澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
你比CO份Request for more Information同Checklist文件,上面應該有佢地需要既地址。

一般黎講唔需要直接同CO溝通(佢地依家既workflow都唔太容許直接同申請人溝通)。
封s56 email 睇曬都係無地址

如果我是旦send 去佢地其中一個office 得唔得?
Sunshine Coast university 係咪好唔掂
唔係pr 搵工會遇到咩困難?
如果遲d 有個491 visa 可以比你5年過去regional 住同搵工, 其中三年搵到55000 aus 就可申請pr
其實難唔難
Code 233999
年齡 30
學歷 15
Australia study 5
Oversea experience 5
Single 10
英文 可能10(等緊)

491 加15
190加5?

1. 想問下知如果我英文加倒10,係咪應該試求其一個state ge 190?定都係要行491,機會分別如何?
2. 如果我行491,say SA nominated 我,我係咪可以非常短時間(十幾日內?)就可以搬去Perth 去揾工同等三年?

唔該巴打
我都想去大城市,但唔夠分難d 直接去到wor
由我巴

我想問下關於 Canberra 移民

我見佢地寫住2019年拎到invitation 個range 係60up

我係NSW讀書諗住grad 過去做,自己個occupation 係個list 上便,我matrix 個分做完一年野都起碼90up

想問下係咪個cutoff 個個職業都唔同,有冇個地方可以睇到自己個cutoff,相比之下ACT移民係咪比較易

唔該晒你
ACT依家係只有人係境內願意去戈邊搵工做野,occupation又係佢地個州擔保清單上就應該夠Matrix分。

個cutoff應該所有occupations一樣,因為無見到有話唔一樣。
首先你肯定你係233999?做左職業評估?

1 當然唔係求其,每個州對於州擔保簽證都有自己一套規矩同可以收既職業既清單。
2 按依家情況黎講,可以。但係唔排除以後要規定番邊個州擔保就stay係戈個州。
肯定唔係最top既大學架啦。Local應該都夠用既。
呀哥有澳籍 如果兩老走埋
有冇可能搞團聚之類
你比埋份email既attachments佢地應該知道點做架喎,一年做幾千個黎澳洲呢d流程都唔知?

香港已經係全世界係Police Clearance呢方面最落後既地方之一(仲講緊registered post同埋唔可以經申請人)。
可以搞,比你以過渡身份留係澳洲,但係攞唔到身份(依家團聚簽證要等4-50年)。
知唔知讀完會唔會好難搵工
都話搵工唔清楚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞