【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
幾時有故
OK
可能係2019最後既出文
我決定以驚喜作結
GOOGLE CHROME 我屌你老母
無撚晒呀屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌屌
驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!驚唔驚喜呀?!
靜靜地出埋篇文唔得既,係要沖出黎燈!!!
第二次死機
我唔撚會認輸
「………」無名刀客看看許少傑,右手揮刀使刀刃朝天,以手肘夾緊武士刀刀身,抹去刀上的鮮血,接著左手輕扶腰間刀鞘,右手收刀入鞘,刀身還是明澄如鏡,可見其鋒利無比。

空中的催淚煙被消防花灑驅散,除了鮮血的甜腥外許少傑貪婪地吸著氧氣,無名刀客走到樓梯與走廊另一邊推開窗戶,好使鮮風能湧進來。

「你係咩人,點解要救我?」

那人卻有著女聲:「你可以叫我做Ayaka既…但係點解要救你,我唔知。」

「嗄?」

「我只係聽從命令,你問我都冇用。」

感覺很木納,沒法溝通的類型,但倒反而很符合冷血刀手的印象。

Ayaka拉他站起來:「我唔係你敵人,暫時,你可以唔使咁警戒我。」

「暫時?倒好,我依加都唔想同你為敵。」元氣大傷的許少傑按下控制室的密碼鎖,「但到底係咩人…算,你係黎幫我?」

「唔知。」

「嗄?」

「我只收到保你唔好死既吩咐,我唔知算唔算幫你。」

這傢伙,是木頭人嗎?!木偶之類的東西?!

許少傑拉開玻璃門,只見向晴掩掩一息的躺在辦公桌上,屏幕上已經顯示下載完成,但是看地上的粉末,似乎找毒氣室式的催淚彈也波及到這兒!

「喂!向晴,撐住呀!」

被消防灑水系統洗澡的許少傑也只能勉強張開眼睛,但在控制室內沒有被洗澡的向晴卻靠著驚人的意志瞪著屏幕,一聽到許少傑回來才放鬆地躺下:「咳!咳咳!你返黎啦,傑…咳!傑少…咦,係你?」

Ayaka脫下防毒面具:「睇黎離開左呢度先會好D。」

「仲使睇黎?!行啦!」

向晴抱住隨手硬碟,不醒人事。

第四章:末日將至,迎擊神話的梟雄

第五章:末日將至,審判眾生的法官

都唔明出篇文都咁撚難
同一篇文出左三次
聽日無文, 回顧一下2019, 隨心分享一下, 講下2020有咩計劃
點都好,多謝一路支持
聽日係分享+回顧+計劃
係2020年1月1日停文
因為我地有更緊要既野去做
絢香同向晴係識,即是馬教授又係背後?
係絢香呀!!
絢香!!!!!!!!!!
堅驚喜喎
絢香
維園見
追埋啦
2019,呢一年,呢個城市,注定不再平凡。
────
「我既名既沈默然。你呢?」
「白千雪。」
───
「我個名叫許少傑,代表所有被你地排斥同逼害既人向方舟852 同方舟政府宣戰。」
───
千雪的狐狸尾巴, 隨著反瑪那的飄散而破碎, 一根根狐狸毛裂成了萬千星塵伴著濃煙升向穹頂。
────
「呢D係...」
楊芷欣把砸到自己臉上的記憶卡拿著, 陷入了思考。
────
他夾著一股勁風,呼一下降落於小孩子的面前:「你既願望,我聽到啦!賭上我馮士德爵士既名號,我會實現你地既願望!就以呢粒糖為約!」

───
「伏底!!」
貫穿!
銀刀如炮彈一樣爆發刺出!楊芷欣千鈞一髮伏下!
───
「華書奏, 此擊由汝裁決!」
接著, 白千雪舉起奏, 木刀發出嗡嗡聲的低吟, 白衣騎士的聲音在大氣中響起!
「---白千雪, 此劍為汝而戰。」
──
所有人的視野都被一道刀痕劈裂,盾牌發出刺耳的撕裂聲,卻同時出現三道斬痕,裂痕互貫接通,整面牌馬上「砰啦」一聲碎成六片!
───
「聖誕快樂。」
「你都係,千雪。」我擁她入懷,隔著口罩輕輕吻到她額頭,「聖誕快樂。」
───
「光復我城!」
「世代革命!」
────

2019 年,因為我地每一個人,呢一城市注定再唔會平凡。過去半年我地既香港處於人性光輝與醜惡既交鋒前線,曾經因為善良而落淚,曾經因為邪惡而憤怒,呢一年或者係我地經歷過最漫長既一年。而我作為一個講故佬,2019都受到呢D 事同情緒影響,由魔法師故最後開始出文量同穩定度都不如前,真係對唔住。或者相比我既故事,我地每個人都體會過更加牽動靈魂既一幕又一幕,雖然我地見證比故事黑幕更令人髮指既惡行,但係慶幸既係─我地亦交織過最溫暖既義舉。

既然2019係10年代既終結,不妨講得略遠少少。

記得我由小學開始寫文,金庸先生既射鵰英雄傳係我投入故事創作既契機,但係真正令我想像力爆發既一定係倪匡先生既衛斯理系列。當中衛斯理除左冒險故事外,亦經常批判人性,直斥人性黑暗醜陋,戰爭殺戮從不間斷,對我亦影響甚大。但當日子漸長,我了解更加歷史神話後,雖然的確係好多佢講既黑暗面,但係其實光輝既一部分亦從不缺席,甚至更耀眼既亦大有人在。

末日故中有一句係自己係好鐘意:每次人類之惡出現,同時人類既善都會出現抗衡與之對抗。我曾經相信咁樣,希望係咁樣,睇返歷史似乎又真係咁樣,直到2019我終於親眼見識到:原來真係咁樣。

1999 SOR,唔係出文我隨心打隨心鳩UP

講下本年度唯一新作魔法師故。魔法師故…建基於我係醫院既一個幻想,就係排隊等睇醫生個時突發奇想:「呀如果中咒點算呢」而建立出既世界觀。而我本身亦好鐘意睇都市傳說,本土神話之類,幻想力亦間中失控,魔法師故係我自己FF時其實好爽,將唔同自己既幻想講到似層層咁塞入魔法師故中。

魔法師故其實有一個原型,來自我之前既一個棄故,既然已棄亦分享一下:因為某許願機降臨地球(自己都未諗好咩力量),書本電影小說遊戲中既種種角色以影子出現,即係角色既一部分現世,認識既人要極多極熱門先會出現,而觀眾愈多,力量愈強。MCU中既雷神結合北歐神話中既真雷神,令到雷神之錘飛落東龍島,全世界都抆唔起時主角發現自己可以拎得起,但因為太淆底先唔拎,後來遇上其他受角色影子附身既人,魔戒,哈利波特,英雄聯盟,龍珠陸續現界,最後原來大魔王想許願機俾所有人用,所有人都心想事成,所有人夢想成真,結果搞到世界大亂之類…

都唔知自己寫左乜鳩

寫到後期都寫唔到落去,最後將個FILE改名做「狂想曲」後封印至今,但當成扭橋寫故既練習算係好玩。可以明顯睇到,信徒同受眾愈多會影響魔法威力呢個觀念繼承左落魔法師故到,神話正係俾世人認識,神明同傳奇先成立就係呢個故既殘渣。而呢個故令我認識到另一件事:規模太大反而難控制。

差唔多夠鐘,講下未來。

我寫故通常有目標。末日故我寫既係人,練習角色成長,人物描寫,唔同主線其實唔重要,我一直係度寫緊人,而魔法師故係練習建立特殊世界觀,令成個世界觀可以順利運作,咁2020點?

末日故前傳我預計3/4月左右就會連載完結,下一個故將會係原創故,而唔係任何作品既系列作品,而會轉轉新口味。末日故同魔法故都建立於巨大世界觀下,一個係末日倒數中既世界,一個係魔法師存在既世界,而新作將會完全排除任何特殊世界觀,只會有簡單背景設定,200字內寫完。

有個比喻好:史詩式故事寫得好難,食餐飯寫得好更加之難。2020既新作,我會放棄咁大規模既世界觀建造,而係想寫仔細一D,細膩一D,唔會要有末日倒數,唔會有魔法大戰,但保證都係心血之作。

至於兩大系列:末日系列同魔法系列已經有所定案,暫時唔會再開新系列,各自都係三部曲,但係末日系列我探討左少少可能性,前正後當然有,但係咪就咁完呢?我未必捨得,但係都要睇到時有冇靈感。

時間表
2020 春 末日前傳連載完畢
2020 夏 新作連載開始
2020 秋 新作連載完結
2020 冬 魔法師第二章
2021 未知 新作連載
2021 未知 末日後的那些人
2022 未知 新作連載
2022 未知 職業魔法師:轉世戰爭

嘩好撚大獲

睇到呢度,2020已經黎到,我決定連錯字都唔執直接車出街了,多謝大家2019既支持!希望大家睇得開心,如果令你有一點點啟發就係我既榮耀,亦係我作為講故佬既存在意義,多謝大家欣賞呢D曾經係我腦中既幻想,我係仲未放棄出書既Vantablack,2020還請大家多留言多推POST多正皮 

願正義必勝唔只係故事既老生常談
願人性光輝可以成為他日我地口中既往事
願自由永駐我城
願榮光歸於香港

2020,天祐我城。

多謝大家。

作者自High用FB: https://www.facebook.com/vantablackstory/
大家都係星之曙光
自己寫都好開心.
雖然死左2次機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞