澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
佢地個邊係唔係同香港一樣 得psycho bachelor 係冇用?
係 好似比civil eng少啲
就算有都好似少啲擔保quota <-唔肯定
反而係想問:

宜家有60底分攞洲擔保應該可以直接190
咁調返轉
如果到時爭唔到洲擔保civil engineers/ draft person 嘅quota
咁我轉為申請491又會否可以易啲攞到個nomination?
想問一下sydney雇主擔保流程
一般要申請幾內先可以轉PR
要係公司留幾多年
僱主擔保第一步係攞 482 簽證,攞住呢個482簽證工作3年後轉PR。攞到PR後仲要留係公司最少2年。
會的,491既nomination會比190要容易。
澳洲psycho要讀6年。一般都係bachelor + master。

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

多謝大家既踴躍報名,四場講座已全部爆滿。

報唔到名既話都唔緊要,可以add我TG了解一下先。如果有機會開第二次既話會優先通知
萬一公司汁左 or 被老闆抄左會點。。
只能搵新雇主 or 申請新簽證 or 簽證會被取消。
由巴

關於EA個skilled employment assessment
見到要比primary documents係公司證明嘅job duties✅
同埋有secondary documents

secondary嗰度有小小睇唔明
佢話要有residence / work permit同official contract document from ministry of labour
想問吓知唔知我嘅work experience喺香港嘅話要比啲咩比佢呢?

點解唔開 telegram group
因為我唔係一個 group chat person,其實我係戈D唔係十分鐘意用messengers既人,加上無時間管。
香港你交tax record就得,下面既 residence / work permit / official contract document from ministry of labour都唔需要。
即係我做咗3年就比返cover到哩3年嘅稅單啦?
如果有幾個月cover唔到會唔會導致計experience 都少咗呢?
定係以primary documents 為準

我諗我有方向要點prepare啦
多謝樓主熱心回覆
唔會,有埋tax record cover成年既入息收入就OK。
有無人有用今日澳洲而個app,紅到呢,以為自己係大陸
呢D app有咩用?
樓主
最近我煩緊讀電工cert III 一年 定係advanced diploma 兩年好
讀兩年好似有得加分
但係驚advanced diploma出黎搵唔到電工做
當然係2年。你無讀夠2年無畢業生簽證既話,連搵工既簽證都無。
想問下一啲唔係咁一般嘅情況

我呀爸同我呀哥都曾經有subclass 105 PR

我呀哥係好細個(2歲)拎咗,之後我爸媽決定唔留澳洲番香港,同埋我哥係最近先知佢曾經有PR。而家佢地冇substantial ties去申請RRV,如果用compelling reasons申請157會唔會好難?

我呀哥個application可唔可用因為佢當時冇自決權同能力留低去做compelling reason?

我自己係186申請當中,同我爸有合買樓花,我爸算唔算有substantial ties?
就咁睇我建議你阿哥先辦155/157申請,compelling reason只係其中一部分,另外都仲要體現番substantial tie(例如樓花,工作job offer,澳洲銀行存款等等)。

等你and/or你阿哥攞到PR先,再試下以family tie形式辦你爸爸既155/157。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞