【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
正評係俾Become Human
以下有「底特律:變人」既劇透

樓主寫親都係慘到仆街
唔係好慘啫
通知各讀者:

大家好我係Vantablack,因為最近OT到幾乎喪心病狂既程度,每日出文已經成為無可能既事,作為作者深深感到抱歉 老世甚至已經預告左隨住廠房全面復工,OT程度將會變本加厲,天光前返到屋企都算係「早走」。我寫故,亦追故,自然明白希望作者出文愈多愈快愈好,考慮到作者唔食飯都真係會死,每日一更係我返工後既希望,但無奈依加真係做唔到,再次致歉由期好似依加咁樣無定向出文,不如穩定出但唔日日出:

由即日起,出文規律如下
星期一/三/五/日—有文
星期二/四/六—停文

停文都係會睇POST同自推,歡迎吹水,而上面規律中星期日/一會連續出文,我係專登,睇下星期六日會唔會打得多返D。

如果搵到唔使OT既工或者有改善,將會盡力變返做日更,多謝大家一直支持,還望大家繼續睇落去,我出文真係為自己理想,如果出完無過人都真係會灰…最好解決方法係推薦我D故俾你地親戚朋友睇推高人氣做全層作家就唔使OT啦哈哈哈哈哈或者搵人養我都得嘻嘻嘻嘻嘻我無痴線

再次多謝大家
停文日當然會繼續打文,返到屋企就係屋企打,唔得就坐車食飯用手機打…

「好唔妥,可惜我未睇穿真相,家姐,一定要萬事小…」

「你地係度傾緊咩?」

女生突然出現在二人旁邊,舜兒連忙閉口:「無,就落雨話驚無遮啫。」

「咪留多陣囉。」她不以為言,似乎沒有發現舜兒已看穿了不妥。

「係呢,我地兩個想見下逃獄者。」貝兒扔出試問性的問題。

「佢既下場要等大家開會決定,無可能咁樣交俾你地個傑少。」

貝兒失笑道:「我知我知,問兩句都得掛?我問完佢又唔會走左佢既~」

「咁,咁樣…」

似乎不是能下決定的人,那便——更好了!

「我地連掂都唔會掂佢。」舜兒明言,「只係問問話。」

還在動搖嗎?

女生嘆了一口氣:「咁啦,等陣開會個時我地會押佢去會議室,兩位黎自反抗軍,都有一定既戰鬥能力,我諗我邀請兩位去幫我呢個弱質女流,都…好合理?」

「岩呀~途中問下佢R下水吹,都好合理呀?」

「又岩呀~」

三個年輕人就這樣一邊的自我說服地說著「岩呀岩呀」的一邊結成了臨時小隊伍。女生自我介紹說可以叫她為阿珊,感覺是很南區的人,有一份書卷氣氛卻不見那種高貴的舉手投足,算是文青少女的感覺吧?

阿珊向眾區域的代表交代了一聲,並指出貝兒舜兒擔任護衛,似乎沒人反對,錘妹本身也想一起前往,但被舜兒阻止只好放棄。囚禁的地點在另一座大樓,穿過籃球場和操場上的不同貨物後便能——直接看到。

也太明顯了吧?

一間在童軍中心的班房被人用焊接的方式以鐵支和馬路邊的鐵欄焊得死死的,一重又一重的鐵條被焊接點黏死在窗戶上,在這連貨物也沒人看守的基地中,那班房前卻有兩個男人正手持槍械正在把守,派二人的原因是因為防止一人的話那人會偷偷帶逃獄者去換取登艦權嗎?

「收到。」看阿珊手上的對講機似乎也是用無線電溝通,她放下後道,「齊人,赤柱條友都黎左,我地要送佢過去。」

「嗯,交俾我地。」

看守的二人也收到了消息,看到三人前來便挪開幾步,舉槍指向大門,以防門後的人在打開門的一瞬間奪門而逃。

「咔」

大門打開。
加油啊樓豬
等幾耐都會繼續睇
依加先放工, 歡迎鬥慘
儲文完成
依加先到屋企
本身想打多少少再出,但個腦已唔識再郁
開始思考一但過勞死連載緊既故點算
可能會搵個FD 做FB管理員, 打定「The Fact」一但我真係有咩事就可以公開至少交代所有劇情

屌點解返工要返到咁悲壯
首先撲面而至的是一股異味,大概是不給他去外面解決而用類似便器的東西解決吧。

「入去!」

阿珊指指角落的那東西喝道,那人恐懼的看看阿珊,但又馬上面露微笑的走向——那台鐵籠車。所謂鐵籠車就是超市搬運貨物用的那種比人高,三面都是堅固的鐵網,剩下一邊就是活門,本來用作裝貨,因為自然是逃獄者上車的通道,至於上方自然被焊上了鐵枝。

「佢知道可以出去就會開心。」阿珊解釋道,的確那人在看到阿珊時閃過了一抹恐懼,但現在的表情竟然有點期待,有點高興。

他自動自覺地躲到鐵籠車上,阿珊與舜兒貝兒走近他,才在黑暗中看到他手腳也被鎖上了鐵鍊,似乎沒有被打過,就是營養不良之類的。

「佢叫咩名?」

「人地問你叫咩名呀。」

「我…我…我叫…」

「佢似乎連自己講唔出自己咩名。」

以下繼續稱呼他為逃獄者。

「好慘…」貝兒道,「連名都冇埋,咁樣…連最後存在過既證明都冇埋…」

「點會呀,佢依加代表住一個登艦權,好重要架,哈哈!」

一向帶點文青氣息的阿珊,流露出了一瞬間異樣的眼神,舜兒貝兒似乎開始明白為甚麼派人來看守他需要二人。那麼,原計劃中運送途中不就只有阿珊一人嗎?果然鐵籠車才一出門開始向會議地點移動,後方手執槍械的的二人馬上跟上,果然任何人單獨與逃獄者相處也可能劫走他去換取方舟登艦權吧。

「明明之前都無咁多人…做咩困住我…」他一邊抱膝坐在鐵籠車中,一邊不安的看著持槍的兩名護衛,似乎在他被賜予登艦權的價值前根本無人理會他。

「你地有咩問就依加問啦。」

「當然。逃獄者!」舜兒叫道。

「叫…我?嗯,應該係叫我…」

「赤柱監獄入面,梁芷祈仲未死?仲生存緊?」

「邊個人黎?」

先不說邊個人黎這句本身有語病,反映他的語言能力似乎有點衰退,這人不認識梁芷祈,是本身政治冷感的那種人?

「呃,頭髮應該去到膊頭,個樣好硬頸,皮膚有少少陽光啡既,光復我城世代革命,你有冇聽過?」

「光復…時代?無…無,赤柱監獄入面無呢D…」

「冇呢D?咩叫冇呢D。」

「赤柱監獄入面啊,係地獄黎。」

地獄?比末日下的香港,方舟防線以外的地方更加恐怖嗎?既然逃獄者被囚於赤柱,要不就是本身他是監獄中的囚犯,要不就是方舟建造區內的異見者,而前者後者也可能與傑少相識。

「你有冇聽過許少傑呢個人?」

聽聞,逃獄者全身猛然一震!

果然嗎!?

「喂你有冇事————」

貝兒還沒問完,那人突然大叫!

「你兩個係傑少既人?!走呀!走!走!走走走!!」

「咩事?!」

持槍守衛馬上行緊查看,阿珊連忙道喝道:「無事!你!收聲!」

「呃!!」那人喉嚨馬上發出一下怪聲,然後變得沉默起來,只是在喃喃自語的在說著「走,走,快D走…」

被討厭了嗎?

還是…

「佢精神其實唔穩定,我諗都差唔多,反正就到。」阿珊指著大門,但舜兒在一瞬間捕捉到她眼神飄向正門的一下眼神,但只是覺得自己看錯。

感覺更奇怪了:不應還存在的南區聯合,精神失常的逃獄者,神秘的阿珊…感覺如墜五里霧,連舜兒也不明白眼前的是敵還是友,自己身在險境還是勝利的起點。

「家姐,你入去先,我食口煙。」

「…好。」貝兒心領神會,因為她知道自己弟弟身上不但沒有煙,更加不會抽煙。這兒除了逃獄者外其實全是好像超市散貨場一樣的堆起不同物資,舜兒登上樓梯走到二樓,確認沒被追蹤,附近也沒人後掏出大飛姐出發時交給他的無線電。

「Calling白金漢宮,呢邊係俱樂部。」

以免被人攔截通訊,在Y小姐的建議下無線電一律以代號暗語相稱,大館據點中傑少的直線為之白金漢宮。

「講。」

「我地遇到天使。」
訓教. 準備好7個鐘後又返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞