澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
我估要最少65-70分,同埋最好有個OT既job offer。

VIC local grad唔需要工作經驗,registration同4個7就係VIC既要求。
中最少5個points或者75%,每個評估機構都有D唔一樣。
想問如果30歲讀master報gte係咪會有麻煩?
Not necessarily,要睇番你既背景。30歲讀master都唔係好老。
最近睇到home affairs個網話如果之前有過澳洲籍可以resume返個citizenship.我之前係因為攞左第二個國藉而被放棄澳洲籍,如果我係呢個情況下係咪可以申請返resume 個citizenship? 同埋申請程序係咪佢講咁易?同埋成功機會大唔大?

link: https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/become-citizen-again#Eligibility
我無做過resume citizenship,我只係做過renounce citizenship當時都幾麻煩。

你可以試下,但係要有心理準備唔會咁容易(講緊攞番國籍呢種咁重要既identity),
如果直接走491既 eligible relative sponsorship stream既話,依家講緊100分。

Canberra既州擔保Matrix加分入面都有relative加分一項,如果你其他items都加分湊夠120左右既話,咁對於你個人既EOI有80分都可以。
唔該樓主
好奇想問你之前做過renounce citizenship 嘅case嘅複習情形係點?
樓主想問下Engineer Australia skill assessment計工作經驗係由份工既第一個working day計起定係由degree畢業證書既issue date計起?
是咁的我份工16年7月開始做到19年8月,3年多一個月工作經驗,之後直到而家冇做野
degree畢業證書就11月發出
啱啱聽聞有人做過ea skill assessment話佢工作經驗由cert既issue date計起,扣咗佢工作經驗
如果係真係既話咁我咪變咗唔夠3年
冇得claim 5分同唔知過唔過到skill assessment
如果讀automotive 既Diploma 之後grad 左係咪可以 apply 491 visa ?
Grad左後要full-time工作1年先攞到職業評估黎申請491簽證。另外當然仲要最少IELTS 4個6。
計幾時 ‘complete’ 你個degree,completion之後開始計。一般應該係7月左右complete,然後過幾個月攞到grad certificate?

Anyway你咁既情況肯定要做一次評估,做左出黎睇個結果就知道了。
我上次做既renounce因為移民局問點解要放棄澳洲國籍同埋書面證明,咁有d書面證明唔係咁容易攞到,所以搞左好耐。
巴打 宜架讀緊會計PY 打算之後去WA攞491應該點plan? 但WA好似未出491 details?如果WA難 有冇其他建議去邊個州 thanks
你依家係邊?點解想去WA?

你係咩情況?i.e. age/qualification/English etc.
宜架悉尼讀會計PY 澳洲Bachelor grad 24歲 ielts全6 純粹唔夠分190所以想走去偏遠地區 以前去過perth幾鐘意所以有咁既諗法 thanks
>計幾時 ‘complete’ 你個degree,completion之後開始計。一般應該係7月左右complete,然後過幾個月攞到grad certificate?

係呀,我6月讀完考晒試派晒grade
7月開始返工
11月先畢業禮派cert
咁你份transcript應該都係寫6月結束,咁即係7月就可以開始計工作經驗。
咁你應該要係Tas/NSW regional/NT搵份工。

WA除非係當地畢業生如果唔係唔擔保accountant。
我份transcrpit只係寫我最後既semester係2015-16 Spring Term, 冇講明係16年6月
transcrpit既issue day都係16年11月

仲有聽嗰個被扣經驗既ching講EA唔受transcrpit date只受certificate date
無知一問 會計491唔洗4個7過職業評估?
Thanks 巴打
咁係咪姐係我at least 1+3年先有機會申請到pr?
咁如果我去wa讀tafe或master得唔得?thanks
讀個on WA grad list既master可以,但係你應該已經用左唯一一次485簽證機會。之後要點plan要好好考慮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞