澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
唔好客氣
你成功係因為自己嘅努力同付出。
加油!祝你移民路上一路順風!

神回
由我巴
想問下
ACT matrix score個到,partner tertiary education 有5分,咁submit matrix score個陣洗唔洗做左vetassess先?
定係佢出nomination之後先做?
Matrix無記錯既話係只係睇education,唔係partned skilled,所以唔使做VETASSESS。

但係如果你想claim partner skilled points係EOI上面既話就要做VETASSESS skills assessment。
謝由我巴
咁education方面,洗唔洗做qualification assessment?
唔使。
由我巴如果Tasmania讀2年Master of Social Work 再489技術移民行唔行得通?
由我巴如果Tasmania讀2年Master of Social Work 再489491技術移民行唔行得通?

可行的。
Thx由我巴想問埋係咪要total夾埋5年至拎到pr?
對的。
又係我 又想請教下
已有TSS 482 Medium term 在手(我喺secondary applicant,伴侶做緊civil,佢努力緊189/190)
我下年會正式搬去Mel,但諗緊
讀Cert III Childcare
定Master in Teaching / Social Work 好
本身喺香港有BEd in Early Childhood Education
IELTS應該12月考,唔知考academic / general 邊個會好啲
感謝
如果有PhD 學位
會加幾多分到
本身讀chemical science
Researcher 係Au需求大唔大
PhD係qualification +20分。Research既話唔清楚。
你想讀呢d既目的係咩?你都有482 MLTSSL轉PR唔難。加分既話就SW>Teaching>>>>Childcare.

如果你指搵工既話,Childcare同Teacher都會比SW好。
我唔係main applicant,我相信我都未必幫到另一半加分,我應該過唔到skill assessment
讀嘅目的係想get ready 喺呢搵錢&生活
pr 主要會靠伴侶一年後夠分搞189/190,如果到時仲ok...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞