澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
我係佢官網睇189要等18個至33個月不等 其實係咪真係咁耐㗎?
唔係,最多等12個月only。

491嘅話你估計要用幾耐時間先拎到provisional visa?
從遞交州擔保申請到攞到簽證要大概12-18個月。

Regional cities你有無介紹?物價指數唔會太高,交通設施治安正常,最重要係internet夠快
你既出發點應該係邊個地區可以擔保你,而唔係你cherry-pick。Internet就全澳洲都比香港慢。
首先想感謝你不厭其煩地回覆我地既問題 T.T 唔好意思, 知道自己好多問題 ><

我一直都卡住係讀一年書申請TAS 491同讀二年書申請TAS 190之間, 所以想問清清楚D先做決定...

1. 你建議讀2年master, 主因係190 可以一步PR?
2. 眼見移民政策不斷收緊, 真係擔心2年後190/491要求會變, 如果到時190/491唔批, 可以有乜後路?
3. 相反, 如果我讀一年既graduation diploma, 如果有咩政策變動令我入唔到491, 都可以接住讀埋個master? 係咪學校收就可以再申請extend 個學生簽?

感謝你!
由巴
如果想移民但又唔想讀書,係澳洲又有親戚係果邊
如果行搵工果邊既方向有無可能?

可唔可以拎WH visa 過左去先,再試下搵工睇下有無人擔保?

我睇好多482 同494 都話要相關工作經驗, 如果唔夠係唔係好難做?
我巴,想問下,Electronic Engineer 申請189 同190 係唔係收分高左好多?要去到80 分先有機會?
189,是的。

190,depending on nominating State, but mostly likely yes.
Technically possible,但係實際上你會發現 1 你只係WHV無人願意請你長工;2 僱主唔係個個都可以做到擔保;3 唔係個個job/occupation可以搞到PR。
1 其中一個原因,另一個原因係可以攞到畢業生簽證,2年過渡期好重要。
2 呢個擔心太 unrealistic。如如如如如果真係萬一發生,只能考慮經再讀個master/畢業生簽證之後走僱主擔保。不過again我覺得可能性十分低。澳洲係一個咁依賴education export同移民既國家,2年內大變搞到大部分留學生移唔到民既機會率好低,當然啦如果你唔願意留係偏遠地區咁我都無辦法。
3 是的。
有幾多問題想再問多d
1. WH visa 好似最多唔可以做同一僱主多過半年?如果係咁,係要半年轉一次僱主定係點?

2. 如果係WH visa 搵到僱主可以擔保,咁應該拎咩visa 留係到做野? 因為我見482 又話要有兩年經驗又要個僱主有ads 証明澳洲請唔到人先可以擔保人做,我想問係唔係真?

3. 係唔係on Long term/mid term list 就可以攪到pr? 同埋由WH visa 到攪到pr 你估最少要幾耐?
d policy 睇極都唔太明

我知我好多野問,麻煩曬由巴
thanl thank you
1 轉僱主。

2 除左482無其他。真。

3 是的。假設你夠資格一黎就搞到僱主擔保既482簽證,最少4-5年 (手續前後最少1-2年,持482簽證要做滿3年先可以轉PR。
歡迎大家黎我既facebook page:
https://www.facebook.com/AWVisa
我本身 Mech Eng 底, 如果我報Master of Information & Communication Technology, GTE會唔會好難批?
可以過。
你又唔係係澳洲讀過書或者做個野,點樣夠料直接搵澳洲既工呢?
Queensland 昆士蘭既190/491州擔保開放申請啦,仲可以接受海外人士申請,快D睇下你既職位是否係Offshore Occupation List上同埋是否符合Other Requirements。

https://www.facebook.com/AWVisa/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞