澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
2年嘅意思 系指將淨低個1.5年extant 為2年個人留系個到就可以?(課程註冊為3年)-credit transfer

感謝你嘅回覆🙇🏾‍♀️
出左緊急法後開始心灰,開始努力睇點幫女朋友移民,有幾個問題想問下。

背景
本人揸澳洲passport,有個女朋友,未婚,未defacto。想行partner visa 條路,真係搞既話一定會結。

問題
1. 我見依家好似就算prosperity marriage個9個月temp. visa都要先有partner sponsorship,想問到底點先可以eligible?我係香港番工,澳洲無收入,咁我做唔做到個sponsor?
2. 如果我唔係sponsor,咁有冇其他方法去滿足個sponsorship requirement?定其實唔需要?我見佢係 17/4/2019既新例,唔太多資料搵到
3. De facto 係咪要最少一年先count?咁個prosperity marriage 得9個月,咁係咪會申請唔到partner visa?

最睇唔透都係關於partner sponsorship個part,希望可以講多小小關於呢part
有冇話要幾多GPA
分數又有冇最低?
噢 但佢EOI要唔要只少有65分先得架?thanks!
巴打介唔介意講下有冇其他更好選擇

知道你唔可以比移民意見, 但有冇咩keyword 可以比我自己搵資料
我係註冊代理可以比移民意見啊.... 係咪頭post寫得唔好誤會左?

讀degree/master會比讀diploma會易d移民。Diploma既話要畢業生簽證只有年半,兼且需要最少fulltime工作一年先可以攞到skills assessment黎移民。
你地係一個申請一個eoi,所以佢唔使自己一個eoi。
唔使gpa(唔需要係high performance)。

應該自己淨分60-70都OK。
配偶擔保一d都唔複雜。

1 無收入要求。

2 新政策下你無犯罪紀錄就OK。

3 是的。Prospective visa唔係俾你地草一年同居,係俾你地去澳洲結婚架。

你地直接係香港結婚然後辦309簽證啦。
唔係好明你既意思,總之建議去tas讀2年黎申請190啦。
RN維州190個人分最少要70-75分。
感謝由我爸

即係300 或者309入面所謂既 sponsor two years 就只係我需要無犯罪個D,而唔係我需要去助養我partner?

當我結完婚但去到澳洲申請partner visa個陣一路失業,係咪都無問題??

間唔中就會見到有D關於同收入有關既requirement,想問清楚小小

希望由我爸唔好介意我煩
有冇其他州容易D?
講少少背景,係Melbourne讀左Accounting bachelor,同finance master. 25-30歲,而家返左香港做左野兩年,無會計牌.
有呀哥係melb 拎左pr.

想問下有咩方法可以移到過去? 新既家屬擔保 491 係咪已經行唔到會計如果我想留vic?
多謝巴打解答

但有少少唔明, 我WHV 後轉 學生簽 係要用佢個 Temporary Graduate visa (485) 個2年時間內搵到份工做夠1年就可以轉pr (191)? 每份工做半年/兩份part time又可唔可以

定我其實WHV 轉485 再轉191 會好d?

唔好意思, 問得太多
但有少少唔明, 我WHV 後轉 學生簽 係要用佢個 Temporary Graduate visa (485) 個2年時間內搵到份工做夠1年就可以轉pr (191)? 每份工做半年/兩份part time又可唔可以

WHV -> Student Visa -> 485。嚴格要求係要有最少1年內累積1725小時工作,咁你自己計番啦。
491親屬擔保應該唔會比位比Accountant架啦。

去Tas讀多個MBA吧。
有RN 5年工作經驗既話可以考慮SA。
唔需要 “助養”, sponsorship呢度唔係咁既意思。

無野做都可以sponsor。
請教樓主
CPA
IELTS 6.5
有70分
想申請189 visa係咪好難?仲有冇其他途徑技術移民?
想問下用last relative family visa大約要幾耐先grant到pr?
thank you very much
希望成功
為左小朋友
For the next generation
幾十年。
189會計最少95分。

考慮下過黎讀個master,然後作為當地畢業生黎搞州擔保技術移民,咁就唔使咁高分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞