澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
TG係 #1.
AC要有畢業後一年合作經驗先可以過職業評估。
黎讀degree/master。
睇番今次既feedback如何
同行收風總結。
謝謝由我巴回答
唔該晒
thx! very useful
我仲想知關於act 190的
想問,如果我plan 11月中去ACT 7日
然後matrix score 有65,我可否早啲updated matrix score先?因唔想16/11先update
如可以提早update, 可幾早?
同埋機票加hotel reservation(agoda)夠唔夠做證明?

再謝由我巴

BTW,仲有個問題
因我諗住11月中尾轉工,但working hours會變32/week,想問係claim working Exp個分方面,對working hours有咩要求?
黎緊有商科master 1年offer,想留低做野同拎pr,應該拎咩visa

1)上網睇要睇2年先有485,係咪報過另一個2年course好過?定係1年都有visa岩用?
我朋友話QS移民好似已經無分加
上網又搵唔到有提及到呢方面
想知真定假
其實依家落regional行491好過等189?

希望491會降低3年$53900個要求啦,regional人工邊有咁高
你報個2年master degree 你EPI都已經有15+5 , 之後再攞485囉

不過要睇你係邊度讀,regional 485有3年有效期,大城市得2年
黎緊有商科master 1年offer,想留低做野同拎pr,應該拎咩visa

1)上網睇要睇2年先有485,係咪報過另一個2年course好過?定係1年都有visa岩用?
你報個2年master degree 你EOI都已經有15+5 , 之後再攞485囉

不過要睇你係邊度讀,regional 485有3年有效期,大城市得2年
當然,189雖然話上期邀請既份低左,但是都要等頗耐。

491轉PR既人工要求仲未落實,希望會降低吧,始終好似你咁講的確唔太合理。
QS一直都無額外分加。
係就讀2年,1年課程對移民無咩用,亦無咩簽證可以比一年課程讀完留低。
1 你update d咩先?清楚少少。如果係居住既話,當然要住左先可以update。
2 好似夠,我記得guideline有提,一時查唔到。
3 工作經驗只要20小時一禮拜就夠claim分。
我係做會計嘅,我就算PTE考到4個79,都係得85分,但呢幾輪都係95,90分,所以考慮緊落Tas讀一年diploma攞491

如果我真係落去嘅話,我計過喺新EOI計分準則下我有100分,唔知穩唔穩陣?
謝由我巴解答
1.我指我11月會去ACT stay 7nights,咁我就可以多5分matrix score, for visited ACT。

咁我可否出發當日或出發前就update 自己個matrix score, 加返個5分(visited ACT)?

其他答案好清晰,Thx for answering
點樣讀1年有100分,加埋491戈15分?咁既話OK既。
唔可以,要住左先可以加,唔係住之前就可以加。
收到!thx 由我巴!
年齡 +30, proficient English+10, 澳洲工作經驗 1年+5, Bachelor&master +15, 2年學習+5, 單身+10, PY+5, CCL +5, 州擔保+15
請問我係queensland偏遠地區農場做account clerk,仲有冇方法可以攞到僱主擔保?

另外我女朋友讀緊幼教diploma,下年年中畢業,一年半拎唔到畢業簽,但現時係childcare centre到做,有冇可能可以係queensland攞到擔保or任何visa?

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞