澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
巴打 點睇遲兩個月推既491
有親戚住Mel 幫唔幫到手?
點睇遲兩個月推既491
雖然quota多左,但係感覺上會似以前489 - 都係要搶位。

有親戚住Mel 幫唔幫到手?
Nope。
想問190 VIC 個2年可唔可以去melbourne?
巴打 如果我份工嗰code221211
淨係合資格TSS short term 兩年
咁係咪無辦法轉去PR (睇過TSS mid 同ENS 186 都無 )
有咩辦法做PR
由我巴 想問下你

我老婆考咗兩次OET
Combine 先有 full B
之前你講過 OET 可以 combine 計 proficient eng

依家我做 main applicant 190
想拎佢嗰 5 分 spouse
想問 skill select 點樣填 ?
我只係見到有位填一次 exam date
Occupational therapy
Vic 190 唔係要 10 年工作經驗咩 ?
當interstate graduate就唔使睇 Visa Nomination Occupation List for Victoria,跟番graduate個list同埋interstate要求就得。
填最近一次就得,移民官會睇番份result statement自己combine番。
咁 d grade 我自行 combine ?
是的。

221211最多只可以係Tas讀完書作為當地畢業生黎申請州擔保攞PR。
190 VIC除左Melbourne都唔可以去其他地方啦。
由我巴你好岩岩開始研究各款visa想請

如果做開會計(bachelor 都係accounting),就算考埋ielts都係得60分,要走190州擔保係咪一定要去讀2年master ? (189應該好難夠分)

如果係,考慮到報master 易唔易入/讀完搵工/ 由申請到讀完移民政策會唔會改呢幾方面,有冇話NT, SA定TAS邊個會比較易同穩陣

最後就係請問本身bachelor 讀會計再去讀個master of accounting 會唔會比個邊質疑intention 係為左移民? 如果讀其他科例如IT or social work (Adelaide個間好似冇本科要求) 轉行會唔會更好?

thanks!
1 Pretty much yes.

2 以政策穩定度黎睇,Tas > NT > SA.

3 Accounting background應該無得讀番accounting。可以讀番相關既例如MBA黎滿足equivalent qualification & GTE要求。
多謝曬

2. 個度, TAS 同NT比係穩定好多定差唔多?
差唔多,但係據聞Tas既居住環境比NT好好多。
由我巴

唔知你記得我否
之前揾左你好多次問香港RN nec 189/190問題

多得你咁不厭其煩去解答我嘅問題
我先下定決心去拼盡考好英文

最近終於成功,剛updated EOI
係PTE 79+ 同CCL嘅加分之下
分數終於去到 75(189), 80(190)

想特登上黎多謝你拯救左我呢啲想離開香港呢個on9政權嘅人

感激萬分!!

不過,主菜都係想問下近來RN 189/190 quota派成點?(暫時報左VIC, NSW 190同189)

再謝由我巴!
好勁啊可以係香港考到PTE 79 + NAATI !

最近一次189 RN收緊85分(派得100個名額...),VIC同NSW收唔到咩風但係預估都係要緊最少75甚至80+5。

如果你願意又想快D既話,可以考慮下NT既190。
想問下NATTI 個流程大概係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞