【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》世界面臨終結,我們要奪取方舟

1001 回覆
57 Like 5 Dislike
唉聽日先出文
夜裡的大館據點,除了加強了的哨兵班外似乎大家都在自己喜歡的角落睡了。但是,楊芷欣與霍詠琳卻是醒著的少數之一。

「…所以我認為,呢一戰既關鍵,就係你既易哥哥辛苦收集返黎既情報。」楊芷欣道,「實在,好在有佢。」

「…係就好,咁佢既努力總算…總算…」說到最後,詠琳卻已然沉默。

「的確,詠琳,佢既然幫傑少手,即係佢都想跟住傑少行落去,依加佢已經做唔到,你想咁樣繼續頹落去,定係完成佢未完成既事?」

「…」

這樣說服人家加入與自己敵對的反方舟勢力真的好嗎?—假裝睡著的一號留心二人的對答。

「詠琳,人已經去左,但佢既遺志仲係度。」

「係,如果唔係咁,我已經跟埋佢去。」詠琳道,「我想有人帶住佢既遺志到末日為止。」

「咁你就更加…」

「但—亦只限於咁,阿Yan。」她看著楊芷欣道,「你放心,我唔會做咩傻事住,暫時。」

「…詠琳,只係生存,唔代表存在…」楊芷欣苦口婆心,「我真係好想你好似大家咁,享受到勝利既喜悅。」

詠琳看著下方零零星星還在喝酒唱歌的人們:「或者勝利係佢地既,但係對我黎講,代價實在太沉重。」

「…」

這樣子嗎?

周圍的勝利氣氛,更顯得詠琳的悲傷。

「對唔住,阿Yan,我攰啦,想訓先。」詠琳抑鬱的雙眼看著她眨動了兩下,「早抖。」

「…早抖啦。」

很無力。

被人稱之為天才少女的自己,也沒法解開她的心結嗎?

她走回室內,鑽進睡袋中閉眼睡去,只剩下楊芷欣一人在走廊上看著星空。在末日下,停罷的都市使熱島效應也停了下來,冷風穿過鋼鐵與玻璃,發出底沉的呼呼聲,楊芷欣向天嘆了一口氣,熱氣呼出凝固成白煙,又消散在末日下。末日下,似乎人人都有自己的想法,人人都對自己的存在意義有過深度不一的思考,人人都有著自己最後的主張與盤算。

怎樣才能使詠琳放下易哥哥的死?

怎樣才能解放赤柱監獄,救出悠悠?

怎樣才能找到天使,使哥哥能登上方舟?

問題沒完沒了,有時她有點羨慕大家在還有諸多難題未解的時候也能安穩入睡。

「Y小姐?」背後有人壓下聲線叫喚自己,她回身一看正是那個叫歐舜兒的男生。

「咩事?咁夜。」

「傑少叫我黎搵你,想你跟我過去。」

「…嗯,好。」

「咁我都去。」一號道。

「你唔係訓左?!」楊芷欣有點吃驚,剛剛算是少女心事台吧?!

「邊有騎士早訓過公主,你有咩事我點交差?」他道,「呀傑少唔介意下嘩?」

「呃,我諗佢唔會反對Y小姐既決定既。」

「你會比我去既可?」一號盛意拳拳。

「唉你真係好煩…」楊芷欣反反白眼,「行啦,唔好嘈到詠琳。」

一行三人隨即動身,出發直往許少傑所在的房間。

為甚麼這樣晚?一個問題激發了楊芷欣的推理:這樣晚的話根本不會開會,至少—作為軍師定位的她沒有收到這樣的集合指令。是秘密行動嗎?也不是,許少傑的心腹是大飛姐與爆爆哥,如果是晚上秘密行動的話即使不是傑少自己前來,也會由那二人來傳話,而不是歐舜兒。那麼的話—是突發情況。

「突發情況,」許少傑看到已經齊人,從扶手椅中站起來,「我地收到救求信號。」

房中已經集合了許少傑,大飛姐,爆爆哥與俱樂部小隊,他看看楊芷欣身後的一號也沒說甚麼,繼續說:「係我講之前,Y小姐你話你有既關鍵情報到底講得未?」

「未。未係時候。」楊芷欣道,「而且只能用係攻擊赤柱監獄上,你呢件事唔關事架啦。」

「…嘁,的確唔關。但係亦唔可以話唔關。」許少傑道,「我地係今日夜晚,收到有人黎通風報信,係來自自稱跑馬地騎士團既人。」

跑馬地騎士團—甚麼鬼爛名子。

「佢地有相熟既人係南區,自稱南區聯合,佢地有收到消息—有人係赤柱監獄逃獄成功。」

許少傑從跑馬地騎士團聽來,跑馬地騎士團從南區聯合聽來,南區聯合從「有人」收到消息。在互聯網停擺下,消息本來相當隔絕,想必在對岸的人還沒知道數碼港已不復存在—這樣的情況下,這種消息可信嗎?

楊芷欣如此評論,一號點點頭:「已經似乎唔太可能,赤柱監獄係全港最高設防監獄,逃獄?唔好玩啦。」

「的確,消息來源我自己都覺得唔太可信,但係萬一係真既呢?我地就錯過左一個咁既機會。所以,我想搵人去了解一下。」許少傑道,「確認到逃獄者既下落,我想佢加入我地,佢既陳述有說服性,佢亦都了解監獄。」

「嗯…」

「作為劫獄既第一步,唔係唔錯?」許少傑笑道。

「係就係唔錯既…咁邊個去?會唔會有危險?」大飛姐道,她只希望不是傑少。

「危險既話,依加咁樣既環境,其實做咩都會危險啦。」爆爆哥說,「反正我唔去,我好忙。」

「我知你忙,你專心搞好我叫你整既野先。」許少傑道。

「Ye~~s Sir~」

「舜兒,你想唔想去?」許少傑道,「你係數碼港成長左好多,我知道,你想唔想再進一步?」

「…」

「舜兒!」大飛姐叫聲在作夢的他,是因為太晚而太累,還是有心事?

「係!我,我呀,都可以呀。」沒有人知道他還在想著與家姐離開的事,事實上他才不想去,盡可能減少自己與反抗軍的瓜葛,最好連俱樂部小隊也能淡出便最好,但又有任務呢。

「咁天光後出發,目標係確認逃獄者既下落,最少要建立聯絡,最好當然係帶佢返黎,你使唔使搵多個人幫你?」

「其實——」

他還沒說完,錘妹便舉手道:「我。」

「你去?」

「嗯,如果逃獄者係女仔,我諗女仔同女仔講野會唔會好D,咁啫。」她解釋道。倒是纏綿的大舊與傻釘,看著她與舜兒,露出了似乎明白了甚麼的眼神。

「好,就你兩個。」

逃獄者嗎…楊芷欣思考著。

「咁,咁唔該晒你,錘妹。」舜兒點點頭。

「咪咁客氣啦,嘻嘻。」在會議的氛圍下,她似乎只對舜兒一人展露微笑。

「咁樣暫定就係咁樣,交俾你兩個。」
其實我覺得都ok嘅,
畢竟你而家一方面要講佢地兩個嘅事,
但同時又要營造世界觀,
係比較難兼顧嘅...

(唯獨是我個人覺得真係唔好提太多404嘅事,
因為咁個前傳就變得太依賴正傳,無咗獨立性...)
出發的日子是在末日下的某個早晨,歐舜兒收妥了無線電後便與前來送行的大飛姐和爆爆哥別過。錘妹背起背包,熟練地掛起大錘示意可以出發,她之前是跟家中的人做清拆工程,揮舞這大錘就如揮舞自己手臂一樣靈活。

「等人?」她看起來心情不錯。

歐貝兒沒來。

「嗯,無乜野,行啦。」

許少傑大館為中心,在不同的路口展開一道又一道防線,設下一個又一個哨站,錘妹與舜兒一直向前行,終於來到了最前的防線。

「我地首先係要去邊?」

「跑馬地呀,跑馬地騎士團梗係去跑馬地。」她點點地圖,「你熟唔熟個邊?」

「冇咩點去過。」他對賽馬沒甚麼興趣。

「咁———」

「細~佬~」眼前的同樣帶好了裝備的姐姐—歐貝兒。

「家姐?!你係度搞咩?」歐舜兒不相信自己看到的。

「等你呀,做咩咁遲?」歐貝兒倒是一臉理所當然的樣子。

「個無線電好難用…唔係啦,唔係呢個問題啦!你係度做咩?!」他指指歐貝兒身後的背包。

「佢就係你家姐?」

「呃…」

歐貝兒倒是自來熟的樣子,一把捉住錘妹的手握起來:「我叫歐貝兒,係佢家姐,你就係錘妹呀?」

「係…你可以咁叫我,你準備同我地一齊去?」

「唔!得!」歐舜兒看到那背包自然明白,連忙高聲反對!怎可以給她離開這相對安全的據點?!外面可是末日倒數,還是內戰爆發的邊緣!

「下?依加我係家姐定你係家姐呀歐舜兒!」貝兒把心一橫,「我係長輩Wor!」

「家…」他看到貝兒難得這樣堅持也為之錯愕,「家姐呀,做咩突然扭計啫?」

「我要去呀,你俾我跟埋你地去啦~」貝兒道。

「家姐你有病在身,去黎又…又…」說到最後,舜兒卻是把眼神挪開。

「你講啦?你講呀?你想講好耐架啦!」她嘟起嘴巴逼問。

你去了也是甚麼都做不到—舜兒自然不可說出口,怎能這樣說她?

「家姐呀,你去可能會死架,留係度啦,乖啦。」他苦口婆心地說。

「細佬呀,你去可能會死架,我一齊去啦,乖啦。」喜歡看書的貝兒連忙組成同樣結構的句子反擊。

「家姐咪玩啦好唔好!」他大吼發爛,「做咩啫依加!無啦啦做咩要跟埋我去啫!你又唔係唔知自己身體係點!」

「…」錘妹沒想到連反抗軍據點也還沒出,便面對著這場姊弟爭執。

「我梗知自己身體係點啦!你理得我啫!」

「貝…貝兒。」錘妹試探性的問道,「我知道你一直都身體弱,今次你突然想跟埋舜兒一齊去,係咪有咩原因?」

貝兒心中閃過那注射器與鎮靜口服液,與在末日法庭事件時自己在這邊乾等的焦急和不安。

還有,那個男人交給自己注射器時說的話:「既係未來只有絕望,點解唔去成為其他人既希望,成為佢地既英雄?如果連呢D風險都唔敢冒,算得上係咩英雄?」

可惡,被調查過了嗎。

「…無咩特別,只係作為家姐想照顧下自己細佬啫。」她移開眼神。

「你照顧我?你認真?」看不到的舜兒倒是一臉無奈。

「下?你個死仔,你知唔知你細個去廁所開大唔識用紙巾抹,邊個幫你?!」貝仔放出絕招。

「家姐?!」效果拔群。

「舜兒,如果你家姐咁堅持既由佢啦不如。」錘妹雖說本身也很想和舜兒獨處多一會兒,但是既然是舜兒的家人,她也產生了愛屋及烏的感覺。

「但係,佢身體好弱…」

「嗯,最多行慢D?反正應該都唔會戰鬥?」她注意到貝兒看雙眼在自己提及「戰鬥」二字時閃過了一絲異樣,但馬上說服自己只是自己想多了。

貝兒馬上發現錘妹站在自己的一邊,馬上附和:「係囉係囉!我都想出去嘛~」

「但…」

「細佬呀~」貝兒展露衷求的眼神。

"為甚麼憧憬英雄的姐姐會有這樣病弱的身體,懦弱的自己卻有這健全的體魄?"—歐舜兒不是沒有想過這問題,相反,他反而常因為這問題而覺得自有愧對歐貝兒。

「好啦好啦,跟埋去啦唉…」

「Yeah~」

那時歐貝兒給錘妹的印象是溫文,柔弱,如朝光下的花朵,帶點淘氣。

二人行變成了三人行,末日下的都市在前方,空蕩蕩的街道上只有雙眼空洞的人站著,坐著,或是—懸著。既沒有登上方舟的資格,也沒有對抗方舟政府的勇氣,萬一自己脫離了反抗軍,自己會否變成那樣子?歐舜兒竟然擔憂了起來。
呢個岩,404個邊只係放緊伏筆,點到即止
貝仔放出絕招

靈感黎打字太快
都唔知好定唔好,冇咩人睇我度橋可以仔細D
推下咁
爆文
屌腦閉塞
西面的跑馬地

佢地唔係係大館咩?
有文了
搞錯左方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞