澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
多謝由我巴俾我嘅動力就真!
VIC同NSW都好似幾嚴峻下
不過因我係agent代辦嘅 (唉,同你提過個間廢Agent)
我可否自己私下再apply 個EOI to NT?

另外仲有兩個問題想私下TG問你
如你方便先答
上網報,俾錢,等佢俾時間,地點你去考
其實流程不複雜
我無上,你幾耐之前trial test? 邊個機構做的?
佢改制後都易好多。
同埋我本身nurse底,病同藥我都ok,不過真心,少少effort就夠prepare medical related words
我過30歲以前做酒店業,但因為身體問題做唔到。依家讀緊翻譯下年畢業想轉行,仲有冇方法移到民
無,要去澳洲考
翻譯既話,一定要考到翻譯牌/NAATI既職業評估。
https://www.naati.com.au/other-information/migration-assessments/

然後英文+CCL,再睇番邊個州可以擔保 translator/interpreter。

有得搞得。
我可否自己私下再apply 個EOI to NT?
可以,無衝突。

TG已回。
thx 由我巴
非常感謝你寶貴嘅意見!
好勁考到pte79+!!
我都睇緊考pte,想問下你有冇考過oet?如果有你覺得邊份易啲?
同埋想問下你考左幾多次先考到pte 79+?
有考過OET
要睇你本身擅長咩類型

OET要有能力聽清澳洲口音嘅listening,同寫referral要好叻,which is 我覺得好主觀,因靠referral去俾writing分唔太準確,因同writing 能力無關。同埋簡單嘅referral變相仲難羅到A,因為個評分range會變相窄左。但reading就好易,speaking都不難。

PTE就岩oral能力同listening強嘅人,listening 相對無OET難,但speaking就比OET難,但難係指speaking嘅形式,例如對fluency要求好高,但內容呀,文法呀,句子架構就無要求。一言蔽之,就要鳩吹勁,不能停,口音完全無所謂。

reading就唔難,做練習就ok。writing簡直易到仆街。因為佢用扣分制,你簡單用SVO sentence structure,唔串錯字,背下essay structure 就ok。

總體黎講,PTE有得train,OET無。PTE 兩日內知result,一星期就retake。OET呢方面輸到仆街。等result都成個月,仲要有result先可以再報。

但PTE運氣成份好高,睇係question base抽到咩問題。我考第6次先成功 79+。但第3, 4, 5次都係不同範疇爭一分先all 79。但我反而第6次個狀態無之前好,係純粹運氣題目簡單先all 79。

PS. 第一次考就 all 65,不難的。
PSS. 以上分享係based on targeting PTE all 79 and OET all A。
好詳細
我係Aim緊全A/79+拎哂language嗰廿分

我都係考過oet但覺得writing個分進步空間唔大,睇過pte writing同speaking覺得可以train嘅成份高啲,所以先諗緊轉唔轉考pte。見你咁講我會試下先

另外問多樣,我見pte冇exam schedule,其實係咪日日都有得考定點?

唔該哂你
基本上日日都有得考,但常full booking
但如你keep住日日check,會有人放1-2個位的

提提你,考前14日都可免費轉期的
樓主你好,打算去melbourne/sydney讀個master of OT,到grad 既時候請問係咪下面情況?

30分 25-30歲
15分 香港 degree
10分 IELTS全7
5 分 澳洲學習
5 分 洲政府擔保 (我見NSW同VIC個nomination list都有,而VIC又無寫需要有employment offer.....)

總共65分的話,請問係咪都低機會被邀請?
定因為我行190洲政府擔保所以65分都會受邀請?以依幾年情況機會大提高門檻嗎?

唔該晒你!!
總共65分的話,請問係咪都低機會被邀請?定因為我行190洲政府擔保所以65分都會受邀請?
190 VIC行Grad List,65分暫時都OK。

以依幾年情況機會大提高門檻嗎?
我覺得有可能。
唔該你先
如果係咁巴打你覺得用476 一年半內嚟揾工做夠1年再攞190/489諗唔諗得過
利申計埋洲推薦先有65分香港civil engineering degree
有冇計劃申請188A而又想係悉尼開餐廳嘅巴打?(最好係廣東菜/港式粥粉麵)

可以留tg
OK,建議去SA/Tas呢兩個地方,靠當地工作申請州擔保。
唔該由巴
揀SA 同TAS嘅原因係咩呢?
黎緊出年過澳洲讀bachelor of nursing 已有兩個offer 分別係Adelaide & QLD

都知Adelaide 移民比較容易 但想去QLD 多啲 因為感覺上無咁悶 上網睇到 QLD 已無左
Registered Nurse (Aged Care) – 254412
Registered Nurse (Critical Care and Emergency)254415

其實有無話係QLD 做邊一類RN 會穩陣啲?
同埋係咪畢業左 要做6個月RN 再有12個月contract 係手 先可申請移民
Adelaide > QLD 既另一個原因係南澳既配額好似多D,你睇下QLD到今日個州擔保都未開,但係Adelaide仲一直收。
兩邊都係可以以非當地畢業生情況下以job offer/local employment黎做州擔保。

北領地同埋幾個NSW既regional area都可以但係你是否願意去先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞