澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
巴打你好,我係香港讀緊research master,係咪要澳洲既research master先另外有多5分加?
如果係澳洲讀phd會唔會機會更大?
投資8-30萬蚊就可以以專利技術移民台灣/馬拉/泰國/義大利/others
https://lihkg.com/thread/1562126/page/1
1 是的,必須澳洲既大學,另外對field都有要求;
2 是的。
我聽過朋友既朋友話,佢老闆 sponsor 咗佢,但移民局check 佢間childcare 所有野咁制~
好正常。
=
感謝巴打我嘅情況會係 申請時Sponsor同Applicant都喺香港做緊嘢 但將會喺澳洲供樓 (樓花 已落訂)

咁喺申請309 visa時 sponsor喺當地(澳洲)未有工作或者offer 會否影響審批?

如果係咁 有冇要求銀行戶口要有多少錢做擔保? 資金是否其中考慮因素?

另外如果批出309 有冇限幾時之內要過去住?

申請時漏文件/未夠文件會叫我補交? 而家時勢易唔易批 reject咗有冇上訴再申請?

唔該由我巴打
咁喺申請309 visa時 sponsor喺當地(澳洲)未有工作或者offer 會否影響審批?
唔會,無關係。

如果係咁 有冇要求銀行戶口要有多少錢做擔保? 資金是否其中考慮因素?
無關係。

另外如果批出309 有冇限幾時之內要過去住?
一般批出簽證後3-9個月之內要登陸一次,其他無所謂。

申請時漏文件/未夠文件會叫我補交?
會。

而家時勢易唔易批 reject咗有冇上訴再申請?
有足夠材料既話唔難。可以再申請,上訴未必可以要睇番申請人同擔保人係遞交時係澳洲境外定境內。
唔該晒由我巴打 咁我嚟緊就好plan好多
你好由我巴
我情況係:

我呀叔已經在悉尼住左60幾年同已經在那邊退休,我媽到近一年先搵返佢。到現在,我媽想我托我叔叔(已有老婆,一仔一女)在那邊幫我用親戚關係帶我移民澳洲,但澳洲政府有好4個計劃不知道用那個方法,同需要我叔叔用多少澳幣擔保我?

我仍然讀緊本地大學二年級 工程系 ,不知道會否加分?

麻煩你
你uncle對你既移民一D幫助都無。幾多錢咩親戚關係都無用。

你考慮下靠自己過黎讀個master黎技術移民仲實際D。
想問吓由巴熟唔熟476 Skilled Recognised Graduate Visa
係咪符合佢31歲, Washington Accord Engineering Degree recent graduate 2年內, Ielts全6,就可以申請到?
會唔會有其他審批要求或者難處?
巴打 如果我讀兩年adv diploma 用485留底做野
之後係咪都要用491黎攞PR
同埋485都只係比留18個月 到時有工請有冇得extend
之後係咪都要用491黎攞PR
應該係。

同埋485都只係比留18個月 到時有工請有冇得extend
睇下到時會否符合482僱主擔保簽證,唔符合既話就要續個學生簽證留低。
是的,符合以上條件就可以。

無咩隱藏野。
無,但係一定要有job offer。

你預最少個人都要有65-70分吧。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞