澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike

你好巴打想問下,
我本身做會計, 想專業移民
如果我跟上面個表咁計分
30歲-30分
Ielts4個7-10分
5年相關工作海外經驗-10分
Degree-15分
我再用working visa去當地番相關工作做3年-10分
咁75分係咪已經得
唔知係咪咁計,請指教
計分無問題。

但係前提係你點樣攞個 “working visa” 有3年可以比你工作?另外你要睇番有邊種skilled visa可以比你申請,配額有幾多,你既分數又夠唔夠高搶到名額黎申請。
應該會自動update,除左partner skilled points要自己手動更新。
澳洲working holiday可唔可以搵full time會計相關黎做?
定只可以搵番農場果啲做?
由我巴~
我最近終於的起心肝做野!
申請左UTas Master of Social Work
佢地都覆左我,比左conditional offer我
要過ielts overall 7 (each at least 6.5)
Ielts方面應該無問題
不過佢地同時要我係讀Master之前,要我讀1年social work既course補底(事關我自己本科同social work無關係)
所以本身2年變左宜家3年
我依家打算2020年2月過去讀,照道理應該讀到2023年12月
到時一畢業就狗衝visa 190
希望到時候唔會咁快cut quota/改政策啦
所以想問下由我巴,咁樣行應該ok la
如果唔係有咩其他路可以快少少/安全少少?
Thanksssss

PS補番個人資料
依家23歲(到時讀完未過30= 30分)
大學畢業(15分)
冇工作經驗(0分
ielts 7777(10分)
無伴侶(我覺得自己係零)
澳洲偏遠地區讀書(10分)
Translator(5分)
Total: 70分
咁樣已經好OK架啦,SW應該都唔會有咩大變動。

雖然3年既野話唔埋,不過先黎左達陣再算吧。
唔係每間學校都可以收無相關degree既人可以讀master of OT。

例如:
https://www.swinburne.edu.au/study/course/Master-of-Occupational-Therapy-MA-OCC/international

不過你話education既話對La Trobe都算相關。
https://www.latrobe.edu.au/courses/master-of-occupational-therapy-practice
可以,但係只能係同一個僱主做6個月。
請教巴打,
489 簽證 由 A州 去 B州 可唔可以?
兩個州都係 regional areas
因為我得到 nsw擔保,但住咗3個月唔太生活到,最後喺 sa有工作,咁我係咪走得?
同問
如果係A州regional 讀完書再去b州regional又得唔得
可以。
可以。
[url]理科BSc唔係有得加分咩? 喺澳洲讀[/url]
謝謝,咁會唔會影響之後申請887 PR visa?
幾經周折終於入到澳洲藉,等緊拎護照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞