【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
末日時間還在流逝著, 歷史的吟唱到了時間的盡頭還在星辰下低鳴著。距離自稱為「末日法庭」的武裝組織控制邊界外大約一兩條屋村的範圍, 楊芷欣和詠琳設下了過夜的營地, 升起了營火, 掛起了那個人那時因為好玩而教自己的警告式掛鈴, 就開始準備晚餐。

「呃..我去去廁所先。」

「哦, 好呀, 小心D呀Yan。」

而就在楊芷欣看不到的時候, 詠琳終於找到了機會把那小瓶子掏出來, 把那看起來超可疑的液體淋到在火上烤的冰鮮秋刀魚上, 液體馬上被火烤乾隨著白煙和香氣蒸發掉, 剩下的結晶都留在魚上。詠琳看看身後, 楊芷欣還沒回來, 火光把她的臉映得一亮一暗, 陰影搖動, 看起來格分陰森。

也格外清晰。

她把魚和燒烤叉放回火堆邊, 還仔細地調整角度, 使其看來完全沒有動過似的, 腳步聲從身後傳來, 楊芷欣回來了。

「就變炭啦~」詠琳指指被加了料了魚。

「依加食依加食。」楊芷欣不知剛剛的一幕, 高興地拔出叉子, 輕吹秋刀魚, 似乎沒有發現上面的小小結晶。話說如此, 白色結晶與鹽巴混為一體, 即使仔細看也不易看出有異。

「易他他嘰媽時~」楊芷欣好像日劇女主角一樣雙手合十, 再開始把魚吃掉, 一口又一口, 一口又一口。吃吧, 吃吧, 吞吧, 吞吧, 她的每一口魚, 都被詠琳看在眼內, 對, 就是這樣, 這樣就行了。

三條魚下肚, 楊芷欣淘出即沖薯蓉, 放在火堆另一邊的生鐵水壺這時剛好發出輕輕的氣笛聲冒出蒸氣柱, 白色煙柱伴著氣笛直沖到營火的火星中--

「嗚--」

就在這時。

「嗚..啊..好..好痛..」

藥, 生效了。

「詠..詠琳--!!」楊芷欣大叫出她的名字, 「我---我個肚--好痛呀..!!!呀!!」

她抱著腹部, 手上的即沖薯蓉掉到火堆中, 發泡膠被火舌吞噬扭曲成一團白色的泡沫, 接著自燃然後燃燒--

「你點呀Yan.」

「救..救命!!我..我個肚..呀呀呀呀!!」她慘叫, 聲嘶力竭的倒在地上, 不斷抽搐, 口角冒出白沫, 「岩岩D魚有毒..好痛!!呀..呀呀呀!!」

「我知有毒呀。」詠琳終於露出真面目, 「因為--D毒係我落既!!」

這兩句由正在狂笑的詠琳吼出, 在夜中的大廈間回蕩不止。

「哈哈..哈哈..天才? 真係易呃呀!! 你真係以為我係咁好人呀?! 對你咁好呀?! 我等緊機會咋!」

沙沙-- 不遠處的兩聲被二人同時聽到。

「點解..咳..咳..」

楊芷欣吐出鮮血, 雙眼微閉, 似乎快要斷氣了。

「你自己諗下你當年做過咩! 你點對我! 呵..我知啦..」詠琳俯視在地上奄奄一息的楊芷欣, 「你根本係唔認得我係咪? 我係你呢個天才眼中, 連路人都不如係咪?!」她怒火中燒, 「好好體驗下斷腸草既餘韻, 係地獄既盡頭好好思考自己當年既罪孽啦!」

沙沙沙沙--

腳步聲逼近--

「叮--」牽線被搖動, 楊芷欣掛起的鈴噹響起!

來了!

一個人從詠琳身後躍出, 手上的伸縮棍「霍」地揮出, 動作之快叫人咋舌! 如果不是詠琳早已經在提防著身後, 恐怕已經中棍! 詠琳也使出從哨兵們身上學到的「突擊翻滾」技術, 在完全沒有任何前兆的情況突然身形一矮避過,如消失一樣避過了爆頭的一棍! 她接著向前滾出再站起來看看身後, 竟然是一名和楊芷欣差不多年齡的男生, 詠琳避過了那一棍後也沒說甚麼--

「嘁!」她臉上滿是怒容, 向營火照不到的地方逃去。

「喂, 楊芷欣! 頂住呀! 咪死呀!」少年走到正抱腹倒地, 已經沒有動靜的楊芷欣身邊查看。

「哥..哥....」她的意識正在消失!

「仆街啦今次! 就係太遠睇唔到遲到! 喂! 唔好死呀! 喂!」

「哥...我...唔...」

「Calling 404, 呢邊係一號, 我....」

「滋」

突然, 空中閃過一下電光。

「噗」

男生倒地。

「真易呃。」楊芷欣從他的頸子上收回自己的防狼電槍, 男生冷不勝防的被電個正著, 換成他倒地抽搐不止。

「你..你..你..呃.我..」

楊芷欣關掉電槍收好:「嘛, 呢個計劃詠琳佔左八成半啦。」她一邊掏出索帶一邊笑道, 這時男生才發現楊芷欣口角的所謂白泡, 竟然帶著牙膏的香味, 而所謂的血只是茄膏。

惡作劇--而且還是她最擅長的裝死劇目, 她小時候最喜歡裝死來看看自己家人, 特別是哥哥氣急敗壞, 手忙腳亂的樣子, 然後再突然復活嚇死所有人, 不過每次都被人罵個半死就是, 那個人例外,他雖也生氣, 卻總是不會罵自己。

「詠琳, 得左啦!」楊芷欣把那人以索帶五分大綁, 還忘裡偷閒地用Maker在他的臉上畫上個大花臉, 喜歡惡作劇的惡魔屬性在末日下還是這樣根深柢固。

「Yeah!」她和楊芷欣擊掌, 「頭先嚇死我呀! 差D就避唔開!」

「下次要諗D唔使你冒險既計劃。」

「不過又腳步聲, 又呼吸, 又噹噹, 咁都避唔開我就唔係咩哨兵啦, 嘻嘻。不過呢, 「好好體驗下斷腸草既餘韻, 係地獄既盡頭好好思考自己當年既罪孽啦!」呢一句會唔會太中二病, 我覺得太長同太浮誇。」

「嗯..或者改成「你一邊受苦, 一邊諗下自己衰咩啦!」會唔會好D?」

「嗯...感覺好D...」

楊芷欣又說:「不過呀, 你扮嬲個時表情都幾恐怖, 我都有D驚。」

「我中學玩過話劇學會架嘛!」

終於那個男生在昏厥了十分鐘左右後終算醒來, 他把白眼從腦袋中翻下來:「嗚...好痛..」

也是呢, 被電的地方黑了一片好像被燒傷了似的。

「阿Yan已經幫你包好左, 希望唔會留疤啦。」詠琳督他傷口上的紗布道。

「你好彩, 我學過急救。」

「睇黎唔好彩係我...」他苦笑道, 「竟然被保護目標縛到隻棕咁。」

「保護目標?你係邊個?岩岩你自稱自己叫一號?」

「..係, 你可以咁叫我。」一號道。
FB 夜少少出篇散文
出晒
真係估你唔到喎
原來係計中計

隔咗幾日冇上嚟 儲埋幾編一次過睇
睇到好過癮呀
留名 好耐無見
TO 禁入黎呢個POST 睇下有冇文既巴絲
今晚冇文
佢地唔係向中大人宣戰
佢地係向自由同人權宣戰
今日中大, 明日全港
末日下既故事聽日再繼續
依加, 自由需要我地, 中大需要我地, 香港需要我地
襯重早, 出個文先...
同意
故可以遲d 睇,
但一定要記住
而家有一批人用緊生命去寫緊香港嘅歷史,
...咁但係抗爭之餘可以睇到故就最好la..,
「一號...睇黎同二號係同一班人, 你地係咩人? 特工?」

印象中特工才會用代號互稱。

一號是一個大約廿多歲的少年, 大概和楊芷欣差不多吧, 他染著一頭啡髮, 打扮有點日系, 腳上的波鞋是限量版, 看來有點無奈, 而不是被擄的恐慌。他看看楊芷欣, 又看看詠琳:「都..算既。」

「你點解要跟住我地。」楊芷欣舉起小刀貼著一號的頸子, 「你想點樣。」

「我其實唔係跟住你- 地........話說真係唔可以解開我呀?」他舉起手上的索帶問道。

「唔可以。」楊芷欣斷言拒絕, 「係你答晒我問題前, 你唔使指意走。」

「好好好, 你問, 你問, 我咩都答。」

「咁你跟住我地係為左咩。」

「都話我冇跟住你地囉!」

「唔使扮, 哨兵早已經睇到晒, 你由我出黎第一日開始已經吊住我地尾。咦, 等陣..」楊芷欣回想起剛剛的對話, 「你指你跟住既, 只有我?」

「係。睇黎同報告中講既一樣咁聰明呀?」

突然被人稱讚, 楊芷欣臉上一紅, 但又馬上搖搖頭回到主題:「係咩人派你黎? 一號, 二號, 你地係咩組織! 你係咪知道點解我係名單之上!」

回想起阿龍和廣仔知道自己有特權後, 看自己那眼神, 楊芷欣便心中不是味兒。

明明之前還好好的, 為甚麼知道自己有刑事括免權就會...

...專注。

「一下問到重點呀, 又真係幾勁Wor...第一個問題我唔可能答你, 你打死我我都唔會講。第二個問題, 我同二號係同事, 但連Lunch都冇食過, 只係交換下情報咁。至於你點解係名單上, 我都唔知。」

楊芷欣本想嚴刑逼供, 但一想起剛剛一號被騙, 想救自己的焦急樣子還是下不了手, 只能選擇相信他。

「...你冇呃我?」

「我點忍心呃你。」

這.. 「點忍心」這句..

「詠琳, 你, 你, 你點睇?」楊芷欣突然說話結巴起來。

「我諗佢無惡意既, 如果佢要出手一早出左, 同埋佢以為你中毒個時, 似乎係真心擔心你。不過呢個人口花花, 阿Yan你小心D。」

「詠琳你咁講我架, 了解我唔代表我會對你點架Wor..」

「人地..人地先唔了解你..」詠琳的第一人稱突然變了!還害羞了!

「我放你後, 你會點做?」

「我既任務係暗中保護楊芷欣, 暗中只係錦上添花, 保護你先係我最大既榮耀。」

「榮....你保護我?」一號的甜言蜜語再次生效。與那個人的挑釁, 嘲諷, 挖苦式的出口術不同, 並不是使人憤怒以失去理智, 相反, 一號習慣以甜言蜜語瓦解別人的戒心, 至於那些說話是真是假便不得而知了。

「係, 所以你放左我後, 我都只能繼續任務, 只係無辦法再暗中, 仲有冇多條魚?」

楊芷欣和詠琳交換一個眼神後, 把小刀從一號頸子移到索帶上輕輕一挑挑斷:「你係先好。」

說是保護-

-其實是人質。

一號想的話, 殺掉二人只需5秒, 偷襲的話也許不需這樣長時間。

他需要楊芷欣來確保404末日小隊中, 「文雀」的忠誠, 當然只是保險。

「唔該。」一號笑道, 「咁我只好光明正大做護花使者啦, 嘻嘻。」

「詠琳, 佢話黎保護我, 可能係方舟政府既人。」

詠琳的眼神馬上鋒利起來。

楊芷欣繼續說:「如果佢跟住我地, 我地可以繼續去個度?」

所謂的「個度」當然是指前往許少傑反抗軍基地, 參與赤柱監獄解放戰的一事。作為方舟政府一員, 如果說他和二號是同事..那麼也能假定他擁有和二號一樣的權限吧,那麼眼前的一號可是連方舟護衛軍也能指揮的人, 這樣的話如果被他知道反抗軍的基地地點的話--

「如果你係講緊上環大館許少傑的基地既話, 我識路架Wor.」

「....」楊芷欣沒甚麼反應。

「下?! 你..! 你..!」

楊芷欣一眼就看得出一號完全說到了地點。

「你想問我點解會知?喂, 條友個頭既唔同據點有成幾千人, 每人愈黎愈多, 幾乎所有末日下無所事事既人都一聽到反抗軍三個字就去加入, 咁大量既人, 方舟政府點可能唔知先。」

「咁..咁都係..」

「你真係傻得可愛。」

「人..人地先唔係..傻..哎呀! 你好煩呀!」詠琳不知是高興還是生氣。

「我只係收命令行動, 既唔係哨兵, 所以我唔會提供情報俾方舟政府知, 反正佢地一早晒啦。至於鎮壓, 我係...你地口中既特工, 得一個人點對抗幾千人, 所以都唔會, 我既任務一個, 就係保護楊芷欣既安全。」

「你? 阿Yan佢一出黎就差D俾人斬死左啦!」

「嘛, 個個係我失手, Sorry.」

不必交代一號早已發現持槍的詠琳正從放哨位置趕向楊芷欣身邊, 更不必交代在那時一號可是一個人擊倒了在附近想上分一杯羹的五人。

「車....都唔知信唔信得過...」詠琳鼓起嘴道。

「時間會證明既, 總之, 我只係黎執行楊芷欣既保護任務, 其他野唔關我事, 少做少錯, 不做不曾, 哈哈!」他擺出一臉輕鬆。

「好..好啦咁, 總算解決左跟蹤者既事, 我依加同你地講下前面末日法庭既事。」

如果要從方舟建造區前往港島北的話, 除了爬山, 西行的話就必須穿過數碼港。按詠琳的情報指出, 末日法庭武裝組織擁有的武裝為方舟護衛軍次一級, 最高武力為橡膠子彈, 方舟護衛軍為防他們背叛, 所以沒有提供實彈, 所以末日法庭只有少數實彈和大量鎮暴武器。

但是憑著那些催淚彈, 橡膠彈, 布袋彈, 末日法庭已經完全壓制了數碼港一帶, 除了一如以往的胡作非為外, 他們最多的就是「審判」。

「審判? 審判D..咩?」

「個邊有好多數據中心, 佢地會捉D人返去供佢地講自己既Facebook IG Account, 法庭就會按個D內容審判佢地, 再執行私刑, 佢地話既然末日審判無黎到既話, 就由佢地黎伸張正義...痴撚線...」 印象中詠琳很少說粗口。
其實係計中計中計中計中計
返黎啦
無錯
而我又冇儲文..
嗯 夢有點長
醒到就好
..........
因沒人上班而積起來的灰塵在正午的陽光中, 在禮堂的光柱中輕輕揚起又落下, 起起落落, 每起落一下就是一個人經過, 一起又一落, 一落又一起, 人們開始擠進小小的禮堂, 每人的表情都...

...糟透了。

雖說臉上掛著準備去赴死的表情, 但每個人都沒有停下腳步, 往禮堂中走去, 而當中又最多是年輕人。明明這年紀應享受著青蔥歲月, 明明這年紀應覺得人生才剛開始, 現在, 卻只能在世界末日下與敵人決一死戰。

「來啦, 傑少。」

坐在禮堂上抽著雪茄的許少傑站起來, 好好看著台下的人們, 希望能記住愈多臉孔愈多, 這些人...很多都會死吧。

絕對會死傷慘重。

全是因許少傑的挑撥而來的, 責任自然落在他身上。

學校的校鐘在踏正正午十二時發出悠長的「噹---噹---噹---」聲音, 大量的人們湧到了來這禮堂, 回應昨日許少傑的號召, 當中甚至有人是一家大小前來, 恐怕他們即使一家團聚了, 也因許少傑的說話而決定回到法庭控制區中, 救出其他人吧。

好樣子的-- 許少傑滿意的說道。

打勝仗武器很重要, 兵法很重要, 支援很重要, 但是-- 心態最重要。

手執機槍的懦夫, 沒法戰勝只有小刀的死士。

大家也面如死灰, 卻沒有人後退。

作為懦夫偷生, 還是作為戰士而戰, 這群人作出了決定。

也許不明智。

卻對得住天地良心。

許少傑站起來, 拍拍手, 下面的私私細語旋即停下來, 每個人都在台下看上來, 有男有女, 有老有少, 每人的眼神夾雜著恐懼--

--但又散發出勇氣。

好好看著吧, 他們將會因自己而死。

好好看著吧, 他們將會因

「睇黎你地已經決定好左...末日唔末日, 我地每個人都會死, 我地決定唔到, 但係我地可以決定自己係認命--定係反抗! 寧作飛灰, 定化作浮塵! 我最後講既只有呢一句--」這時他發現彭議員不在, 「不自由, 毋寧死! --歡迎加入反抗軍!」

「大家好, 我係大飛姐, 依加向你地宣佈下一步行動...」

煩死了, 本來只想得到方舟藍圖, 卻變成了這樣的大戰。

不過, 在進攻方舟的路上也一定會遇上這群被防舟護衛隊支持的人吧, 不只他們, 在各地也一定會有類似的武裝團體, 企圖令有反抗意志的人連家門也不敢出, 這樣才能確保方舟安全。

「傑少。」錘妹遞上無線電。

「嗯, 喂, 爆爆哥。」

「你要既野就黎準備好, 由船塢出發到數碼港只需要一個鐘, 喂, 點解會變成咁架? 你地得七個人得唔得架?」

七個人, 自然是指許少傑, 大飛姐, 向晴, 大舊, 傻釘, 舜兒, 錘妹。

「七人? 我地唔止七人? 嘿嘿, 佢地如果捱得過呢一仗, 就會成為我地最精銳既部隊。」

那天解放醫院的人也在, 和那時的戰戰兢兢相比, 那群人全部站在最前, 威風凜凜, 手執自己擅長的兵器, 有人甚至還上台發言叫著「我地數碼港流亡街坊會唔會輸比班人! 佢地同護衛隊勾結晒! 有份殺我地既人! 末日架啦! 我地再唔反抗就再無機會架啦!」 之類的發言。

「咁真係要睇幾多人捱到啦, 我仲有冇野可以幫到你地?」

「附近最近既哨兵係邊度?」

「嗯...我睇睇, 如果係哨兵站, 華富村哨兵係最近, 佢地都熟個頭。」

「派哨兵進入法庭控制區, 我要知道佢地實際上有咩料。」

「好, 呀, 個個話護送重要人物, 呀..呀Y小姐既, 黎緊大館既哨兵係路上, 應該都係個附近, 你點睇?」

「唔好, 先護送Y小姐, 呢樣緊要D, 叫佢避開法庭控制區。」

「好, 我地呢邊冇咩事, 下次聯絡時間1800。」

「好。」

許少傑關掉無線電, 才發現向晴正瞪著自己看, 似乎還拍了照片。

「講明先, 我唔係督灰, 依加我身份係星之曙光既調查員。」她道, 「咁既歷史時刻, 唔影底點得先。」

「挑, 你影飽佢。」許少傑道。

昨天看到許少傑以「自己一家得救便想逃跑」, 和「自己還有朋友家人在法庭控制區內」作為分化點, 分化後再令大部分人投向戰鬥的一方, 向晴便知道自己把籌碼押在這西裝少年身上沒有錯, 多年的記者直覺告訴她這人非池中物, 現在鏡頭拍攝著的是將會在歷史上留名的人物。

所以, 自己也沒選錯人去利用。
--但又散發出勇氣。

好好看著吧, 他們將會因自己而死。

好好看著吧, 他們將會因各自的信念而死
無乜時間SORRY, 唉
得我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞