澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
對457應該唔會有影響。
巴打想問如果白紙一張想去澳洲行chef 既 skill migration 既話可以點做?
過黎偏遠地區讀個2年TAFE既Cookery+Hospitality課程,同時搵到廚房工作做幾年,畢業後1年左右應該就夠英文+職業評估+州擔保黎搞移民。
我仲有個plan 就係去sydney 果邊讀埋考埋牌去做電工(electrician general)
想問電工條路又點行? 由零開始去做電工,幾多年可以拎到PR?

sorry 巴打,好似太多野問
NSW讀完之後要一年full-time,通過評估後馬上申請NSW 190州擔保。順利既話3-4年吧。

前提係你要考到IELTS 4個7。
Thanks 由我巴
Sorry由我巴,想問多幾樣
請手Family sponsor 所謂usually resident 點prove?
見官網得driver license, tenancy agreement & utility bills,三樣野兩年都係親屬名就得?
另外想問491 family sponsor係咪冇限working experience? 有skill assessment 夠65分就得?
Thanks
1 是的。
2 是的。但係你得65分幾乎就攞唔到Family Sponsored Stream既邀請。
Thanks 🙏🏻
請問family sponsor 邀請大幾分倒?
Hello 垃圾巴
想問多條問題
依家入咗 189 & 190(nsw) eoi 等緊
入個陣係澳洲用咗澳洲地址
如過諗住返香港一排 (say 幾個月)
咁使唔使update eoi?
唔update會唔會影響 invite?
thank you
準備用188B黎幫老婆仔女攪移民
炒股/樓專家
EOI無地方比你填地址架喎,你點update?

人係境外境內唔影響invitation。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skillselect/invitation-rounds

你可以參考下,上期EOI已經無派489 family sponsored。應該要等11月後。再睇番前一期既話85+吧。
由我巴
收到co contact for police clearance
但香港要求有地址send 去
成封信都唔見有地址
是咪要問co拎先有

同埋點同co 聯絡
我見immiaccount 無一個位同佢講野
難道要upload 我講既野上attach document?

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞