澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
唔該你 其實因為我依家唔知應該繼續做呢份工用黎移民定搵返valuer/land economist去移民
依家份工我諗係可以用ICT account manager/ICT business development manager/ICT sales representative

用VIC 491 跟住因為讀書係property not related 所以就要做三年野跟住去搵regional job offer
咁我就諗緊2年485跟住我依家老細話咗可以幫我 咁就再Short term 482 咁就會夠working experience再apply 491

如果唔係就死死地繼續搵valuer/land economist工,做一年野就可以skill assessment. 但我189又深感自己可能唔夠分,基於覺得其他state唔會有呢啲工,190就NSW/SA/ACT係唔係?但我都係驚自己唔夠分同埋真心搵工有啲難,之前搵極都搵唔到一係就要PR一係就要experience, or其實我如果拎咗485會好搵啲?

我age +30
7777+10
master+15
Aus study +5
會考CCL/NATTI +5

如果做多一年野先apply +5
491+15/190+5
我有男朋友但佢幫唔到我加分 係咪如果想副申請人加佢就無得加分,但如果我話自己single +10, 真係得咗啦先partner visa都得 (但我相信會耐好多right?)

我應該點算唉
我都想請教下:

自己background:
喺Melbourne 讀左IT 嘅bachelor, 之後返香港做咗8年同ICT 相關嘅工作,IELTS 未考, 加埋晒所有野嘅話應該岩岩65分。

係咁嘅話, 我係咪只有走州擔保果條路,都係交個EOI,之後申請subclass 491, 住同要工作夠3年?

如果親屬擔保嘅話表親係咪做唔到擔保?
由我爸想請教下, 我既background係咁:
- under 32 yr old
- Mechanical Engineering Degree
- 3 years experience (EA Approved)
- 己有EA Skill Assessment
- IELTS 4 個7
- 太太 accountant, IELTS 4個6, 無skill assessment

目標都係移民TASMANIA, 189 自問唔夠分, 本身一直等491, 點知TAS 491 mech eng 好似要5 year exp + RPE, 即係又FULFIL 唔到.....

想問:
1. 過TAS 讀一年書申請491 可行?
2. 過TAS 讀二年書申請190 可行?
3. 如果去Tasmania, 讀咩科移民機會大D?

感激!!
1 可行;
2 可行;
以上都係將自己從Overseas Applicant category轉為Tasmania Graduate category,咁就唔使fulfill工作經驗同chartered要求。
3 你有skills assessment既話,就讀咩都無所謂,解釋到GTE攞到學生簽證就得(例如engine related/MBA之類)。
具體係IT邊方面?話唔定190都會有機會既。491既程序係ok既。

表親即係咩?Cousin?住係澳洲邊度?
個問題係你想用VIC 491都好,你都要pass skills assessment。但係你既學歷同ICT唔夾既話,你通過唔到skills assessment = 唔符合491要求。

所以我建議你都係盡快搵番valuation/land economist相關工作,過左職業評估先再算。
如果你都係Melbourne既話,可以約個時間見面傾下既。
因為我見呢幾個VETASSESS 話個學歷not related就要3年經驗 highly related就少啲,我以為都可以過skill assessment?

我喺Melbourne啊 係咪可以tg搵你?

唔該晒!!
ICT同你個學歷應該non-related掛?咁樣你要3年工作經驗先過到職業評估,太唔化算了。

TG: will1878
THANKS 由我爸, 唔好意思,有個位唔係幾搞得清...

1. 係咪只要攞到學生簽,就可以用Tasmania Graduate 既身份入,咁我就可以用返mech eng 既skill assessment 申請?但係如果用Tasmania Graduate申報491要skill assessment ? 定係講緊之後轉PR(191)要skill assessment?

2. 如果係咁,我係咪讀2年course, 咩course 都好,之後就用 mech eng 既skill assessment 入190會好D?因為快過491拎到PR。

唔該晒!!
Bachelor 係IT Security,出到黎做左8年野,工作都同IT network 有關
表兄弟 Cousin, 但係依家返左香港定居。

同埋我想問下行491 嘅話, 頭果幾年係咪可以申請帶埋老婆同仔女過去?佢係咪IELTS 只過4.5分就OK? 仔女未過3歲

唔該哂
係香港定居既cousin唔可以擔保你申請親屬擔保技術移民。

可以帶配偶小朋友。配偶有IELTS 4.5就可以免一部分額外申請手續費(無英文證明都可以只不過要額外比A$5000比澳洲政府)。

建議盡快開始做職業評估,定左個occupation然後睇邊個州可以擔保你。
1 申請Tas 491要skills assessment,可以用番你既mechanical engineer身份做申請既occupation。職業評估三年有效(如果到時真係過期都可以續)。

2 是的。
巴打首先感謝你出Post先有啲問題想問問你

我背景geotechnical & structural engineer,考左ICE牌,諗住報189,但又唔知夠唔夠人勁。

我用佢個計數機計左呢條數出嚟:
English language: proficient 10
Work experience outside AUS: 10
Qualification: 15
Partner skill: 10
Total: 75

我目前呢個分數,以你嘅經驗點睇我個case?

佢地會唔會睇我係邊間公司返工?因為我係MNC返工,唔知會唔會有利。

我預咗去regional到做野,會唔會報其他Visa機會大啲又快啲?

PS 我下年二月會考PTE,希望可以aim at 79+ 。之後先apply

同堆我有個女朋友,佢雖然唔係專業人士,但係都有碩士學歷,考IELTS最少應該可以全7。我應唔應該報partner skills?

我目前呢個分數,以你嘅經驗點睇我個case?
首先要決定你係Geotechnical (233212) 定係 Structural (233214),要去做個skills assessment先。

佢地會唔會睇我係邊間公司返工?因為我係MNC返工,唔知會唔會有利。
大公司會有d主觀上既幫助。但係最後都係要由文件黎決定你是否符合要求(而一般大公司要攞合資格既文件唔係咁容易)。

我預咗去regional到做野,會唔會報其他Visa機會大啲又快啲?
申請491對於分數既要求會低少少,例如你既case可以試下Tasmania 491擔保(前提要滿足佢地既5年相關工作要求同professional requirement)。

同堆我有個女朋友,佢雖然唔係專業人士,但係都有碩士學歷,考IELTS最少應該可以全7。我應唔應該報partner skills?
Partner skilled points要求係要有IELTS 4個6 加 pass skills assessment (同埋取決於簽證subclass rely on既occupation list,例如申請189既話你女友既職業要係MLTSSL上,190既話就要STSOL上)。
最新澳洲移民資訊可以follow小弟FB page。
https://www.facebook.com/AWVisa/
由我巴你好
上次問過你關於internal transfer行顧主擔保
不過最後r唔到

而家想睇返189果條路
我見佢話skilled employment exp果度
d經驗可以由closely related skilled occupation拎到都計
佢話同一個ANZSCO Unit Group都得
咁係咪只要個occupation既code頭4個數字一樣就係同一個group?就可以計?
感謝
原則黎講可以咁講,不過最好由職業評估機構黎決定(佢地有相關服務既話)。
我係佢官網睇189要等18個至33個月不等 其實係咪真係咁耐㗎?

我依家諗住揀491,但係未必去tas。雖然我去過嗰度都幾鍾意,但係聽講Hobart人工低物價高。

491嘅話你估計要用幾耐時間先拎到provisional visa?

Regional cities你有無介紹?物價指數唔會太高,交通設施治安正常,最重要係internet夠快

我有揀咗幾個 - 1. Canberra, 2. Adelaide, 3. Wollongong/附近個幾個城市,唔知呢啲城市移民趨勢依家係點?
如果揸491帶埋小朋友過去
未係PR
小朋友讀書睇醫生會唔會好貴?
491就可以有medicare - 即係睇普通醫生唔使錢。

讀書既話公立中小校就按local收(即係幾百),大學就按overseas收。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞