澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
係單身 就係怕移民局又hold quota
想問下SA 190 畢業生工作六個月需要係相關工作嗎?定任何工作都可以?
要同提名職位相關。
尋晚189 invitation所有occupations收最低95分。
好失望 定係今次係暫時性升分?
尋晚好似派左好少quota
我覺得就好似inflation咁,成個standard往上加10分,所以應該最多只會回落5分。
即係冷門由95分回落到90分?
樂觀咁睇既話,有可能。
QLD 491 小企業通道於尋日開放,不過就咁睇個要求就應該只係for特定人群。

有興趣可以去我Facebook Page睇下: www.facebook.com/AWVisa
由我巴你好啊 依家係QLD讀緊Physio. 仲有一年先畢業 到時想申請190 既話,NSW 定 VIC 邊個會比較有機?(會aim 畢業前拎all band 8+ naati)
而果時190會唔會好難收到invitation , 要去rural 搵job offer 申請491算?
NSW 190預料要個人坐底80-85分,VIC 190就要job offer/搬過黎+個人坐底70-75分。
唔該晒由我巴
唔好意思想問多條問題,個人坐底係未包括左單身果10分,但就唔包state nomination 果5分?
是的。
感謝
想搵啲大少少城市,依家諗緊Adelaide,嗰邊好唔好住?
如果7月開真係撞正加拿大QIIP,好似又係7月開。
如果你想避開大陸人既話,其實每個城市都有多大陸人同埋小大陸人既區既。

我未住過Adelaide所以唔清楚,講格局幾個capital應該Syd > Melb > Brisbane > Adelaide = Perth = Canberra = Darwin > Hobart。
其實skill assessment個評核準則同方式係點...?見到有部分occupation似中又未必中咁
巴打我宜家係VIC讀個Occupational therapy bachelor 下年Final Year 想問如果打算畢業後apply VIC 190 for victoria graduates 既話需要個人坐底有幾多分?

同埋會唔會話需要有半年至一年工作經驗先可以申請?
想問巴打我同女友黎緊依年會去SA,我會報讀Tafe而我女友應該會apply 讀teaching。其實佢條路知點行
但想問下我讀書tafe 會唔會好難有job offer
都係戈句,搵工唔清楚。

況且我連你TAFE讀咩都唔清楚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞