【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
一號向齊老大報告著這段時間發生的事, 千言萬語歸成一道問題--

「齊老..齊Sir, 你同唔同意我成為方舟政府既敵人?」

「........」

末日法庭擁有的是次一級武力, 催淚彈, 橡膠彈, 布袋彈等等後被許少傑稱為「對暴亂武器」, 或是通稱為「鎮暴武力」, 所以他們在武力上完全壓制只有亂銅亂鐵的遊兵散勇, 但是又沒法反抗擁有真槍實彈的方舟政府。

如此精巧的定位, 是因為提供鎮暴武器的人正是方舟政府。

只要有末日法庭在, 普通人一接近方舟方線便會被捉走去審判, 最後成為焦屍或浮屍...不過最近焦屍比較多, 方舟法庭的「大法官」不知為何對火刑有著一份執著。對防線來說, 資助這些武裝集團對維持防線有利, 不理他們幹甚麼, 只要對防線有利, 也不會對方舟政府構成威脅--

--軍火, 情報, 物資, 也會由方舟政府提供。

無差別襲擊的兇徒--

--以維和之名的爪牙

本質上, 沒有差別。

「咁樣落去, 我地就會幫助許少傑, 佢依加係攻打方舟法庭, 相信楊芷欣, 霍詠琳都會被捲入其中, 按之前既背景報告, 二人一定會企係方舟法庭既對立方, 如果我幫佢地, 就等於與方舟政府為敵。」一號道, 「而我係方舟政府既人, 你落命令就好, 齊Sir。」

「....一號, 你認為自己點做先係正確?」

「我只係為左可以登船。」一號斷言拒絕, 「點樣做先可以確保我既登艦權唔會被取消先重要, 而唔係我想點做。」

「我保你, 你係呢件事上既決定唔會影響你既登船資格。」

「但...等陣, 你自己都冇登船資格, 你保我?!」

齊老大看著地球上最後的天空笑道:「我冇? 我係最早一批收到登船資格既人黎呀!」

「下?!但..」

「我拒絕左。」

「拒...你傻架?」一號一時間連他是自己登船希望也忘掉!

「呢個末世黎講, 或者我真係傻。」齊老大望向視野中看不到的遠方, 「但係上左方舟既人一直訓就好, 地上既人呢? 佢地需要人幫....會有人自殺, 所以要人執屍;會有建築物倒塌, 要有人維修;會有人搵唔到野食, 所以要有人收集同分配食物....人人都走晒, 剩低既人點算?我唔可以一走了之。」

「政府講到明唔會成立末日統籌局。」

「當然唔會....方舟升空後, 留係地球上只有等死, 邊個肯做?」齊老大苦笑, 「咪我呢D傻人。」

「我唔明....」一心只求船飛的一號沒法理解。

「我希望你有一日會明。言歸正傳, 唔計船飛, 你想點樣做?」

「 .........」

一號看著自己眼前, 易哥哥的屍首, 想起楊芷欣悲傷的神情, 心中傳來一下抽搐。

「我想, 我....」

不行, 怎可能與提供自己船票的方舟政府為敵?

這是陷阱嗎? 測試忠誠度的測試?!

齊老大在阿拉臘塔上, 也感受到一號的猶豫不決, 這就是為甚麼404末日小隊的人, 通通沒有船票的原因, 事實與齊老大的預料一致: 以家人福祉利誘和威脅, 比船票更有效。如果是那些沒有船票的人, 大概會立即說出自己的想法吧。

「我明白啦, 一號。」齊老大打斷他的掙扎, 「404末日小隊, 武者聽我命令, 繼續盡全力保護楊芷欣安危, 並尊重佢既自由意志! This is an ORDER!」

「Yes Sir!」

楊芷欣這樣下去會與護衛隊撐腰的末日法庭對敵, 這點齊老大已經知道。

他卻要一號尊重她的意願,即是說...

「齊老大, 但點解...」

末日法庭倒下的話, 方舟防線與外面的末世就再無阻隔, 這點對方舟政府來說絕對是有害的, 也會危害到方舟的安全。由齊老大領軍的404末日小隊在全港各地執行刺殺任務, 崩解可能會威脅到方舟的勢力, 是為了保護方舟, 但為甚麼...齊老大卻會...

「我同你講個故事啦一號, 我後生個時, 廟街個度有一個字頭搞事, 玩大左, 於是我地橫頭個老頂就同另一個字頭合作, 講明唔會拉人, 唔會派伙計去捉人, 只要唔好搞出人命, 佢地可以全力搞死玩大左個字頭。」

拉一派--打一派。

「但, 咁咪即係警黑合作?!」

「警黑合作個個年代, 可以話係好常見...唔係, 應該話一路都係咁, 只係係枱底進行, 你地唔知。講返件事, 玩大左個字頭知道呢班蛋散係有皇氣撐腰, 咁會點?」

「咁會點?」一號被引起了興趣。

「最後玩大左個字頭將班二五仔打撚到仆街爆晒缸, 橫頭又唔可以出面保班爛頭卒, 之後我地將兩邊都拉左, 幾個大佬都走佬去台灣, 日本之類。佢地以為有皇氣撐腰, 其實只係Condom, 用完就扔, 出左事都唔會理......你望下末日法庭班人就明。」

如果許少傑攻陷了數碼港, 護衛隊會冒險離開防線支援嗎? 不會。

在記憶卡之雨後, 方舟建造區內有零星質疑聲音, 他們有支援這群爪牙的理由嗎? 也沒有。

「只要你夠膽還拖, 佢地係任你打, 因為背後撐腰既勢力最多係擺下姿態。」

而許少傑, 就是那個有這膽量的人吧。

「可以打, 唔代表你應該支持佢地打....齊老大, 你唔係企係方舟個邊?」

一號的耳機, 靜了幾秒。

齊老大思考了幾秒:「我唔係企係方舟一邊, 我企係天理, 人道既一邊。」

「天理..人道?」

「你好好諗下啦, 繼續進行任務, 通訊結束。」

齊老大切斷了開始變得有點中二病的對話, 剩下一號茫然站在易哥哥屍體前。

感覺做出這種深度的哲學思考不是自己風格, 既然想不通就不用想了--這樣想著的他瞬間放棄掉, 反正要做的事不變:保護楊芷欣, 確保任務完成, 自己的登艦權能得到保證。

不出他所料, 他用刀剖開易哥哥的臟腑, 把附近弄得血跡斑斑如Deepweb兇殺現場一樣後, 一號在他的小腸中找到了記憶卡, 記憶卡被小小的密實袋包裹好, 似乎他作了最壞打算。

可是更壞在後頭呢。

這種連放上面書大概一瞬間就會被BAN的畫面還是別給楊芷欣與詠琳看到會比較好, 一號用水洗乾淨密實袋後收好, 把掏出來的臟器與血肉一塌胡塗地塞回易哥哥體內, 再用剛好在維護道上找到的鏟子掘了個洞埋掉易哥哥的屍首。

他這樣吞下記憶卡, 恐怕被人發現才是他的意願吧, 不過當初計劃可能沒這樣血腥。

一號嗅嗅自己的身, 差點自己把自己臭吐。

他向著小坑躬身三下後, 靜默了片刻, 沉思...若有若無。

把被血污整髒的衣服換過, 在天台水箱還有水的大廈洗過三次澡, 再從會所角落順手牽來了古龍水之類噴了幾遍後, 一號才動身回去楊芷欣那邊, 感覺自己不知為甚麼好像比之前更重視自己形象呢...

記憶卡好好的放在衣袋中, 感覺由其自己瞎看一通倒不如給楊芷欣, 她是這方面的天才呢。

回去, 好想快點回去, 現在閉眼只看到那些血肉模糊的畫面, 有必要看看動人之物---

看到了!是煙柱呢!
看來還是老樣子。

詠霖已經從睡袋中被楊芷欣抽出來, 結果只是換個地方發呆, 雙目依然空洞的她看著早已熄滅的火種, 看來像雕像似的, 似乎快要被悲傷和絕望淹沒。

「我有個方式, 不過你實唔同意。」

「講。」楊芷欣看起來也很心煩。

「興奮劑, 即係所謂既毒....」

「收皮啦你。」

「你睇, 都話左。」

鼓勵人可不是自己強項呀......

但出乎意料, 詠琳看到一號回來後眼珠卻動起來:「你返黎啦, 一號。」

「你..見點樣?」

「我..?我好好呀?」

一號見過喪偶者, 也沒詠琳這樣嚴重, 易哥哥對她來說比愛侶更重要, 不但是青梅竹馬, 而是理想中的自己, 努力的目標, 人生的....意義。

有些人的意義是可以死掉的。

有些人的末日, 不用倒數完結已然降臨。

「佢連每朝操既體能都冇做。」楊芷欣憂心忡忡的說, 「我唔知可以點做。」

「阿..Yan, 我地係度就咁分別啦。」她看看剛剛回來的一號道。

「..嗄?!」一時間楊芷欣以為自己聽錯。

「你有一號保護, 可以好輕鬆去大館據點, 有佢保護既話, 你唔會有問題。」詠琳看著一號說, 「我已經唔使再去數碼港, 而你又有一號保護, 我無需要再跟住你, 你亦無需要陪我, 多謝你呢幾日陪我。」

沙啞的聲線, 連哭聲也沒法帶上。

「你講咩呀詠琳, 你咁樣我點走?!」

「你唔係有更重要既野做? 你個師妹, 你哥哥...快D去, 時間唔等人, 方舟都唔等人, 唔好再停係度。你同我唔同,你有去既地方, 有要行既路...我已經無。」

好呀! 快點完成所有事, 把楊芷欣安然的送回方舟防線內, 自己任務就完結, 船飛收得穩穩!但吃過超痛的那耳光, 一號自然不會說出口, 那耳光痛的不是在臉, 在心。

「一號, 以後好好照顧阿Yan。」

「我....」

一號還沒回話, 楊芷欣搶先回答:「你咁樣樣, 我邊度都唔會去。」說罷她一屁股坐到詠琳身邊, 「我陪到你無事為止!」

......看著這個自稱是博士生, 被寵壞到行為如小學生的傢伙一號也沒撤了, 這刁蠻公主鬧起脾氣可是無人能敵呀!

「阿Yan...」

「時日無多, 我都有好多野要做! 但你要坐係度自暴自棄啦嘛! 我都黎! 你起身郁返我先行!」

看著白煙從餘燼中升起, 一號突然想辭職, 一個公主已經有夠他好受, 現在竟然....

升起話說, 剛剛從遠柱也看到升起的煙柱呢。

大概老遠也看到吧。

.....詠琳停擺, 誰人負責偵測附近有沒有敵人出現?!

這兒離末日法庭的控制區域不遠呀!

「阿欣! 詠琳, 我地要走!」

糟了, 也許太晚了?! 不, 剛剛來的路上沒有看到敵蹤, 可能是自己---

「下, 但係....」

「唔好講咁多! 好危險! 我地要即刻走!」可惡, 被情緒感染到, 危機機也遲鈍了!

「我...」

「叮---」「叮--」

突然, 叮叮兩下聲音響起。

一號認得出, 那是拔掉撞針, 以及撞針落地發出的聲音。

「阿欣!!」

一瞬間, 他飛身撲向楊芷欣, 抄起外套扔向詠琳蓋住她的頭, 再以雙手掩向楊芷欣雙耳, 壓生生把她的臉壓向下, 自己只能閉眼低頭--

「砰嗡----」

閃光彈!
難得爆到4000字以上
https://www.youtube.com/watch?v=0YsC6M4GFoc

順帶一提我係用呢條片研究點描述閃光彈
諗通左樽頸打起文黎都特別爽
小建議,行文用全形標點符號,觀感會靚好多
係墨說呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀
墨B arrrrrrrrrrrrrrrrr
我想懲罰你幾時課得金
差啲以為係poly...
視野在一瞬間被剝奪,眼前變成一片白接著是視野失落的空白,耳鳴把一號吞噬,可惡!雙手只能蓋住楊芷欣的雙耳,雙眼只靠在閃光彈前不堪一擊的眼皮保護,即使把眼閉上還是暫時失明!

視野,聽覺失效下,嗅覺成為了他唯一探知外界的手段,他馬上嗅到了除了楊芷欣體香和閃光彈的刺鼻酸味以外的金屬味和男人的汗臭味。

馬上他又感到自己被人拉開,雙手被人用索帶一口氣縛了三條,後腦被打了一記,隨著膝背被撞自己只能跪到地上——

「....冇其他人?」

「無,係得呢三個人!」

「叫佢過黎認人!」

認人?甚麼認人...

視野與聽力漸漸回復,一號發現自己的確跪在地上,不只是他,楊芷欣與霍詠琳也是,可惡,明明以外套蓋頭令詠琳不被強光影響,也為楊芷欣蓋上了耳朵壓下了她的頭,為甚麼二人還是被抓了?!

「你地好呀,三位。」坐在三人本來位置的是一個白色頭髮的男人,陸軍裝,皮膚黝黑,有點肌肉但看起來挺乾身,「我係末日法庭既大法官,你地有冇聽過我地?」

「…冇。」一號馬上否認。

「唔緊要,簡單黎講啦,我地係一班上唔到方舟既人,想死之前做D事。」這傢伙突然自己解釋了起來,「呢個世界呢,太多人做左壞事唔使負責任,我認為咁樣係唔好,唔公道。所以我地會制伏一D行為有問題,特別係末日倒數下就亂黎既人,令佢地接受審判,咁樣佢地先會驚,唔會用末日將至黎做墜落既藉口,末世都唔會變成人人可以任意妄為既地獄。」

「我地…只係係附近路過,冇做過任何事。」

「等陣我地就會知,就講就到。」

接著,那天被楊芷欣放走的其中一人現身。

一號心底為之一涼。

「係呢三個人?」

「係。」

「好,你可以走。」

「多…多謝。」

那人看三人的眼神中,帶著恐懼,更帶著憎恨。

一號望向楊芷欣,她的表情亦是更複雜,但最多的是內疚和痛心,她看著那人消失在樹影之間,低頭不語,眼泛淚光。

是她害了三人。

「搜唔搜到?」

附近還有手下在活動著,有人在放哨,有人破壞營地,其中一人搜著三人的行裝,那人馬上回答:「係!搵到!」

大法官滿意的笑了。

「名?」

「楊芷欣,霍詠琳。」

「仲有一個?」

「佢…搜唔到,冇任何屬於佢既證件。」

當然,為了任何齊老大可是對一號的情報進行過處理,加上在世界末日下帶銀包根本有病吧?!完全沒意義呀?

大法官嘆了一口氣:「唉,總係唔可能簡簡單單解決。」

接著,他拔出了一把小刀,貼著霍詠琳頸上:「你叫咩名。」

是要脅的意味吧?

已經完全回復了視力和聽力的一號環視四周,大法官一人,手下八人,六男兩女,手上只有伸縮警棍和胡椒噴霧,大法官身上穿的是避彈背心,腰間的是Glock 17半自動手槍,似乎是最大火力。

收回前言。

手下把詠琳與楊芷欣手上的槍扔到大法官前面的地上,冷冷看看二人。

「阿Yan你原來一直有槍…」即使被人要脅,詠琳也提出質問。

楊芷欣苦笑,現在不是回應的最好時機吧,但詠琳似乎再受了打擊。

但是大法官始終不相信自己的手下——即使稍後他展示了自己如何控制所有手下,他還是沒有信任到把槍交到他們手上。大法官一腳踢飛兩支手槍到樹林中某個看不見的角落中,似乎是為了確保自己是在場唯一有槍的人,明明己方有三支槍的話壓制得會更為完美,但他卻不選擇這樣做,大概怕著手下有槍的話就不會再是「己方」吧。

這是楊芷欣觀察到的第一個漏洞(BUG)。

「我問最後一次。」大法官看著一號問,刀子更緊貼著詠琳的粉頸,「你叫咩名。」

「楊子平。」一號說出了那個在楊芷欣調查報告中看過,卻沒見過相片的人的名字,感覺有點不自然,為甚麼只有他沒有相片?

楊芷欣眼中露出極度困惑的眼神,一號馬上向她打個眼神,著她配合。

也只能這樣做了吧,反正覆水難收!

漏洞…漏洞…一切系統,一切程序都存在破綻,擅長排錯的楊芷欣擁有的是洞悉突破口的能力,絕對有方法的!

大法官看看一號,便收起刀子坐下,接過手下交給他的平板電腦:「你地個日接近左我地既防線,我唔理你地係被個個人既呼救聲吸引又好,係行錯路都好,我地自衛,保衛家園係合情合理。」

這叫保衝家園?!

易哥哥的慘死,他們說是保衛家園?!

「而你地反擊,亦無可厚非,相反我幾欣賞你既身手,楊子平,一人正面擊敗四人。」他在手機中輸入霍詠琳,馬上——

—資料和記錄都顯示在畫面上。

姓名:霍詠琳
出生日期,出生地點,社交網頁等等都一一顯示其中,大法官坐在那兒一直以手指輕掃平板電腦,一邊看著眼前的她:「睇黎係個乖乖女,幾普通下。」

「你地點解打我地個名就會有咁多資料…」

「數碼港入面咁多數據中心,由選民登記冊,雲端硬碟,到社交網站既數據都有,有幾出奇,做咩?你好心虛?」

「冇…」楊芷欣低頭道。

「嗯…哈!搵到!」大法官道,「七年前,你係討論區問過人攞富士山下既MP3檔,哎呀呀,霍詠琳妹妹,聽老翻唔好呀!」

「下…?」

大法官正在注心的閱覽著平板電腦上的資料,萬一生出變故沒法第一時間反應,這是現場存在的第二個漏洞。

「好,有罪。」大法官冷冷看霍詠琳一眼,接著在平板電腦上輸入楊芷欣三個字。

接著,畫面上顯示出至少三十個「楊芷欣」的資料,始終名字與姓氏也太為普遍,明顯不是這個楊芷欣去掉不算也至少有六,七個同樣是這年齡的楊芷欣。

「佢地銀包有冇學生證職員證之類?」

「無。」

「哼…」

大法官手上的系統對用家不便,似乎只會簡單顯示基本資料,所以他沒法一眼從搜查結果中辦別出那個才是眼前的楊芷欣。

這是第三個漏洞。

「喂!你讀邊個大學架!」

「…唔講又點?」

「唔講?」大法官抄起刀子,頂著一號的咽喉,「咁我咪殺左佢囉?」

「我…你好野!唔好整親我表哥!」楊芷欣低頭,硬是擠出兩滴淚水,「我…我係讀浸大,傳理系。」

港大出身的楊芷欣一口氣交出兩條假的資訊,大法官操作平板電腦,為搜尋結果作出排序和過濾,但似乎沒能找出讀浸大和有個叫楊子平的表哥的「楊芷欣」——

——因為根本不存在這人。

「你講大話!」大法官大喝一聲,「你呢D後生女成日上網,一定有數據!有咩可能面書,IG,選民登記冊,連Apple 都冇你資料?!」

這傢伙到底整合了幾多數碼港數據中心的資料?

「我點知你手上個部咩啫!我唔識電腦野架,嗚嗚嗚,求下你放過我地啦…」楊芷欣擠出一個可憐得叫人心痛的表情,「我地三個上唔到船,已經時日無多…」

沒法找出楊芷欣檔案的大法官臉露難色:「我唔信,你一定係講緊大話,對末日法庭黎講,唔誠實係大罪黎,你有罪。」

「下?」

「最後到你,楊子平,你傷左我地既人,唔使起你底都知道啦?有罪!三個都有罪!三個人都過唔到末日審判!」

可惡!——楊芷欣想不到這是個如此不講理的人,即使令他找不到自己的紀錄,竟然也這樣強行安加罪名!第三漏洞利用失敗了!

還有兩個,要創造令一號可以自由戰鬥的條件!

「我頭先係度諗,大法官你雖然有槍,八個手下,個個有胡椒噴霧同棍,如果佢地叛變既話你未必可以全身而退。」楊芷欣試圖挑撥離間,但同時也是她觀察到最大的漏洞,最大的破綻,最不可解的問題:「世界末日下,金錢都冇用,你點確保佢地既忠誠?」

「…我應該無必要同你地呢三個罪人交代?」大法官冷眼看著三人,「不過——反正我的確要講。如果唔係,我點令楊子平加入我地?」

「下?加入?」一號差點笑了出來。

「無錯,擁有以一敵四既武藝,楊子平,我俾你一個贖罪既機會。」

「老實講,我都諗唔到點解我要加入你地?係世界末日下金錢又冇用,係食物?毒品?靚女?呀?我知道,如果我加入你地我既罪可以唔計數呀?所以我就唔使死呀?」一號看著大法官的雙眼道,「的確,生命係幾好既利誘,但如果只係用自己條命日後搵機會打贏你就好,八位,依加你地一湧而上未必會輸喔?只要有人帶頭做第一個。」

八人卻不為所動,表情甚至有點想發笑。

到底是甚麼?

「楊子平,只要你殺左呢兩個罪人,證明你既忠誠,加入我地為末日法庭而戰,我就可以俾你末日方舟852既登艦權。」大法官扔出條件。

一號呆然。

一號大笑不止。

「哈哈....哈哈哈!喂!阿哥!你真心?你認真?哈哈哈!你都,你都痴線,方舟分配系統一早已經將方舟上所有位置分配好俾班上等人,我地呢D人唔會有機會上方舟,係人都知架啦!你講我就信?點信呀呀大法官大人!」

但看看大法官與手下面的樣子,又好像不是在開玩笑。

「認真?你地信?表妹呀,呢八條友真係唔識架Wor.........阿欣你做咩咁表情?」

方舟船票!

這,這怎可能…

與直接否定的一號不同,楊芷欣知道事後獲得登艦權的方式的確存在。

「我講真講假好簡單,如你所講,世界末日下,金錢係無用,毒品,女人都未必及得上打死我而得到既安全同自由,但點解——」大法官走到其中一人,「呢八條撚樣對我死心塌地?」

大法官掐著其中一個壯漢的臉扯幾下,接著一邊拍打一邊說:「講.啦.撚.樣!點解對我死心塌地呀?!傻仔!」

那人閃過一下怒容,但又馬上回歸平靜:「…因為我地全部人都睇過被大法官點名既人,進入方舟防線,的確,佢地得到左登艦權。」

竟然是真的?!
等我講下全形半形之間有分別
問題就係打省略號既時候
半形下我只需要禁「.」就會形成「...................」
而全形下呢個掣會變成句號「。。。。。。。」
所以只好打速成既省略號,入碼係「ZL」
而我速成打標點係只識打開閂引號句號「」。
另一個問題就係中/英數之間切換
打半形時我可以直接打阿YAN
如果全形咁做就會變成「阿YAN」咁樣
數字就會變成「末日方舟852」咁樣分開晒
我自己睇唔慣,所以一路都係用緊半形
但我係同意全形係好睇好多,既然墨說大佬咁講,只好強行克服啊啊啊啊啊啊
我的確受POLY同救POLY一事上敬發係故事中用閃光彈
但都要搵返條影到正一正既片研究下
話說原來同細個打CS差咁遠
屌你老母用咁既野黎對付班學生,正撚仆街黎
墨巴
加油 未睇過正傳覺得少傑好型
仆街我諗通左了
好撚興奮好撚興奮好撚興奮!!!
星型結構的缺點:........當中央節點產生故障時,全網將不能工作,對中央節點的可靠性和冗餘度要求太高

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%98%9F%E5%9E%8B%E7%BD%91
今次呢招係阿欣同一號自己話我知
利申冇痴線
不嬲都知你d 角色成日會同你搶故事嘅主導權,
已經慣咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞