澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
請問係咪行491既話唔洗同人比高分,只要夠分就可以申請擔保,再先到先得咁樣等收invitation ?
是的。
請問 NSW 190 係咪交完 EoI 190 indicate NSW 就無其他野要交 ?

我見 NSW 官網係咁寫

想問由我巴邊到有睇 VIC 190派成點?
我上網淨係見489&189嘅派彩(近兩個月係得100…)
我而家係75+5,有無機會排到呢?
不過11月中改制後,我partner淨係contribute到5分 (ielts)。所以都擔心11月後反而會跌左個priority

BTW, 由我爸有無收到風11月後190 quota會剩幾多?
由我巴 急!
之前你叫我搵過有間係Brisbane 既Australian Institute of business and technology 讀冷氣或者電既advanced diploma
到我比左錢先發覺好似係伏黎
有讀護士學生唔受政府認可
間學生其實超細 但有勁多學生
依家比左筆deposit可退 但要蝕三千蚊港紙比佢
想問你識唔識係呢間讀過

依家我搵埋墨爾本RMIT有個讀兩年既advanced diploma in mechanical engineering 諗起讀完搵mechanical draftman既工作唔知可唔可行
唔該樓主 搞緊485 已經lodged.....

我係未齊document咋

我點樣可以要求澳洲出良民證request letter 同 代scan fingerprint呀

我要交香港無犯罪記錄
咁我首先要有request letter
Application received成個月都無聲氣

打去佢個hotline無人聽 跟本都唔知點request 佢封request letter

香港警察 就話Fingerprint scan 可以授權澳洲部門收集 但係local Visa Citizenship Offices 只接待有invitation嘅人

都係果句 熱線無人接我都無計
又無email

點樣可以搵到人處理
485點解要香港無犯罪記錄?

Anyway總之移民局覺得需要既話會主動出信比你去搞,唔使自己request。
唔識。

有讀護士學生唔受政府認可
係點唔認可法先?有無fc有無original source?

依家我搵埋墨爾本RMIT有個讀兩年既advanced diploma in mechanical engineering 諗起讀完搵mechanical draftman既工作唔知可唔可行
Mechanical Draftperson好難搞移民架,考慮下其他吧。
無得睇detail。最多只能係移民局網站見到VIC自2019年7月起比左152個190擔保,但係分數唔透明。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skillselect/invitation-rounds
係啊,交左EOI後要等NSW邀請先可以正式遞交州擔保申請。
咁點推論到RN 70-75要分?
係咪同行間收風先知?但而家清到幾時嘅申請係咪都唔知?
sorry呀由我巴上次移民talk黎唔到放左飛機幾時再有下一次
我就係睇過以下新聞睇到有啲驚...

https://www.sbs.com.au/language/english/international-students-face-uncertainty-after-regulator-cancels-aibt-s-registration

其實依家仲有咩工係缺 我見電工係缺但係foreigner 好難register....
想讀冷氣cert III cert iv 又得aibt呢間謀人寺有得讀...

RMIT岩岩reject左我 話我over qualify....😭😭
冇澳洲學歷。。得香港金融工作經驗,可以點搞。。。
由我巴...岩先search到south Queensland 有個農業既graduate diploma 如果畢左業之後搵agricultural consultant 可唔可行
由我巴, 有冇telegram想問下野呀
1. Age 30, 已婚,有一小朋友 3 歲
2. Degree Holder, Bsc(Hons) Business Study (Marketing)
3. Working experience: Financial Advisor
More than 8 years of Banking or Financial Working Experience
4. 專業資格: Financial Risk Manager by GARP. Hong Kong Securities License, Hong Kong Insurance License

有冇機會走到
佢話任何國家住超過指定時間就需要一份⋯
如果依家讀electrical engineering 既master仲可唔可行...
Electrical engineer 分數要求高嗎
去SA/Tas讀個engine就可以當當地畢業生就唔使咁高分都攞到州擔保黎移民。
應該唔使做,就算要你依家都做唔到,所以唔使擔心咁多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞