澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
95分。
Yes。
IT職業如果係海外學歷一般係只計degree後(仲要取決於degree是否同提名職業相關,如果唔相關可能會扣多D)。
最少要讀2年先可以攞到graduate work visa。

只讀1年就算有job offer都唔可以。
唔該巴打

95分
升得咁快, 就算IELTS考到全8都唔夠
所以你係IT既就focus番190或者491吧。
由我巴想問係咪去UTAS讀完Master of Social Work 就可以行190?
黎緊打算報讀,但本科唔關social work事,又要讀多一年。希望唔好咁快轉政策⋯⋯文科人冇咩選擇
想問下做剪片同拍嘢嘅工
有冇機會搞技術移民
如果你有5年相關工作經驗,過到職業評估,又夠分的話,可以考慮試下走NSW 491既offshore stream。
按依家政策的話,是的。
由我巴,我問係因為之前睇係話要先approve左個 sponsor eligibility(唔個approve幾耐) 之後,先可以開始partner visa 820 既application.
咁樣如果另一半拎左tourist visa入境,就有機會sponsor未批,而要再出境and入境幾次等到批左sponsor先可以lodge subclass 820 application.
我最唔清楚就係呢一part, 亦係最擔心個part. 唔知你知唔知呢一part implement左未??
想問e 家讀chef 既有關課程之後技術移民係咪已經好難,我見話當做job assessment 既時候,佢覺得你既work nature 係cook 唔係chef, 都唔可以經189 拎pr. 但岩岩讀完出黎,係咪會好難搵到chef 既工作而合資格儲到工作時數?
依家既遞交程序都係visa同sponsorship application一齊交,會比申請人攞到bridging留係澳洲等。等最少12個月後先會開始先審sponsorship,無問題先再審visa application。
That's not 100% true。

岩既地方係依家考係度讀cookery然後經189做chef申請PR既可能性非常低。

唔岩既地方係澳洲cookery graduate要搵到相關工作黎做chef既skills assessment唔係十分難(搵到cook/sous chef等低D既都得)。
純粹好奇問下
普通文員仔係咪無咩可能移到民
技術移民係取決於年齡,學歷,英文水平,職業,相關工作經驗年數,如果有配偶既話配偶既以上條件都要考慮。

另外係澳洲讀兩年書既會比直接係海外申請既有著數。

所以你唔可以因為自己係文員仔就打定輸數。
打算8月去澳洲working holiday 想問而家山火會唔會有影響?
嚟緊今年grad BA eng B.Ed eng Lang teaching , 只係喺香港做到註冊老師,但係另外有cert 可以做到 TESOL 老師 (但係而加未有任何工作經驗住) (anzsco 249311)

應該留低喺香港儲249311 code 工作經驗 定係 申請regional 地方讀master 攞 early childhood teacher 241111 個code 同埋study in regional aus + aus study requirement 嗰十分?

Thanks 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞