宙係胡漢輝先生,香港金銀業貿易場係的確存在,地址係香港上環孖沙街12-18號金銀商業大廈三樓,而全球二十四小時黃金買賣就係佢提倡,文中既「利昌護衛集團」自然係佢既「利昌金鋪」

大飛姐既一句:「香港好撚勁架記住!」正係我借佢口講。

———————————————————————————
花絮二:司徒子珊 (青龍)

一開始寫既時候佢只係一個真係接主角群進入南區聯合既路人角色,但非常恐怖地呢個角色馬上就活左過黎,然後騎劫左我。首先佢令自己有名,然後佢營造出「南區聯合」中無人可以同逃獄者獨處,以免劫走佢換取登艦權既環境。

三個年輕人就這樣一邊的自我說服地說著「岩呀岩呀」的一邊結成了臨時小隊伍。女生自我介紹說可以叫她為阿珊,感覺是很南區的人,有一份書卷氣氛卻不見那種高貴的舉手投足,算是文青少女的感覺吧?

無錯,係我原始設定中,佢只係一個有少少文青既女仔,係呢度佢只係有名。

「好慘…」貝兒道,「連名都冇埋,咁樣…連最後存在過既證明都冇埋…」

佢甚至用逃獄者無名黎突顯自己作為角色有名係幾咁勁 (本身逃獄者係有名,被阿珊抹去左)

那麼,原計劃中運送途中不就只有阿珊一人嗎?果然鐵籠車才一出門開始向會議地點移動,後方手執槍械的的二人馬上跟上,果然任何人單獨與逃獄者相處也可能劫走他去換取方舟登艦權吧。

黎到呢度,係我既設定中阿珊係定位只係「無辦法劫走逃獄者,於是利用舜兒一行人劫出逃獄者,然後食佢夾棍再叛變搶逃獄者去換登艦權既雙重間諜」

然後就一發不可收拾,阿珊係我腦海中叫「我唔滿足,我唔滿足,只有名,只有自己既故事,只有自己既目的同手段我唔滿足!咩雙面間諜,利用舜兒我都唔夠,我要更多,我要高地位——我,要做天使!!!」

於是阿珊尋日係我腦中既構想就正式成為天使。

並唔係出席天使儀式既七位天使之一,而係騎劫父親資格既天使。

等等,我都係佢「父親」啊?!

當然,我咁樣邊諗邊作好似好危,但我寫落又通順…會唔會我早已經被角色影響?但點解我當初又設定為文青少女?

我係第一日寫故起,角色係我腦中「甦醒」唔係咩新鮮事,作為作者我算係寫佢地同我講既故事,暴走既想像力令我自己都唔知個故之後會點,阿珊已經同我交代左佢既設定,暫時進度良好。

今年情人節我係同溫可柔過,我無痴線,你就痴線
妹控你好
回錯POST?
即刻聯想起不死子珊
唔講唔記得
儲文完成
又係我
HIIII
點幾先收工,好在儲左文,痴撚線
kitty
_ _ _
開始儲文
儲文完成
jeng
聽晚應該都係一兩點先放工
好慘
在鐵錘轟出的一瞬間,即使早已經叫舜兒伏下,但還是千鈞一髮的在他後腦掃過!舜兒按住貝兒的後腦勺伏下,錘妹揮出重錘,卻被青龍輕輕一閃避過!巨錘「噹」一下打在車窗的窗框上,把鐵架打凹,但青龍倒是毫髮未傷!

「你地最後既戰力,就係得咁多料?」青龍斜眼看看凹掉的車窗窗框,「俾多次機會你,揮多錘試試?」

是傑少,一號那種高手嗎?!

但—舜兒掃視眼前的女生,大約廿多歲,打扮得相當斯文,肌肉量甚至連能揮舞巨錘的錘妹都不如,應該不是甚麼高手!而且即使是甚麼高手,只要拔出那時在跑馬地馬場,從方舟護衛隊隊員屍首上搜來的散彈槍,在這距離下沒有殺不死的可能!

「砰!」

舜兒拔出散彈槍,他一直使用弓箭除了是自己最擅長的武器外,還因為可以無聲攻擊,加上能換上不同的特製箭頭,他才以弓箭為自己的主武器——他不代表他不會用其他武器!可是青龍卻如讀心一樣,早打開了車門往後使出後滾翻避開!阿凱尖叫,貝兒還在喘氣,錘妹收起鐵錘,打開車門下車追擊!

在雨中的青龍舉起手槍:「你既係散彈,我既係手槍,咁既距離下你覺得邊個易中D?而且你望下你身邊,仲有…你既屋企人同朋友係度,你係咪想對槍?」

「…」

「嘿哈———!」

但卻有一名少女無畏死亡的準星,揮舞鐵錘殺向青龍!雖說手執槍械的青龍在火力上絕對佔優,可是錘妹看準了她與舜兒對峙的瞬間撲上去!巨錘的揮舞震飛雨水,青龍礙於反射動作也向後仰身閃避,於是那一瞬間的動作被舜兒鎖定了!

「啵!」

箭矢貫穿雨幕,直刺向青龍手上的槍!青龍手上的槍與箭頭相擊,馬上嘩啦一聲被擊飛,消失在雨與夜之後。

在這種天氣與視野也能命中嗎?!— 即使是青龍也為之讚嘆!

錘妹緊接揮舞鐵錘殺向青龍,青龍看來的確沒甚麼戰鬥力,但倒是挺靈活,只見她左一靠右一挪,退後接滑步的避過錘妹重重殺著,卻沒有出手還擊。

「家姐,阿凱,逃獄者,你地留係車上面!」舜兒說完這句話後便下車,拉上車門,接著重新張弓!冷靜,仔細觀察,學習她的動作,推理她的下一個位置,計算出她的迴避方向!一箭放出封住她去路,錘妹進擊揮錘,卻又被她避過,箭與錘合作已經是無間,取她性命只是是時間問題!只要預判出她的一下,就能…看到了!!

「啵!」

卻因為太專心觀察青龍的動向,舜兒沒有看到正衝過來的黑影。

「噹!」

一下火花在雨水中爆開,銀影穿過雨幕截向空中的箭矢,刀峰與箭頭爆發出的火花映亮了青龍的臉,還算俏麗的臉上不是即將被箭矢貫穿眉心的恐懼,不是面對反抗者的暴怒,更不是鄙視,而是——泰然自若。

那是一個騎著馬的男人,手上拿著的是一把西洋劍,他騎著一匹馬衝開雨點,手上的劍大約長一米,但殺出的劍氣卻凌厲無比,箭矢被格開噗一下的插在地上,抖動不止!

「嘁嘁嘁,真粗魯…」

同樣因下雨而混身濕透的男人躍下馬背,手上的刀卻一直標準的舉向天,這時舜兒透過車頭燈的照射才看到那把不是西洋劍,而是西洋軍刀。不同於競技用的西洋劍,那是真正可以砍殺的真正軍刀,薄如蟬翼的刀身單邊開了鋒,閃爍著每一點雨水落下的軌跡,恍如連晚風也能斬斷一樣的兵器。

「咁遲啊,阿諾。」青龍站到他背後。

「司徒小姐…係你早左…」

「佢地比我預期中聰明少少,所以提早左…不過,但是係少少咁多。」

又多了一人。

舜兒與錘妹,青龍與阿諾,車頭兩道光柱成為了雨夜中的唯一光源,四人站在光柱的對岸,無形的楚河漢界張開,分隔著被體制認為「有資格活下去」的人與「無資格活下去」的人。雨點在光芒映射下格外顯眼,風兒也恍如受氣氛的肅穆而靜了下來。

「嘁嘁嘁,四個鼠輩,只靠你地就想搶走我地既逃獄者?」阿諾似乎化了妝,而且妝容防水,在雨中也無損其氣質。

「佢地戰力只有呢兩個人。」

「兩個人?司徒小姐,我收到訊息後我召集左成百人黎全副武裝黎增援,目標戰力只有兩個人既話我一個就夠啦?」阿諾手上的軍刀始終向天舉起,標準的站在胸前。

「我地利昌講既就係要萬無一失,做多好過做少。」青龍看著舜兒與錘妹,「佢地係許少傑派出黎,佢唔會派D二打六黎搵逃獄者,一定係反抗軍既核心人物,唔可以俾佢地有機會。」

全中的推理。

「嘁嘁嘁,既然係司徒小姐指名既目標,的確唔可以有閃失。兩位,容我失禮,竟然咁耐都未自我介紹:我叫阿諾,係司徒小姐既保鏢,雖說我主要責任係保護司徒小姐既安全,但既然佢落左命令要殺死你地全員,對唔住,你地今日一定要死係度。」

把刀舉起到安全的位置,面對陌生人主動介紹武裝起來的自己,說明自己的職責,這傢伙還真是個保鏢?

「憑你一個?」舜兒的弓沒有一秒移開。

「睇黎兩位無槍啊,雖說我都冇,但司徒小姐應該——」

「無左。」

「嘁嘁嘁,咁樣就麻煩啊。」阿諾瞪向舜兒與錘妹,「被我斬死會好痛。」

「錘妹。」舜兒壓下聲線,「等陣一開始,我會牽制佢兩個,你唔好打,即刻上返車渣車走,佢地頭先話有成百人黎圍緊我地,就算打贏都無意思!」

「咁你呢?!」

「我會追返啦,咪玩埋晒D要走一齊走既老土野。」

剛剛劈落箭矢的速度,舜兒見過—就在數碼港一役中,帶著青蛙面具手執武士刀的軍曹武士便能使出那樣快如閃電的劍技,別說是一箭,就算舜兒同時發射幾箭,也不必能命中呢。

二人不是這人的對手。

「好,舜兒,我明白…」錘妹緊握鐵錘,卻突然高聲宣戰,「阿諾,青龍,死既,係你地!」

她提氣突擊,握錘衝向阿諾!

「錘妹!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞