澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
南澳既州政府擔保要求更新政策出台了。簡單summary可以上我個Facebook Page睇下。

https://www.facebook.com/AWVisa
如果南澳讀Master of Social Work 係unisa 或 Flinders U 畢業出嚟分別大唔大?
Don't think there'll be a huge difference.
巴打你好
我本身係engineering bachelor in manufacturing engineering(WA)
但我而家係做緊construction嘅野
同我Bachelor冇關
我係香港讀緊個civil master
請問我行邊條route申請好啲?

我係咪應該先寫CDR
再上EOI?
請指教
做左幾多年?如果你要claim工作經驗就要寫。
已經做左7年野,係咪應該寫左先
因為我bachelor 同做野industry冇關
想了解下點入手預備
https://www.engineersaustralia.org.au/sites/default/files/MSA%20Booklet%20October%202019_0.pdf

Section C 開始。

我唔係Engineer亦未寫過CDR所以只能靠你自己寫。出面話可以幫你寫既都唔好信。
以前攞489之後要去其他偏遠地區工作黎轉PR,本身係無任何paperwork或者application要做既。因為轉PR係直接同聯邦政府移民局申請,唔需要再經一次州政府既審核,而移民局又唔理申請人之前係邊度擔保,所以結論就係無所謂。

但係491轉PR既申請政策其實仲未完全落實(連491都未有人攞到啊),所以之後會係同以前一樣,定係會有改變,就仲未知道。

我個人係認為如果真係要轉州既話,係應該需要辦一個手續去證明自己已經盡力搵工但係實在搵唔到。

我係你就搞左SA先,黎左先算。
hi由我兄,我又上黎問嘢啦,謝謝你之前嘅答覆~我下年2月去adelaide讀occupational therapy master

但見最近SA更新 “occupational therapist” nomination位變到low availability..... touch wood到我grad時(2021年尾)最差情況係變成special conditions apply甚至唔再擔保呢個識業....,assume我畢業後都搵到OT工作,1)但我到時移民條路可以點行?因為驚有好大變動或要consider其他偏遠地區?

同埋更新後2)Graduate 要 work experience 6個月先可以申請PR,我諗呢個位都冇得避?

另外,想同男朋友一齊申請PR:
佢背景:佢美國讀EE,個degree都喺Washington accord list上,但之後返左香港工作係medical sales not relate to EE,不過我會加佢入我PR申請。而我讀書嗰陣,佢會留喺香港做住嘢先

問題:3)佢有冇話最好幾時要過黎澳洲join返我,同埋佢有冇咩要準備定?我見491 main applicant要住3年,咁partner係咪都一齊要?因為一直睇都係關於main applicant嘅嘢,唔知partner有冇咩要搞

4)如果都打算結婚,係咪最好喺apply state nomination / PR前搞掂佢?

謝謝由我兄~
由我爸
請問491 family sponsor
1. 親戚住regional,但工作非regional,距離幾15mins 車程,是否eligible to be sponsor?
2. 親戚住regional ,但已退休冇工作證明,是否eligible to be sponsor?
Thanks
住就得,唔睇工作。
1 當地畢業生如果職業係Special Conditions,都會有waiver可以access。
https://www.migration.sa.gov.au/International-graduates/international-graduate-occupation-and-waiver-requirements

2 是的,避唔到。

3A 無話,你地分開兩地既話,就要結婚先可以你帶上佢申請簽證。
3B 唔一定要一齊住係regional。

4 是的,咁佢就要過評估同英文幫你加10分。
老老實實,我對於呢個53900標準係有保留既,seek上面既salary guide係反映係本地經驗上,換句話說overseas experience我覺得會被discount好多。

所以我會建議大家要有心理準備頭一兩年要weekend做多份part-time幫補下。
好奇問一句 租金收入計唔計入呢53900入面?
唔知道,要睇番到時191簽證既法例會係點樣寫。

(無錯,移民局仲未確定491/491轉PR既具體政策,至少仲未寫好法例)
唔該晒
咁考OET 再試搞190
但190以你地行內私家料 其實190收到幾多分
申請189去到85分其實唔易
想請問一下假設僱主肯sponsor你拎PR會有咩手續/程序或者步驟要搞?
咁partner(未結婚)又會唔會因為我拎到sponsorship而都會有PR? 定一定要結婚先得?
萬分感謝!
僱主要申請佢地既擔保提名資格,要都通過你先可以有機會批簽證。

Partner要一齊攞簽證既話,一係結婚,一係同居1年。
是的。
每個州都唔一樣,你預最少75分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞