澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
由我巴,

1) Visa 190 同 visa 491 可唔可以同時間申請?

2) 關於 將來申請 citizenship. 因為 citizenship 要 PR + 住夠四年,
咁 visa 491, 要住夠三年先有 PR, 咁再申請 citizenship 係要再住四年,定住多一年就 ok?
佢官網只係寫 valid visa for 4 years...

https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/permanent-resident#Eligibility
想知491個人工要求其實難唔難meet
眼見澳洲好似越來越難
一開始會有D難,要有心理準備打兩份工。
1 可以。

2 以依家policy係PR後住多1年。
考慮緊明年2-3月,有興趣請留言。
英文唔好
個邊做咩好
揾到幾多錢?
有興趣,
先自我介紹一下,本身註冊護士,3年經驗,目標係Brisbane ,目前第一步會係計分,然後進行英文試嗎?
首先考好OET 4個B先,考唔到咩都搞唔落去。
你考慮下自己可以點過黎先會比較實際D。
已有pr visa
新491visa係咪可以全澳洲偏遠地區行
另外知唔知寫code it 狗去邊會比較好

唔該晒
暫時未知491個偏遠地區擔保會係點。

IT既話會比較吃香,VIC/SA都應該OK。
藍領,淨係做講中文既生意都夠做了。
想問下 visa 190 同 491,一個 PR,一個唔係,
喺 benefits 上有咩大分別?
無得免費睇醫生?
巴打,多謝哂你嘅分享
今日收到pte成績,成功all 79+
唔該哂你
有興趣呀。
留名
恭喜晒~
491既大部分benefit同PR一樣,例如睇醫生,買樓等等。
咁想問下如果想去 SA, 190 同 491 咪一樣?
一樣是指咩一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞