澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
其實189同190有乜分別,
189個個都要85分+,
岩岩65,70分係咪可以省返啖氣
190需要額外申請一個州政府既擔保資格,州政府可以批擔保比你既申請既話就可以唔一定湊夠85+分都可以申請移民。
如果係為工作既話,childcare既性價比會高D。

仲有幾條問題可唔可以幫幫手

1)如果打算1,2年之後先黎Aus,好唔好呢家apply 左skill select先定過多幾個月先報

2)如果負碌3個月內抽中invitation有冇得拖住佢先?

3)如果中到invitation同grant左visa,通常要最遲幾個月內要做first entry. 如果澳洲未搵到offer有冇得唔過黎住 (skype或者就咁黎幾日做interview)

4)apply skill select 前要唔要考左ielts先,定等有invitation先再考都未遲
想請問你係考ccl果個 Cantonese 口譯嗎?預備左大概幾耐時間到?
本身英文水平係點樣呢 😿
我都好想試下考 感激
樓主你好 睇左好耐都有啲亂 想請教下
我宜家21歲 係香港讀緊degree 2020grad
最理想係咪係Adelaide讀B Nurs 2年
grad左拎到RN牌 就可以申請190拎PR?
麻煩哂
Bachelor of Nursing 要3年。

其他既可以咁講(假設4-5年後政策不大變)。
我CCL係考 Cantonese嘅,預備時間唔太多,大約都係一個月內。因為我本身係nurse,所以唔太洗温medical related words。我考個次相對簡單,用到嘅medical words唔多。

但我之後個次就發現,開始有啲諺語要翻譯。呢樣要特別留意下。otherwise 無乜太特別嘢要注意,係睇下啲medical words。同埋善用 correction and repeat function。

本身英文水平: PTE all 79
由我巴,最近話gold coast 同perth都列入偏遠地區,想問下如果喺呢兩度讀社工移民( visa 190/489),同舊幾個區會有分別嗎?例如州政府擔保名額會否少d或分高d? 唔該
之前Ielts大概幾分呢
專登飛去澳洲考好犀利啊 你做左護士幾耐?我都係岩岩畢業的rn😿
我ielts好耐以前考了,淨係考過一次,係2010嘅時候
好似係: 7, 7.5, 6, 7 overall 7
感覺好似無乜參考價值,不過直覺而家speaking 8應該ok。

為左想移民,要去考CCL都無計。不過其實都唔算太煩,順手book埋個trip 一齊搞會順路啲。

RN左四年啦我已經
I see thanks 🐶🐶 祝你移民順利希望我好快都可以
多謝你,都祝你成功
希望幫到你
Perth已經落實左 (https://www.financeminister.gov.au/media-release/2019/10/26/perth-increase-attractiveness-international-students)。

Gold Coast就仲未confirm。

配額分數要求就跟區域無咩直接關係既(就算有都唔會公佈),Perth即係西澳既好處係會有特定Grad Stream即係專門比當地畢業生優惠。
我有個朋友(不是我),早排犯咗事判咗少過三個月嘅刑罰,佢打算同佢伴侶(有澳洲身分)移民,應該係想用partner visa,想問有案底拎唔到無犯法紀錄係咪一定移唔到民?唔該
咁巴打覺得喺西澳定南澳讀社工移民機會大啲呀?南澳近年好多人去咁,好驚難爭
由我巴
小弟下年1月去BondU讀Construction Master
原定計劃行189,請教一下Gold Coast轉regional 後是否好消息

1. 畢業後係咪多5分另grad visa變左2+1?
2. 相比189,Gold Coast grad 行491係咪有利得多?
3. 我上seek睇過Quantity Surveyor喺Gold Coast工作機會唔多,State nomination 15分係咪唔樂觀?
4. 想問下畢業後去Adelaide 做野攞SA state nomination得唔得?上seek睇都有相當工作機會
5. 最後想問491 family sponsor 親戚有冇可能搬屋做sponsor?

Sorry 好多問題,Thank you so much 感激由我巴
1 是的;
2 應該會,具體要睇番下個月QLD/GC既州擔保要求;
3 咁去其他QLD地區應該都OK掛?
4 可以。
5 親戚要最少係designated area住夠2年先可以擔保。
依家WA劃為偏遠地區後,係我眼中Perth同Adelaide都差唔多。

工作機會唔清楚。
無坐過超過1年監都OK,記得係申請表上declare就得。
樓主,聽聞11月會改政策,知唔知對457 會唔會有變化?

西澳珀斯會再成為偏遠地區
Thank you
唔該晒由我巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞