澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
唔好意思, 接番之前release letter 個問題:
其實我係想返番香港先, 下年先再讀, 我而家呢科未讀夠半年, 咁可唔可以唔要release letter, 直接quit, 返番香港先重新再報再申請student visa?
因為release letter 好似比較難攞
唔可以quit,一quit你既COE就會被取消。你個學生簽證都會很快被取消,visa cancellation會好麻煩同影響到之後既學生簽證申請,所以絕對唔建議。

你可以申請defer,咁樣COE就可以keep住,你又可以番香港。
巴打 如果行490要係偏遠地區留4年
可唔可以讀書係A省
做野係B省
州擔保係咪暫時得TAS 同NT
聽過compliance manager唔響個occupation list入面
由巴有無聽過做compliance可唔可以當internal auditor過assessment?
無聽過,可以一試。
唔係,州擔保既話全澳洲都有。
唔明你問咩?491本來就唔係for讀書?
巴打,做大專院校工,有親戚喺澳洲
邊個way最好?thanks🙏🏻
過黎讀書。
Sorry 係491至岩
491要留係偏遠地區四年
舉例
係咪姐係可以係tas讀一年書
再係NT做三年野就得
Technically係可以,反正留係偏遠地區就OK。(假設491既簽證條款不變)

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

多謝大家既踴躍報名,4場已經滿座左3場了 最後1場仲有少量名額,有興趣既話就記得盡快報名。
thank you 由我巴打, 我估唔到唔可以quit完再申請
咁我唯有讀埋呢個sem先
由巴你好
追咗一陣post終於睇到新post
整合咗自己少少問題想請教吓
希望巴打有時間嘅話可以望吓

Background:
啱啱畢業冇耐做咗一年嘢plan緊25-30歲最高分嘅時候移民,預計到時嘅分數:

30分 25-30歲
15分 香港Civil Eng Bachelor degree
10分 IELTS全7
5分 overseas engine exp 3年
60分 總計
打算行190做移民 (ANZSCO 233211)

經過少少research之後有少少疑問想請教由巴:

1. 我嘅Bachelor degree check咗係Washington Accord認可,應該可以直接完成skill assessment?

2. 承上,有skill assessment同skilled employment experience應該係分開兩件事。咁想問吓work exp係咪都要揾返Engineers Australia做,定係可以有個叫DIBP做都得?聽講EA會扣人一兩年exp(比較嚴格)

3. 如果要190是否只要多65分(60底分+5分洲擔保),就合資格了

4. 又承上,似乎點樣攞到state nomination係最critical嘅問題。但粗略睇過好似啲洲都會要求申請人係currently residing or working喺嗰度,巴打對於哩點有冇咩suggestions? 用whv過咗去先是否可行?

感謝 賜酒
1 是的;

2 EA可以做Skilled Employment黎比移民局(DIBP/DHA)意見你既工作經驗是否可以計分。EA唔會扣年數計工作經驗;

3 是的;

4 要睇番州既要求,唔係個個州都必須currently residing or working。WHV過黎先係OK。
加油。
60分比較難攞洲擔保
VIC 要最少5年經驗
唔該由巴先
我再study吓EA點寫

另外講緊whv再攞洲擔保
但難處係冇local experience都幾難wh搵到civil engineering嘅工
所以有考慮過用312211 Civil Engineering Draftperson嚟搞190
Draftperson應該會易啲喺wh同將來揾到工

先假設兩者work experience係通用嘅話
巴打知唔知個quota係咪會少過engineer?
相對分數要求又是否會高啲?

見到樓上巴打話其實洲擔保都有少少分數要求所以比較擔心 (thanks 3955巴打)
btw 3955 巴打熟悉澳洲做civil?
頭先quote錯sor9ly

唔該由巴先
我再study吓EA點寫

另外講緊whv再攞洲擔保
但難處係冇local experience都幾難wh搵到civil engineering嘅工
所以有考慮過用312211 Civil Engineering Draftperson嚟搞190
Draftperson應該會易啲喺wh同將來揾到工

先假設兩者work experience係通用嘅話
巴打知唔知個quota係咪會少過engineer?
相對分數要求又是否會高啲?

見到樓上巴打話其實洲擔保都有少少分數要求所以比較擔心 (thanks 3955巴打)
btw 3955 巴打熟悉澳洲做civil?
搵工唔清楚。

Draftperson都唔係每個州都擔保,所以都係要睇番491係咩情況。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞