澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
你好由我巴,暫時收到adelaide offer 讀2年master of occupational therapy,睇EOI計分暫時如下:

English : proficient 10 pts
Australian education for 2 yrs: 5 pts
Study in regional area: 5 pts
Qualification: master 15 pts

*申請時當未揾到工+ no partner

Total 65 pts

見樓上問過暫時189 65分都會收到invitation,但想問下最穩陣入紙PR,係咪到時申請visa 190用州擔保?但要滿足SA州擔保,申請時就要有3個月當地工作經驗?

另一個方法,我都會試英文上superior,加多10分。

唔該巴打!
已經收到offer 糸Sydney 讀accounting (1.5yr)-正常成個course系3年
讀多年Hons (1yr)
之後再extant student visa 會唔會好耐時間?
畢業後佢會唔會比TR
想問畢業個時糸咪一定要有人請先有TR
要一定做相關行業先有得留?
定我做乜都得?
只要留夠4年其中1年糸PR就可以申請citizenship?
Working visa 系計TR!?
其實系澳洲讀書對移民糸咪只有5分嘅幫助!?
仲有我畢業搵野做前糸咪要考多次english proficiency test?
Even 我去之前IELTS已經全7
Age range :18-24 (畢業後都系個range 到)

萬分感激
唔該你!
是的 for both。
1 續學生簽證既理由係?
2 讀最少2年就可以比個2年畢業生簽證。
3 唔使有人請都可以有畢業生簽證。
4 你指要申請pr既話,就係另一個story了。係澳洲有相關合作經驗加5分。
5 你連pr都未有影,黎入籍仲有好遠。
6 係澳洲讀書有最少加5分既幫助,去偏遠地區讀書可以多加5分同埋容易d攞到州擔保。
7 英文係申請前三年有效,到時睇下咩情況吧。

如果一定要去syd讀bachelor既話,會建議你考慮埋master去邊度讀可以容易d移民 - 例如Tas/SA。
由我爸,請問去Adelaide讀nursing,畢業後留底工作,呢個方法移民仲有無得諗?
由我,請問去Adelaide讀nursing,畢業後留底工作,呢個方法移民仲有無得諗?
當然有,in fact去SA讀nursing係我其中一個經常推薦既移民pathway。
感謝回覆
通常做一至兩年就可以申請移民?
RN既話,當地畢業生需要係南澳工作最少3個月先可以申請州擔保,到時應該係PR擔保,批就會係直接批PR比你。
逼人打多一兩份工。
今明講座將如期舉行。
依家係咪確實53900年薪要求都仲未confirm,所以唔敢話邊個會好d。

Generally speaking 當然189/190會比491要好啦。
今日唔該晒由我巴
未立入法例入面,即係仲未confirm。
多謝你地交通咁唔方便都黎到
同問 可唔可以去聽日個場
可以的。
有機會既話今日可以過黎。
想問如果太太想申請189,英文test 過埋有65-70分,但我有輕微案底會否影響佢申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞