澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
但係讀一年電工cert III係咪要即刻搵到工
如果唔係就要走
問題係你即刻搵到工都無工作簽證比你留低。
skill assessment 有冇限期?
一般係3年,除非評估機構額外講明只有效2年。

係唔係做第一步要做左先?
第一步要做skills assessment先。

IT9 想申請 491 係唔係要 IELTS 全 7 (Proficient) ?
IT基本係4個6。4個7係加10分。
吓咁姐係話讀一年certIII 基本上係冇用
會計要幾分先申請到491
官方回覆:491最低要求分數係65。

正路:過3個月491出黎後先知。
是的。
暫時ielts 炒左得9/8/7.5/6,計埋老婆先65分(both QS)
巴打想問下如果有Employer 肯sponsor ,咁一係482一係186。對佢地來講有冇quota 限制?
我見佢186官網寫要年半
咁不如482,做三年加十分再自己189又唔洗比人縳住?
對佢地來講有冇quota 限制?
原則上無quota限制,合理就得。

咁不如482,做三年加十分再自己189又唔洗比人縳住?
可以咁講,前提係有僱主願意擔保你。
借朋友Acoount一問

我伴侶係澳洲公民 現居香港
我哋啱啱落咗訂喺悉尼買樓 預計2023年年頭起好
打算2023年頭一齊過去悉尼住

預計一至兩年內會結婚
我係咪應該喺香港申請309最快最簡單?
睇官網就算結咗婚都要同住 係咪到時要提住同住嘅證明畀政府審批?
過程真係要官網寫嘅15至20個月?

感謝
想問下如果係intra company transfer 去澳洲分公司做 係應該攞咩visa? 算唔算係僱主擔保?做夠幾多年可以轉pr?
僱主擔保,臨時居留簽證482既話工作3年轉PR,前提係職業occupation係特定清單上。
我係咪應該喺香港申請309最快最簡單?
睇官網就算結咗婚都要同住 係咪到時要提住同住嘅證明畀政府審批?
過程真係要官網寫嘅15至20個月?

是的。
想問巴打491簽證係咪都要睇各個州嘅擔保清單先擔保到?嚟緊11月會唔會改?
是的 for both.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞