澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
只要證明當placement時仲有係regional有residence就可以計入regional study。
My TG: will1878.
一日一推。
thanks, added
IT9 skill assessment 點做?
如果唔做assessment ,直接報得唔得?
報咩?
唔好意思 又有嘢想問
16/11 change 之後如果分數有得加
應該update 現有 eoi 定係 submit 個新
因為update 嘅話 date of effect 又褪遲
要睇番邊個item有變化,有D唔使自己update都可以(例如partner skilled points 從 5 -> 10分)。
想問IELTS係要考Academic定General?
借呢個reply一問
Nursing fresh graduate 無工作經驗都可以去澳洲穩住工先咩?😯 唔係應該要最少有3個月工作經驗 先整到Willis assessment 咩?
Skills *
係以前讀書間uni 變左regional
似乎要自己update
入個新eoi 算
thanks for your help
我見16/11 出左Skilled Work Regional 491 同埋Skilled Employer Sponsored Regional visa 494

想請問由我巴 我呢啲係政府做contract既文職仔 有冇可能through 佢491/494 去果邊做野 同埋之後拎PR

利申:廿中, shitty社科 grad, 幾年政府文職經驗
哦,如果係Regional Study既話係要自己update番,因為system pickup唔到呢個變化。

唔使入新EOI啊,update就可以,其實都一樣。
文職既話就咁睇你既工作經驗同學歷係無一個occupation可以做到491或者494。

所以建議過黎讀個master洗底。
好問題,我岩岩都研究左一下。

RN要移民除左skills assessment (ANMAC) 仲要Registration(AHPRA下面既NMBA)。

職業評估既話,如果係non-Australia/NZ qualification既話要過skills assessment一般都要3個月工作經驗。所以你係岩既。

但係Registration既話,香港既nursing degree一般都可以直接攞黎係澳洲註冊 (https://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/registration-and-endorsement/international/accreditation-requirements-of-the-qualification-assessment-model.aspx),換句話說即係某程度上都當係澳洲既freshgrad咁係澳洲搵工 - 當然要係攞到澳洲註冊之後。

咁可以先AHPRA註冊左先,然後黎澳洲搵工,做3個月RN工作後再申請skills assessment,係probable既。
你好啊 想問下我今個月畢業 依家做緊份part time 佢想轉我full time. 我student visa仲有成年先到期,我知school holiday可以返足40hrs/week.當12月係completion date,我係咪可以5月先申請485(6個月內),而依家可以一直拎住student visa做full time?

定係只可以拎student visa做full time直到下個sem開sem前(雖然我唔開sem)?

thanks!
讀完畢業就可以一直做full-time。

不過唔建議拖到岩岩6個月先遞交485。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞