澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
多謝巴打解答!
所以簡單嚟講所有嘢都係要等僱主申請左資格先可以繼續?
巴打多謝你d info. [adore]

咁我不停考ielts ,有四條7就去排NSW 190, overall有 7.5就去排SA491,如果SA491成功左但做唔倒minimum income requirement, 我當去到會做倒起碼一年野拎多5分,我33歲前都重有機會拎多次491,190

咁講有冇問題?
Technically correct.
是的。
想問下,如果拎Tassie 190 visa. 未住夠兩年可吾可以去其他州住?。 如果走左有無人試過比人取消個pr/將來申請citizenship/ 續visa有影響? 上網有人話住半年就走無問題, 但有d講法就話對之後續visa /申請citizenship有影響。
可以,但係要注意之後申請入籍會有問題,所以唔建議。
巴打,我而家係RMIT讀緊laboratory medicine,佢係AIMS accredited course咁係咪畢業後唔洗再考skill assessment架啦?
同埋如果想經190州提名維州係咪冇我呢科?同埋會唔會知呢科大概幾分先得?
另外想問下如果想跟新嗰個491我係咪可以畢業就即刻申請然後批左先再去regional area住同做野?
唔好意思太多問題
請問189 土木90分 12月/1月兩輪邀請大唔大機會?
姐係到時申請入籍時會被拒絕申請?
有呢個可能。
應該OK,Civil 189最近係收緊85分。
1 唔使再考其他試;
2 無得當為VIC graduate黎申請VIC 190 nomination;
3 189既話最少85分;
4 VIC 491既話需要VIC偏遠地區既job offer先可以申請。
岩岩NSW公佈左佢地將會係2020年1月中實行既491偏遠地區擔保要求。

總結可以上我Facebook Page:https://www.facebook.com/AWVisa
巴打,想請問下Queensland 188b移民會唔會再開返
可能要到明年7月先重開,點解唔考慮其他州?
我係新政90 唔係舊政90
Thanks 由我兄

咁1)通常lodge SA 190申請,到invitation,到成功拎到,以你地經驗睇而家大概要幾長時間?
2)係咪一定要等到工作經驗夠半年先可以lodge?
3)可能呢條問題好蠢,190其實係咪已經=PR...?
4)另外關於citizenship,係咪有190後住夠1年就可以入籍?
5)如果我到時住夠可以入籍,咁結咗婚嘅另一半 佢可唔可以跟埋我入到籍?
6)關於485,見佢有兩個stream,post study work stream AND graduate work stream (for skilled occupation),呢兩個stream我應該申請邊個先啱?見可居留嘅時間唔一樣...

Sorry 好多好多問題,感謝您解答🙏
由我巴,nsw491 新出 ge family sponsor,如果sponsor 親人拎住491,不過唔係nsw sponsored ge (不過係新申請人apply ge時候住係Newcastle or Wollongong工作),咁佢Qua唔qualify 做sponsor family member ?
唔係好睇得明個問題。
1) 8-12個月。
2) 是的。
3) 是的。
4) 仲要睇番最近4年有無係澳洲住滿3年。
5) 配偶係獨立自己申請入籍。
6) PSW stream.
咁你係單身既話,即係攞盡個10分啦。應該都算係top戈班既。
如果本身有個親人已經攞咗491 ,唔係由呢個新出NSW sponsored 嘅, let say SA 491 . 然後我想新申請NSW 491,個親人嗰陣時喺Newcastle / Wollongong 工作,佢可唔可以qualify 做我sponsor fam member? Thx 巴
你親人攞住 491 ?
491 係 TR 嚟架喎

做 Sponsor 嘅親人唔係要 citizen or PR 架咩 ?

如果攞住 TR 都可以做 sponsor 咁咪好着數 ?
唔可以,NSW講到明只有 .... or a NSW nominated provisional visa holder (subclass 489 or 491) 可以做擔保。
係可以既,新政策。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞