澳洲移民 你問我答 (10)

1001 回覆
19 Like 8 Dislike
律師唔係local grad可以waive IELTS requirement 咩

仲有唔好唔記得831幫警甴殘殺手足兇手

突發

不反都出埋唔好再搵藉口唔出
1月1號維園見

【元旦大遊行 不反已出】

民陣已收到警方發出的不反對通知書,
可以正式同各位講多次,1.1 維園見!

元旦遊行當日將會有超過 40 個新成立工會同大家見面,歡迎大家瞭解詳情,加入你所屬行業的工會,壯大抗爭的組織力量。

毋忘承諾,並肩同行,五大訴求,缺一不可,
一月一,維園見!

【民陣元旦大遊行】
2020.1.1 星期三 Wednesday|2PM
維園中央草坪 遊行至 遮打道行人專用區
From Victoria Park (Central Lawn) to
Chater Road Pedestrian Precinct

*已取得不反對通知書
*Letter of No Objection Received

仲要齊心祝福
唔係,你要中學最後2年都係喺英語地方讀先得
你指additional sponsor requirement係指?如果你係指:
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/prospective-marriage-300/additional-sponsorship-requirements

咁就早就實行左了。
Local Grad既話,需要畢業後1年工作經驗 或者 畢業professional year 都可以過skills assessment。
有澳洲passport 一大下年grad但gpa唔高
想問下UMelb,Usyd,ANU master係咪好難入
同埋master學費係咪冇commonwealth?
Skills Assessment同埋Victoria州擔保係兩個要求。

Victoria 190 nomination既minimum work experience requirement我無記錯係計畢業後 (我唔recall邊度話一定要post skills assessment先可以計)。
你講戈幾間既Coursework Master都唔會太難入。

有無commonwealth support place就睇番uni有無幫個master向政府申請,所以master有D有CSP有D無。
有D可能會有available,要睇番每間大學既要求。
好似唔係呢個

我係講緊呢篇入面講既野
https://www.acacia-au.com/Partner-visa-sponsorship-changes-2019.php

個effective date suppose係19年6月,但聽講未有真係落實去partner visa度
utas難唔難入
唔難。
有一部分落實左,就係對Sponsor既character assessment嚴左好多。

其他同以前一樣。
可以咁講,移民局依家主要係以高分為先,而唔係以用完quota為主旨。
1 每個州都唔一樣,如果係本地畢業生既話,差唔多,但係海外直接申請(有呢個option既話)的話就要最少80。

2 每個州甚至每個occupation都唔一樣。
想問而家獨立技術移民Programmer收幾多分?
一排無睇, 而家單身係咪會多10分?

另外想問Work Exp係咪淨係計大學畢業後? 聽講海外經驗仲要扣兩年先計 (即係5年Exp拎去澳洲個電腦協會過審後會得返3年)?

麻煩晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞