澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
由我巴 請問272612 Recreation Officer 有無認識

我讀體育相關 會過到VETASSESS 嗎

睇190好似無呢科 係咪都應該走494?

謝謝
272612可以試下申請NT北領地既491/190。具體要睇番你既背景英文水平計分等等。

可唔可以過到VETASSESS評估就除左睇學歷主修外仲要睇你既工作經驗是否相關。
多謝回覆

暫時ielts 全7 無係澳洲既任何經歷

如果我考到英文7788,我會prefer 去AITSL轉教師資格

但我而家無,你會建議我做vetassess 272612,然後報NT 190/491 嗎? 感謝
做個272612 skills assessment先,唔得先轉為Teacher(雖然唔知你可以點轉到)。

學歷上match 只差英文

但teacher出路應該多好多吧
有 Teacher 既職業評估,加上相關工作經驗既話,州政府擔保選擇會比較多。
由我巴你好
我追晒你啲post喇終於。
整合咗自己少少問題想請教你,
希望巴打有時間嘅話可以望吓。

Background:
:香港讀緊nursing master,無任何澳洲學歷,2021年7月畢業
:Regional地區讀緊dietetics master,今年年尾畢業
-------------------------------------
我地嘅目標都係攞PR,我地暫時諗到有三個比較可行嘅方法:
A) 女朋友攞temp grad visa,留係澳洲搵工,跟住試行491
B) 女朋友返香港,我同佢係香港貯幾年經驗,跟住海外申請491/190/189 (唔洗long d咁耐)
C) 女朋友攞temp grad visa,我畢業後即刻跟女朋友個temp grad visa過澳洲,然後再試189/190/491

想請教由巴:
1)Dietitian唔係189/190嘅skill list到,只係行到491,申請到嘅機會大唔大?
2)如果根據plan B,海外申請係咪會比plan A嘅本地申請渺茫好多?
3)其實邊個plan或者有無更好嘅方案?

感謝
C > A > B.
原因1:Dietiean要1年工作經驗先過到評估,兼且本身呢個occupation長期都搞移民都唔容易(唔知491州擔保要求會點)。Nursing會好D少少(例如去Tas搵到工+Registration+Skills Assessment應該就夠,但係Dietiean未必得)
原因2:根據經驗,所謂既番香港貯幾年經驗,最後都係番唔到黎。

1 未知,等491每個州/偏遠地區既擔保要求同清單出黎先知。
2 是的,因為如果州擔保要求係要係當地有job offer或者work experience既話,你地基本就無緣。
3 你畢業後用WHV過黎,咁樣會比你跟女友既grad visa既時間可以逗留耐D。
小弟最近手痕開左個 Facebook Page。

https://www.facebook.com/AWVisa

岩岩先開,所以會慢慢完善,定期更新,同埋隨心分享下澳洲生活。
好詳細
唔好意思 上網見到有關187 494既新安排話教育類別可以免英文同工作經驗

187係已經係澳洲做緊野既人先申請的嗎?

而aitsl 要考到ielts 7788既要求仍然係交eoi前的必須一關嗎? 謝謝
第一次申請比2年既485,可以有權再續一次2年。所以total 4年。

可以。符合WHV要求就得。
上網見到有關187 494既新安排話教育類別可以免英文同工作經驗 Source?

而aitsl 要考到ielts 7788既要求仍然係交eoi前的必須一關嗎? 謝謝
IELTS 7788 係評估要求,評估係EOI既必須一關。
當然,專業架嘛。
由我巴, 之前你加左我tg, 我搵唔返你可以加多次嗎? 謝謝
hadoken2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞