澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
1.想申請讀多年hons 所以想續student visa
2.畢業生簽証糸咪要自己再去申請?
3.甘如以申請PR為目標,系咪系Sydney 讀完bechelor 再SA讀Master 糸最好嘅途徑
但其實過程系大概點?(student visa ->working visa->???)
4.糸student visa 其間可以做inter 嗎?
因為見人地話只可以做學校內部職位
5.如果master 想part time 讀糸咪都糸都係攞student visa ?
Thanks 巴打!

另外,我都想幫男朋友問問

佢香港人, 30歲, 美國 電子工程科EE碩士生回流, 香港工作經驗5年, 做醫療儀器銷售 Medcial Device Sales

如果佢都想跟我去adelaide住同申請PR,但暫時唔考慮讀書,最好嘅方法係咪等我拎到PR,然後結婚?

原因係佢嘅學歷background同佢香港職業唔係同一個category,就算有med technical sales 5年經驗,申請PR計分好似都唔太幫到⋯ med sales 190仲要佢申請前已住在SA⋯⋯

唔知由我巴,你有冇咩意見可以俾下我地呢?thanks!
Two more questions ~
6.定糸其實以PR為目標 直接去Tassie 讀會好啲
過程會5會快啲 (正常讀3年 但credit transfer 讀1.5年)
過程大約系點~有冇咩requirement?

7.攞Tass 洲政府擔保 系咪之後一定要留糸Tass

唔該你😊🙇🏾‍♀️
先講少少個人資料:
有bachelor (media 類), IELTS 7.0, 2年香港工作經驗 (media 類), 23歲
想問只求移民, 唔介意工作性質, 我呢條path 係咪最好?

Tasmania WHV 1年 -> 留低讀個2年地盤diploma (水電工) -> 搵相關工作 -> 洲擔保 ->pr

唔係最好,但係係其中一個option。
2. 是的。
3. 唔敢講話最好,但係會係其中一個可行辦法。另外一個選擇係去Tasmania讀master。
4. 可以。“因為見人地話只可以做學校內部職位” 唔正確。
5. Overseas Students 唔可以part-time讀書。
6. 同轉去SA其實一樣,不過Tas既話最好讀2年。
7. 是的。
唔係,佢只需要Electronics Engineer過到職業評估(唔使計Sales工作經驗都可以過,只需要睇番degree既accord)然後加英文就OK。咁樣就可以一齊攞PR。
想問如果太太想申請189,英文test 過埋有65-70分
65-70黎189仲好遙遠。講緊至少85分先有機會收到邀請。

但我有輕微案底會否影響佢申請?
無坐超過一年監都無問題,但係一定要declare。
多謝番前兩日係交通咁唔方便既情況下都可以如期出席講座既各位,反應比如期中要好同熱烈

希望有機會會係近期再搞多一次比番無辦法黎既朋友們。
which subclass do you mean.?
讀RN但冇經驗 我以為得491呢個option
😨 任何職業都係?
醫護會否比較容易?
依家所有職業(包括RN)要搞189都要至少85分,如果係會計就更加要95分。

RN既話考慮190吧。
SA當地畢業生都有機會攞到190擔保。
190同189程序上是否一樣?
留名
190多左個州擔保手續。
咁呢個州擔保係要自己搵定一拼EOI交埋
意思係我申請自己visa 190時,include埋佢as my partner,而當時佢必須已pass職評同有competent英文?而當我成功收到invitation時,咁樣佢都會有埋PR嗎?

Thanks 巴打
由我巴
個日有去聽你個talk,講得嫩清晰呀希望將來有機會再搞同類型活動
仲有就係我個日唔記得左問
Student visa係澳州當地可唔可以打工架?有冇話工時唔可以超過幾多個hr?
事關都想搵下生活費,等屋企人負擔冇咁重
Thanks!
自己搵個你認為自己合資格既州去申請,流程係先交EOI再交州擔保。
是的 for all。
多謝你過黎就真下次有機會既話可以再搵我傾下謁

學生簽證可以每兩個禮拜工作40小時。
thanks
暫時最容易向維州申請?精神科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞