澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
咁又唔係喎
巴打公務員 本來就最不受影響
身邊d老師 公務員話生就生
諗落 nursing可能有着數
男護全世界都少 同唔介意體力d 既如搬床 又肯返夜 都實有工做
應該唔會,應該都可以攞到485黎過渡留係澳洲搞掂個full registration。
無可能,因為Medical Practitioner需要full registration先可以攞到PR。
我仲專登去睇下#902係咩黎
QLD既話要讀個同提名職位(係你個case即係QS)相關既master先可以攞到nomination。
LMT唔麻煩,其實文件做足,公司係真實運作又交足稅,又真係有真實需求既話,都可以通過既。

485唔使job offer,所以無所謂。
因為我之前追po見到有巴打讀u grad走去讀tafe都比移民官審佢問佢係咪為左移民先黎讀 其實呢D情況會唔會發生 遇到都唔知點答 唔係為移民為咩

1. 夠經驗 -> 親戚公司請行482 medium term -> 做夠3-4年->apply PR
2. 讀書->485 psw 去親戚公司->做2年再轉482->apply PR
你覺得邊個path穩陣D

有D擔心行485去親戚公司都會比移民局質疑
當然唔會答為移民,一定係寫以番原居地為目標。

2 > 1。
姐係答佢以返香港為目標
但表現到中途搵到工就索性定居埋咁樣?

第二句都可以唔使提。
本身都覺得自己份工鐵飯碗,生得出,湊得大。

但係近半年真係對我衝擊太大,錢真係夠用就算。
可能我咁講好折墮,錢?而家買到d咩?一個幾百尺單位? 一部車仔?

自由可貴。
其實大家都走遲咗 29 年
我估入得呢個post 都係對香港絕望/想定搵個地方方便第時逃生。

一係為左下一代好,情況好似上一代走落嚟香港一樣。
我一早已經唔覺得香港可以返返去以前
所以如果離開唔到我就唔會生下一代
我都好on9天真咁覺得香港人其實係真曱甴,生命力好強,打不死,過到97,98,03,08,14,一樣過到19,但諗到黎緊唔知仲要過幾多個難關,真係覺得好攰,好想走。

香港人究竟做錯左d咩?
唔關頑唔頑強事

過去咗就係過去咗

97 之後劇本已經寫好

光復後嘅香港都唔會係我印象中嘅香港

或者屬於我嘅香港只能夠係一段回憶
我想再問下,我見e 家environmental related 既工種加左係個list 入面而我background 都係環保出身,無論大學degree 同工作都係,而我係咪都要睇邊個州份會accept 呢一類職業為佢地需要既工種? 我e 家其實係咪都要再去澳洲讀一d environmental related 既diploma 再拎visa 儲鐘再apply working visa, 係咪呢個path 都係需要?
回覆請睇新post:https://lihkg.com/thread/1817245
回覆請睇新post:https://lihkg.com/thread/1817245
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞